fbpx

[Video] Erik Kopač iz SMC: Zaradi izstopa poslanca Laja ne bo prišlo do razpada stranke

Franc Laj (foto: STA).

Poslanec največje vladne stranke Franc Laj je potrdil, da je izstopil iz SMC, saj ni čutil pripadnosti tej stranki v njenem delovanju. Več o razlogih izstopa Laj ni želel pojasniti. Za zdaj ostaja v poslanski skupini SMC, kljub temu da o tem po njegovih besedah obstajajo pomisleki.

“Da poslanec ni član stranke, pač pa le poslanske skupine, je že parlamentarna praksa in tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer v tem ne vidi ovir,” je povedal Franc Laj.

V javnosti je sicer že v ponedeljek zakrožila informacija, da je Laj izstopil iz poslanske skupine SMC, a je nato novinarjem pojasnil, da odločitve o tem še ni sprejel. V SMC pa na vprašanje, ali je Laj še član stranke, v ponedeljek niso odgovorili.

Laj: Gre za osebne razloge
Danes so informacijo o njegovem izstopu v sporočilu za javnost potrdili tudi v SMC in navedli, da Laj podrobnosti za svoj izstop – le da gre za osebne vzgibe in razloge – ni navedel. Je pa poslanec po navedbah SMC zagotovil, da bo tudi vnaprej podpiral strankine projekte.

Če bi Laj, ki priznava tudi pomisleke glede delovanja v poslanski skupini SMC, iz nje izstopil, bi ta štela 34 poslancev. Za SMC bi bil to že drugi tovrstni primer. Podobno je najprej stranko in nato lani poleti še poslansko skupino zapustil Bojan Dobovšek, ki je zatem s poslankama Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Kopač: Zaradi izstopa poslanca Laja ne bo prišlo do razpada stranke
Erik Kopač je na novinarski konferenci zavrnil ugibanja, da v stranki obstaja splošno nezadovoljstvo in da Laj ni osamljen primer. Razprave o posameznih vprašanjih so, a na splošno o nezadovoljstvu v SMC po Kopačevih besedah ne morejo govoriti, prav tako “zaradi izstopa poslanca Laja ne bo prišlo do razpada stranke”. Tudi število članov stranke se po Kopačevih besedah ne spreminja. So tako odhodi kot prihodi vanjo, je dejal.

Zgodovina se ponavlja
Javnost je sicer podobnega načina razpadanja strank na levici navajena že iz časov vladavine Toneta Ropa, ki je dokončno potopil dolga leta vladajočo stranko LDS. Poslanci LDS so tedaj bežali na vse možne rešilne čolne, del jih je končal pri SD, del jih je politiko zapustil, del pa se je pridružil Golobičevemu Zaresu.

Najkrajši konec vrvice so potegnili seveda tisti, ki so se pridružili Zaresu Gregorja Golobiča, saj so morali kmalu iskati novo stranko – in jo v večini našli v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića. Toda tudi tam jim sreča ni bila dolgo naklonjena, saj so se Jankovićevi pozitivci tako skregali, da nekateri izmed njih še danes ne govorijo med seboj.

Najbolj strta pa so bila srca med Jankovićem in Bratuškovo, ki mu je zasadila nož v srce ter prevzela vlado. Manj uspešna je bila pri prevzemu stranke, zaradi česar je z nekaj somišljeniki ustanovila novo stranko, danes že več ali manj mrtvoudno Zavezništvo Alenke Bratušek.

N. K., STA