fbpx

Se bojijo Donalda Trumpa? Obrambno ministrstvo povečalo siromašni proračun Slovenske vojske za 24 milijonov evrov

Foto: STA. Obrambna ministrica Andreja Katič.

Vlada Mira Cerarja je danes ministrstvu za obrambo le zagotovila nekaj dodatnih sredstev za namen izboljšanja razmer v Slovenski vojski, ki so iz leta v leto slabše. Levi vladni trojček je potrdil sveženj sredstev v višini največ 24,3 milijona evrov, kar pa je glede na zadnjo nezadostno oceno predsednika države Boruta Pahorja o stanju pripravljenosti Slovenske vojske mnogo premalo. Novi vladni ukrep predvideva postopno rast izdatkov za vojsko do najmanj 30 milijonov evrov letno, do leta 2025. Vlada je šele lani ustavila kritično zmanjševanje obrambnih izdatkov, potem ko je največja opozicijska stranka SDS več mesecev na glas opozarjala, da gre v Slovenski vojski za nezadostno oceno pripravljenosti ravno v času velikih varnostnih tveganj za našo državo.

Naj spomnimo. Doslej so pozivi SDS praviloma venomer naleteli na slab odziv v vladi, zgodilo se je bore malo. Težava je bila tudi v tem, da so nekatere vladne stranke, kot je SD, s svojim večletnim namernim razkrajanjem obrambnega resorja ogrozile obstoj vojske. Primerjave z željami režimskega tednika Mladina, kjer je celotno uredništvo predlagalo peticijo Ukinimo vojsko, so zato vsekakor na mestu, o čemer smo na Novi24TV pisali že jeseni.

Borut Pahor je na podlagi poročila Generalštaba Slovenske vojske tudi letos, tako kot že leto poprej, ocenil delovanje vojske v miru s povprečno oceno zadostno. Za primer krize ali vojne pa ni pripravljena in si zasluži oceno – nezadostno.

Pred časom smo že poročali, da je od 30 dobavljenih osemkolesnih oklepnikov Patria danes voznih in operativnih le peščica, vojski pa naj bi primanjkovalo tudi streliva. Stanje naj bi bilo tako slabo, da ga olepšujejo celo v poročilih vrhovnemu poveljniku. Neustrezno je očitno opremljena celo enota za specialno delovanje. Slovenska vojska premore namreč le štiri naprave za nočno opazovanje, kar ni dovolj niti za en oddelek, vojakom pa primanjkuje celo suhih dnevnih obrokov hrane. Za izravnavo primanjkljaja bi vojska tako potrebovala vsaj 50 milijonov evrov.

Paradoks: Vojska ocenjena nezadostno, generali pa vedno odlično
Poslanec Žan Mahnič, ki vodi parlamentarni Odbor za obrambo, je že lani na izredni seji državnega zbora opozoril na ključne probleme Slovenske vojske (SV), med katere spadajo katastrofalna kadrovska politika, slaba plačna politika generalštaba, ki prispeva k številnim bolniškim odsotnostim in nezadovoljstvu, ter kadrovska popolnjenost vojske z ljudmi, ki so se bojevali za JLA ali pa so bili nekoč agenti Udbe. Paradoks je tudi v tem, da je imela Slovenska vojska v zadnjih letih venomer oceno nezadostno, vsi generali in brigadirji pa odlično.

Skeptiki se bojijo, da vlada kljub načrtu dviganja proračuna SV v naslednjih letih svojih napovedi ne bo uresničila. Kot je namreč vlada pojasnila na Tumblerju, je ob seznanitvi s sklepi strateškega pregleda obrambe 22. decembra lani zadolžila ministrstvo za finance, da ob pripravi prihodnjih proračunov upošteva povečanje obrambnega proračuna za 20 do 30 milijonov evrov na leto ter določi vmesni cilj na ravni 1,2 odstotka BDP v naslednjem desetletnem obdobju. Pri tem je upoštevala možnosti rasti sredstev za obrambo glede na takratne projekcije BDP-ja. V praksi pa je tako, da se zaradi katastrofalnega političnega kadrovanja in posledičnih bančnih lukenj lahko pričakuje, da bo obrambni resor eden tistih, ki bodo morali najprej odstopiti sredstva.

Slovenija ne dosega Natove zahteve o višini obrambnih izdatkov
Na vladi so sicer zatrdili, da so glavni dejavniki, ki so jo spodbudili k ponovnemu razmisleku in odločitvi o povečanju sredstev za obrambo, cilji zmogljivosti Nata 2017 za Slovenijo, ocena pripravljenosti Slovenske vojske in dogovorjena zaveza o določanju nacionalnih načrtov doseganja ciljne ravni obrambnih izdatkov znotraj Nata. Slovenija trenutno namreč ne dosega dane zaveze Natu o višini obrambnih izdatkov. Ameriški predsednik Donald Trump pa je po nastopu mandata pozval države članice Severnoatlantskega zavezništva, da prispevajo pravičen delež k skupni obrambi.

Ministrstvo za obrambo letos, denimo, razpolaga z nekaj več kot 380 milijonov evrov, od tega je za Slovensko vojsko zagotovljenih 290 milijonov evrov. Ta sredstva se bodo z danes sprejetim sklepom vlade povišala za 24,3 milijona evrov.

L. S.