fbpx

Shod na slovensko-hrvaški meji, preko žičnate ograje igrajo odbojko

Foto: STA

Slovenci in Hrvati, ki nasprotujejo ločevanje Istre in njenih prebivalcev z žico, so se danes zbrali na protestnem shodu. Shod z geslom “Proti žici, za humano Evropo” poteka na mejnem prehodu Brezovica pri Gradinu. Udeleženci shoda, med katerimi je več Hrvatov, preko postavljene žice simbolno igrajo odbojko.

Njihovo sporočilo slovenski vladi je jasno – zahtevajo odstranitev nevarne žice. Na mejnem prehodu se slišijo vzkliki: “Cerar, umakni svojo žico!” Udeleženci današnjega shoda opozarjajo, da žica straši ljudi, ki tu živijo, za zdaj pa ubija le divjad, poroča STA.

Vsem zbranim so spregovorili udeleženci z obeh strani meje, ki so v svojih nagovorih bili enotni, da nevarne žice na meji med državama ne potrebujemo. V imenu organizatorjev na slovenski strani je Luka Juri povedal: “Postavljanje žice je napaka, ki straši naše ljudi, a nič ne naredi, da bi kogarkoli ustavila. Če so ljudje prepotovali tisoče in tisoče kilometrov, jih taka žička ne bo zaustavila.”

Foto: STA

Žičnata ograja. Foto: STA

“Žica se nikoli ni postavljala na strani svobodnih držav, ampak so jo postavljale tiste države, ki niso želele, da bi ljudje bežali iz njih. Teoretično torej nekaj nasprotnega od tega, kar nam govorijo. Sedaj pa ne vemo, na kateri strani smo, na svobodni ali na okupirani,” je povedal eden izmed udeležencev shoda.

Drugi so ob tem simbolno zaigrali odbojko preko državne meje, ki so jo nekateri poimenovali tudi “schengenske igre”. Udeleženci so se popoldne srečali še na shodu ob mednarodnem mejnem prehodu Dragodnja, kjer se jih je zbralo približno 200 iz Slovenije.

V začetku so prisluhnili kratkemu nagovoru organizatorjev in kulturnikov, nato pa so v treh jezikih – slovenskem, hrvaškem in italijanskem – prebrali tudi Dragonjsko deklaracijo. V njej so Mira Cerarja pozvali, naj “moralno in ekološko sporno” žico odstrani, in poudarili, da želijo Istro brez žice.

A. D., STA