fbpx

Se je Violeti Tomić povsem zmešalo? Medtem, ko obupani Venezuelci rušijo svojega diktatorja, je za poslanko ZL tamkajšnji komunizem vzor!

Foto: YouTube. Violeta Tomič pred venezuelskim veleposlaništvom v Ljubljani.

Medtem ko je venezuelska ljudska vstaja proti zatiralcu demokracije in človekovih pravic, komunističnemu predsedniku Nicolasu Maduru minuli petek dosegla vrelišče, saj so v bližini drugega največjega venezuelskega mesta Maracaibo študenti zrušili kip pokojnega diktatorja Huga Chaveza, slovenska parlamentarna stranka Združena levica še vedno tava v zablodi, da je Venezuela vzor za socializem, in si takšnega političnega sistema želi tudi v Sloveniji. Nekdaj najbolj bogata država v Južni Ameriki, ki je z vzponom Chaveza na oblast ob koncu 90. let prejšnjega stoletja gospodarsko povem potonila, je namreč v teh dneh praznovala 207. obletnico podpisa deklaracije o neodvisnosti, venezuelsko veleposlaništvo v Ljubljani pa si je ob tej priložnosti za govornico pred zgradbo ustanove omislilo kar poslanko Violeto Tomić, ki je v kamero hvalila venezuelski vladajoči režim in hkrati žalovala za razpadom Jugoslavije. Na Facebooku sta njen video všečkali samo dve osebi, pa še to ena latinskoameriškega porekla, kar priča o tem, da Tomičeve nihče več ne jemlje resno.

“Pozdrav Venezuelcem! V imenu ekosocialistov Slovenije, Združene levice in mene osebno izražam veliko podporo venezuelskemu ljudstvu in njegovi nesmrtni revoluciji,” v videoposnetku, ki ga je na svojem uradnem Facebook profilu objavilo venezuelsko veleposlaništvo v Ljubljani, Violeta Tomić nagovarja v Sloveniji živeče Venezuelce. “Mi, ki smo živeli v Jugoslaviji, ki je bila vzor socializma in neuvrščenosti, dobro vemo, kako je, ko izgubiš svojo neodvisnost in suverenost. Kako je, ko zamenjaš bratstvo in enotnost za lažno demokracijo. Kako je, ko zamenjaš socialno državo za nekaj materialni dobrin,” v svojem slogu pripoveduje Tomičeva.

Ob praznovanju 207 obletnice podpisa listine o deklaraciji neodvisnosti Venezuele, Slovenci izražajo solidarnost z našo državo. / En el marco de la celebración de los 207 años del primer grito de la Independencia de Venezuela, los eslovenos expresan solidaridad con nuestro país #YoSiMarchoPorLaPaz

Posted by Embajada de la República Bolivariana de Venezuela en Eslovenia on Wednesday, April 19, 2017

Poslanka Združene levice kar v imenu vseh Slovencev Venezuelcem sporoča, da dobro ve, kako je, “ko zamenjaš socializem z brezčutnim kapitalizmom, ki mu ni mar ne ljudi, ne planeta. Zato smo v naših mislih in naših srcih z vami. Vztrajajte na začrtani poti, kajti vi ste naša luč.”

Venezuela je že več mesecev v hudi politični krizi. Foto: EPA

Je rušenje kipa Huga Chaveza začetek demokratične revolucije, ki pomeni konec komunistične diktature?
Ob tem poslanka pozablja, da je kapitalizem za razliko od komunizma sistem, ki deluje, nasploh pa je njeno poveličevanje venezuelskega diktatorskega režima povsem skregano z zdravo pametjo. Prvič, Tomićeva v svojem videoposnetku trdi, da je venezuelski socialistični sistem lahko za vzor, čeprav je država že več mesecev v politični krizi, saj državljani nimajo niti za hrano, predsednik Maduro pa zatira demokracijo in nasilno obračunava s političnimi nasprotniki in protestniki. Drugič, Tomićeva Venezuelcem sporoča, naj se nikar ne odpovejo komunistični revoluciji in s tem svojemu predsedniku, češ da si jih “pokvarjeni Zahod” nikoli ne bo pokoril. Dogodki zadnjih dni v Venezueli pa  ravno nasprotno  pričajo o tem, da je komunistična diktatura tik pred zlomom.

Minuli petek so študenti v mestu Villa del Rosario v zvezni državi Zulia, 50 kilometrov od Maracaiba, zrušili kip Huga Chaveza v naravni velikosti, njihovemu vzoru pa so sledili tudi protestniki po drugih venezuelskih mestih, kjer so rušili zidove z grafiti bivšega predsednika.

Naj spomnimo; Venezuela je bila v 20. stoletju dolgo časa najbogatejša južnoameriška država, neposredno po drugi svetovni vojni celo četrta najbogatejša na svetu glede na BDP na prebivalca, a njena odvisnost od izvoza nafte jo je v času največjih svetovnih gospodarskih kriz in padcev cen derivatov venomer pahnila v hudo recesijo, inflacijo in revščino, ki ji ni videti konca.

Chavezov naslednik Nicolas Maduro, prav tako iz Združene socialistične partije, je z nadaljevanjem zgrešene politike Venezuelo pahnil v bržčas največjo krizo v njeni zgodovini, saj ljudje množično bežijo iz države, najpogosteje s čolni na bližnje Karibske otoke, ob tem pa tvegajo svoja življenja.

Zrušen kip Huga Chaveza v bližini Maracaiba, drugega največjega mesta v Venezueli. Foto: YouTube

Venezuela ima največje zaloge nafte na svetu, a je ne more drago prodati v tujino
Pisali smo že, da se je lahko Hugo Chavez v času visokih cen nafte na veliko zadolževal v tujini, dobrine pa je najnižjim slojem prodajal pod ceno proizvodnje produktov, da bi bili vsem dostopni. Tako je pokojni diktator uničil domačo proizvodnjo, saj so postali domači proizvajalci hrane in blaga nekonkurenčni in dražji, zato so preprosto zaprli svoje obrate. Venezuela je s Chavezom postala izrazito odvisna od uvoza dobrin iz tujine, kar si je seveda lahko privoščila, dokler so bile cene nafte visoke.

Ocenjujejo, da nafta trenutno predstavlja kar 90 odstotkov vsega venezuelskega izvoza; z naftnim denarjem je Chavez revnejšemu sloju dodeljeval draga socialna stanovanja, plačeval ljudem zastonj izobraževanje in odpiral nove službe, največji del denarja pa razdelil svoji družini in prijateljem. Ko so, začenši s svetovno gospodarsko krizo leta 2008, cene nafte hudo padle, se je venezuelsko gospodarstvo čez noč sesulo.

Chavezov režim se je v času visokih cen za sodček nafte lotil nerazumnega zapravljanja denarja; gradil je nove železnice, ki so danes nedokončane in propadajo, gradil je nove bloke s socialnimi stanovanji, ki se podirajo, gradil je nove avtomobilske tovarne, ki so jih vmes že zaprli, število zaposlenih v državni naftni firmi PDVSA pa je potrojil, čeprav se je proizvodnja zmanjšala. Na trgovinskih policah je zmanjkalo tudi najosnovnejših potrebščin in hrane, ki jo je država le še uvažala. Toda Združena levica vidi v takšni državi s takšno politiko vzor za Slovenijo!

Že skoraj 10 odstotkov Venezuelcev brska po smeteh
V preteklosti smo na Novi24TV že poročali, da najnovejše študije razkrivajo, da kar 2,4 milijona Venezuelcev brska po smeteh in išče ostanke hrane, da bi preživeli. Številne venezuelske matere ne najdejo več drugega načina, kako bi nahranile svoje otroke, zato po smeteh brskajo za na pol gnilimi paradižniki, mesom, ki mu je pretekel rok trajanja, zakisanimi mlečnimi izdelki. Katoliška univerza Andres Bello v glavnem mestu Caracas ocenjuje, da se 8 odstotkov Venezuelcev preživlja z ostanki hrane iz smeti, približno 35 odstotkov prebivalstva pa se sooča z revščino. Kar 72 odstotkov Venezuelcev si trenutno ne more privoščiti treh obrokov na dan.

Ob praznovanju 207 obletnice podpisa listine o deklaraciji neodvisnosti Venezuele, Slovenci izražajo solidarnost z našo državo. / En el marco de la celebración de los 207 años del primer grito de la Independencia de Venezuela, los eslovenos expresan solidaridad con nuestro país #YoSiMarchoPorLaPaz

Posted by Embajada de la República Bolivariana de Venezuela en Eslovenia on Wednesday, April 19, 2017

Država se sooča tudi z astronomsko inflacijo, bolivar ni vreden več niti počenega groša, a ker je vsak naslednji dan še slabše, Venezuelci svoj denar panično menjajo v druge valute. Bo že držalo, da je kar nekaj podobnosti z razmerami v Jugoslaviji ob koncu 80. let, toda pozor: po mnenju Violete Tomić iz ZL je to vzorna socialna država, kakršne si želi tudi na sončni strani Alp!

Ali Maduro financira Tomićevo, Kordiša in ostale člane Združene levice?
Venezuelci že več mesecev protestirajo proti Madurovemu režimu, želijo si vrnitve demokracije, toda opozicija je zatirana, predsednik si je pokoril celo sodstvo. Tuji mediji poročajo, da je samo v mesecu aprilu nasilne smrti umrlo skoraj 40 miroljubnih protestnikov, na stotine je bilo ranjenih, več kot 1700 ljudi je bilo aretiranih. Komunisti so vzpostavili celo vojaška sodišča za civiliste in politične zapornike. Človekoljubne organizacije, kot sta ONU in Amnesty International, niso ostale tiho ob eklatantnem kršenju človekovih pravic.

Že Chavezov režim (zdaj gre po istih stopinjah tudi Maduro) je poskrbel, da se je financiralo levičarske podmladke v Španiji z več milijoni evrov, da bi širili dober glas o venezuelski komunistični revoluciji, zaradi česar je na Pirenejeskem polotoku takrat izbruhnila cela afera, medtem ko daje nastop Violete Tomić slutiti, da Maduro zdaj nekaj podobnega počne tudi v Sloveniji. Nenazadnje sta Violeta Tomič in Miha Kordiš pred časom na stroške venezuelskih davkoplačevalcev letela iz Madrida v Caracas, in to kar z nekdanjim Chavezovim vladnim letalom in bila nad videnim navdušena. Nič čudnega, da si želita takšno komunistično razkošje pripeljati tudi v Ljubljano, pa čeprav na račun vseh Slovencev!

L. S.