[Video] V Braziliji umrl udeleženec poskusnega cepljenja proti covidu-19!

Datum:

Farmacevtska podjetja po svetu aktivno iščejo cepivo proti covidu-19. V preizkušanju je več kliničnih testov, nekateri so bili zaradi stranskih učinkov, ki so jih občutili testirani, ustavljeni. Zdaj se je izkazalo, da je prostovoljec, ki je sodeloval v preizkušanju cepiva AstraZenece v Braziliji umrl. Pred tem so preizkušanje cepiva AstraZenece ustavili v Veliki Britaniji, ker so enemu od pacientov, ki je prejel novo cepivo, diagnsticirali vnetje hrbtenjače.

Med preizkušanjem novega cepiva proti covidu-19 je 15. oktobra 2020, zaradi komplikacij povezanih s wuhanskim koronavirusom, po poročanju Daily Mail , umrl 28-letni zdravnik dr. João Pedro R. Feitosa.

Feitosa se je javil za preizkus novega cepiva, ki ga v Braziliji, v navezi z Univerzo v Oxfordu, testira farmacevtsko podjetje AstraZeneca. Po Spieglovih nvedbah virov, ki so želeli ostati neimenovani, naj bi pokojni 28-letnik ne bil v skupini, ki je prejela novo cepivo, temveč v kontrolni skupini, ki je prejela zgolj placebo, ki naj bi po navedbah Reutersa bilo cepivo proti meningitisu.

Neimenovani viri zatrjujejo, da je umrli prejel placebo

Feitosa je vse od marca 2020 dežural na urgenci in intenzivni negi v dveh bolnišnicah v Rio de Janeiru, kjer je bil v stiku z obolelimi za covidom-19. Po trditvah družine in prijateljev je 28-letni zdravnik diplomiral lansko leto in je bil dobrega zdravja. V Braziliji so do sedaj v preizkusih cepiva proti covidu-19 cepili nekaj čez 8.000 prostovoljcev. Po svetu nekaj čez 20 tisoč. Udeleženci morajo biti zdravstveni delavci, ki so v rednem stiku z virusom.

Z Oxfordske univerze so že sporočili, da bodo nadaljevali s testiranjem cepiva v Braziliji, saj se je po naključju izkazalo, da je umrl pacient, ki ni prejel novega cepiva. “Ne moremo komentirati posameznih primerov v študiji Oxfordovega cepiva, ki trenutno poteka, saj strogo sledimo zakonom o medicinski zaupnosti in kliničnih preizkusih,” so sporočili iz AstraZeenca, potem ko je zaradi novice o smrti pacienta v njihovem preizkusu cepiva proti covidu-19, vrednost delnic padla za 1,7 odstotka.

Okvirni dogovor o dobavi cepiva z AstraZeneco podpisala tudi EU

Junija 2020 je brazilska vlada najavila, da so z Univerzo v Oxfordu in AstraZeneco podpisali pogodbo za sto milijonov odmerkov potencialnega cepiva proti covidu-19. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je zavrnil nakup 46 milijonov odmerkov cepiva kitajskega farmacevtskega podjetja, ki ga preizkušajo v Sao Paulu.

AstraZenenca je morala v septembru začasno ustaviti klinične teste cepiva, saj je bilo pri enem od prejemnikov cepiva diagnosticirano vnetje hrbtenjače. Do takrat je bilo cepivo AZD1222 eno od najbolj obetavnih za boj proti covidu-19. Če se bo izkazalo, da je omenjeno cepivo v resnici povezano s smrtjo prostovoljca, bi to pomenilo hud udarec za razvoj omenjenega AstraZeneco. Cepivo trenutno preučuje Evropska medicinska agencija (EMA). Evropska unija je namreč že podpisala okvir dogovora z AstraZeneco o dobavi cepiva.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...