Sedmi shod upokojencev v znamenju humanitarne pomoči

Protestni shod upokojencev (Foto: STA)

Pavel Rupar, vodja Inštituta 1. oktober, je napovedal že sedmi shod za višje pokojnine. Potekal bo v sredo, 6. septembra 2023, ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani. Tokrat bo shod potekal s poudarkom na humanitarni pomoči tistim, ki so jih pred dnevi prizadele hude poplave.

Tako bodo na dogodku tudi kode QR, ki bodo udeležencem omogočale, da jih s pametnimi telefoni skenirajo in prispevajo pet ali deset evrov vsem prizadetim v poplavah. Društvo 1. oktober bo potem z zbranim denarjem kupilo hladilnike, pralne stroje ter drugo podobno opremo ter izdelke in jih prek občin razdelilo žrtvam letošnje naravne katastrofe.

Razočarani upokojenci bodo na shodu vladi Roberta Goloba poslali jasno sporočilo in zahtevali, da se izboljša stanje in življenjski standard te ranljive skupine. Upokojenci namreč niti v času poletnih počitnic niso pozabili na svoje pravice, zdi pa se, da je nanje pozabila zdajšnja vlada. Tako se po poletnem zatišju obeta “vroča politična jesen”.

Inštitut 1. oktober z Ruparjem na čelu opozarja, da se po vrsti uspešnih protestov in tudi obiska Bruslja pogoji za upokojence še vedno niso spremenili in da jih oblasti očitno nočejo jemati resno. Vlada je, kot kaže, pojedla svoje izrečene obljube, zato jo bodo upokojenci opomnili, da so še vedno tu.

Besede so premalo – treba je delati in sodelovati
Ob napovedi že sedmega upokojenskega shoda in protesta je Pavel Rupar podal tudi izjavo, v kateri je podaril, da upa, da jim bo uspelo zbrati dovolj sredstev za žrtve poplav in jim tako vsaj malce olajšati življenje. Nakupili bodo tudi glasbila za nekatere na Koroškem, ki jim jih je odnesla voda. Sam shod se bo začel s protestnim pohodom po Ljubljani, na njem pa bo tudi veliko nastopov. Rupar je prepričan, da je enotnost ključnega pomena in edina pot do uspeha. “Upokojenci delamo, ne delamo samo zase, delamo za vse. Drugim inštitutom, npr. marčevskim, želimo pokazati, da so besede, bedarije, ki jih trosijo, premalo. Da so sličice v Ljubljani na asfaltu z lopato premalo, da je treba delati in sodelovati,” je še dejal.

Andrej Sekulović