Šketa v Luksemburgu zavedel evropsko javno tožilko z debelimi lažmi! Podobno je državi škodovala že Fajonova!

Datum:

Generalni državni tožilec Drago Šketa je po škandaloznem obisku Moskve obiskal še evropsko javno tožilko Lauro Kövesi, kjer pa je znova državi povzročal nevšečnosti, zaradi česar Sloveniji znova grozi, da ji Evropska komisija zamrzne evropska sredstva. Kot so sporočili v uradu generalnega državnega tožilca, je Šketa glavno evropsko tožilko seznanil s posledicami v primeru, če bi bile spremembe sprejete. 

Generalni državni tožilec Drago Šketa je danes obiskal evropsko javno tožilstvo v Luksemburgu. Na uradni strani Evropskega javnega tožilstva so zapisali, da se je Šketa oglasil pri vodji Lauri Kövesi zaradi “zaskrbljujočega poročanja medijev o dogajanju v Sloveniji, ki bi lahko ogrozilo delovanje EPPO“.

Zapisali so, da sta poleg razprave o ukrepih, ki vključujejo proračunske omejitve in začasno ustavitev imenovanj na tožilske položaje, evropska glavna tožilka in njena namestnika, poizvedovala tudi o posledicah nedavnih zakonodajnih predlogov, ki vplivajo ali bi lahko vplivali na delovanje evropskega javnega tožilstva. Gre namreč za predlagane spremembe kazenskopravnih predpisov o zastaranju, ki naj bi jih slovenski parlament sprejemal po hitrem postopku postopku, kar bi po njihovem pomenilo manj časa za tožilske preiskave kazenskih primerov.

Evropski glavni tožilec je na podlagi poročila Škete zaključil, da sedanji razvoj dogodkov priča o jasni in vztrajni nameri za oviranje učinkovitosti kazenskega pregona primerov goljufij v Sloveniji, vključno z davčnimi goljufijami, davčnimi utajami in korupcijo. Zato je evropski glavni tožilec na Evropsko komisijo naslovil pismo, da se proti Sloveniji začnejo postopki za zaščito evropskega proračuna, kar pomeni lahko tudi zamrznitev evropskih sredstev.

Jelinčičev predlog nima podpore koalicije
Glede na poročilo Evropskega javnega tožilstva gre za popolne dezinformacije, ki jih je slovenski generalni tožilec Šketa predstavil Kövesijevi in namestnikoma. Kot je znano, vlada ni vložila omenjenega amandmaja o skrajšanju zastaralnih rokov, temveč je predlog vložil predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič. Koalicija se je že prejšnji teden namreč odločila, da predloga SNS za skrajšanje rokov preiskave na seji državnega zbora ne bo podprla.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: STA)

Šketa to zagotovo tudi ve, ali pa gre za njegovo popolno ignoranco. Toda škoda je že povzročena in slovenska vlada bo znova morala vložiti veliko truda v prepričevanje pristojnih institucij, da je šlo za nepreverjene insinuacije po vzoru Tanje Fajon in slovenskih medijev, ki so redno izvažali laži o vladavini prava ter represiji v medijih v Sloveniji pod vlado Janeza Janše. Zadeve so šle celo tako daleč, da je Fajonova od Evropske komisije zahtevala odvzem evropskih sredstev, Slovenijo pa je obiskala komisija Sophie in’ t Veld.

Vsekakor bomo v uredništvu Nova24TV zahtevali tudi pojasnila evropske javne tožilke Laure Kövesi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova vlada znova prevarala gospodarstvenike in zaposlene

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...