fbpx

Škodljivi radon ogroža Osnovno šolo Dolenjske Toplice

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Topliško šolsko stavbo so zgradili leta 1973, v Osnovno šolo Dolenjske Toplice je v tekočem šolskem letu vpisanih nekaj več kot 300 otrok.  Škodljivemu radonu je izpostavljena tudi pritlična zobna ambulanta.

Direktor topliške občinske uprave Rado Javornik je, kot poroča STA, povedal, da sanacijski načrt predlaga dokaj nezahtevno rešitev s takoimenovanim podvrtavanjem pod tlaki v pritličju šolske stavbe in z ustvarjanjem podtlaka v izpušnih vrtinah, kar bo povzročilo njihovo samodejno prezračevanje in s tem odvajanje zdravju škodljivega radona. Občina, ki že išče primernega izvajalca, naj bi se del lotila predvidoma še ta mesec, poseg pa ocenjujejo na približno 20.000 evrov. Gre za nepogost sanacijski poseg in zato na občini iščejo izvajalca, ki ima s takimi deli že izkušnje. Sanacijska dela bi se lahko začela že ta mesec, trajala bodo približno mesec dni.

Naložbo sanacije zaradi škodljivega radona bo pokrila Občina Dolenjske Toplice, kjer po obljubi pristojnega ministrstva pričakujejo povrnitev sanacijskih stroškov. Težavo z radonom v šoli odpravljajo z rednim prezračevanjem. S  prisotnostjo omenjenega radioaktivnega plina v šestih pritličnih šolskih prostorih in prostorih otroškega vrtca se srečujejo že dlje časa, prisotna je bila tudi pred dobrima letoma izvedeno energetsko stavbno prenovo, je povedala ravnateljica osnovne šole Dolenjske Toplice Maja Bobnar.

Po omenjeni prenovi in zaskrbljujočih meritvah Zavoda za varstvo pri delu je maja lani šolo obiskal inšpektor s področja varstva pred ionizirajočimi sevanji in njenemu vodstvu svetoval temeljito ter redno dnevno večkratno prezračevanje. Hkrati je svetoval še dodatne meritve v drugih prostorih, iskanje virov plinskega vdiranja in ustrezno sanacijo. Ravnateljica šole Maja Bobnar je o inšpektorjevih ugotovitvah obvestila zaposlene v šoli, svet staršev in topliško občino. Šola je kupila tudi prenosni merilec radona, s katerim so njegovo prisotnost izmerili še v drugih šolskih prostorih in ugotovili, da njegove tamkajšnje vrednosti ne presegajo dovoljene meje. Topliško šolsko stavbo so zgradili leta 1973, v Osnovno šolo Dolenjske Toplice pa je v tekočem šolskem letu vpisanih nekaj več kot 300 otrok. V njenem pritličju deluje tudi zobna ambulanta.

Branka Jurhar