fbpx

Sedaj ni čas za širjenje nestrpnosti: 80-letnico zasmehovali, ker je nosila zaščitno masko!?

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Na Facebooku se je razširil zapis, ki opisuje zgodbo 80-letne gospe, ki je odšla v trgovino z masko, saj se boji za svoje zdravje. V trgovini je naletela na tri mlade ljudi, ki maske niso nosili, nakar se jim je poskusila izogniti. Mladi so gospo pričeli ogovarjati in jo začeli spraševati, “če je ovca” in pričeli riniti vanjo. Gospo je postalo strah in je odšla iz trgovine in pravi, da jo je še vedno strah pred takšnimi situacijami. Epidemija je obdobje, ki bi nas moralo naučiti večje strpnosti in solidarnosti eden do drugega. Pravil in situacije ni mogoče spreminjati, lahko pa spremenimo odnos in dojemanje le-te in s tem prispevamo v kolektivno dobrobit. 

Predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog je na Facebooku delila ganljivo zgodbo o 80-letni gospe, ki že tako komaj shodi skozi mesec z nizkimi dohodki in jo je življenje udarjalo vse od mladosti. Kot pravi, se je gospa obrnila nanjo, saj si ne upa več niti iz stanovanja, zaradi objestnega obnašanja mladih.

“Hlipajoča. Komajda je izdavila, kaj jo muči. Jok. Jok. Stiska. Sama sem v mislih že skorajda klicala rešilca, ker sem pomislila, da je kje padla, si zlomila kolk. Hja, sem le zdravnica,” svoje doživljanje zgodbe predstavi predsednica društva. Nakar ji je gospa odgovorila, da si ne upa več ven. Po besedah predsednice društva je gospa zelo močna oseba, ki nikoli ne joče, a tokrat je jokala.

Ob 15.20 vceraj mi je zazvonil telefon. Stevilka ene od “mojih” starostnic. Hlipajoca. Komajda je izdavila, kaj jo…

Gepostet von Nan Ninn Kozorog am Mittwoch, 21. Oktober 2020

“Imela sem masko, da se ne bi kaj nalezla. Sem le stara. V trgovini so bili trije mladi brez mask, sem se jih želela izognit. Stara sem, bolana. Kdo bo mene zdravil? Moja pljuča ne bodo zdržala,” je opisala situacijo. Gospa se jim je tako poskušala izogniti, kar je v zaprtem prostoru trgovine izredno težko. Mladostniki so pričeli starejšo verbalno napadati in riniti vanjo. “Začeli so me spraševati, če sem ovca in riniti v mene. Da zaradi takih kot sem jaz, je zdaj v državi vojaški režim. Ker jim vse dovolimo. Da je vse samo izmišljotina nase države, da nam vlada ta država. Vsi so bili brez mask. Mene je bilo strah, sem kar sla. Nisem niti kupila stvari. So se mi smejali. Da sem “staruhinja poslušna”, “ovca”,” je opisala situacijo v kateri se je znašla.
Starejši med bolj ranljivimi ne samo zaradi zdravja, temveč tudi zaradi finančnih sredstev
Kot je še poudarila predsednica društva, je med starejšimi velik odstotek takšnih, ki prejemajo nizke pokojnine, zaradi česar so bili prisiljeni celo v odpoved dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Poleg te problematike, se prav tako pojavljajo težave z oskrbo, nege in pomoči starejših na domu, medtem ko so domovi v času krize s koronavirusom prisiljeni v sprejem manjšega števila starostnikov v domove.

Foto: Pixabay

Smo res izgubili občutek sočutja in solidarnosti do ostalih?
V epidemiji koronavirusa smo se znašli vsi, zato bi morali v tem času v smislu solidarnosti stopiti skupaj in s skupnimi močmi preprečiti širjenje koronavirusa. Predsednica društva še obrazloži, da ne moremo vplivati na to, kaj in kakšna bodo pravila. “Lahko pa vplivamo na to, da ne širimo se dodatne nestrpnosti in histerije do ostalih,” je še poudarila. Namesto, da napadamo eden drugega, bi morali biti v prvi vrsti ljudje, ki pomagamo drug drugemu, hkrati pa bi morali še posebej spoštovati starejše, katerim lahko s pozdravom in prijazno besedo ali prijazno gesto v trgovini polepšamo dan.
Sara Rančigaj