fbpx

Slovenci v ZDA ogorčeni, ker slovenska oblast še vedno ni obsodila komunizma – enakovrednega vsem drugim totalitarizmom

Foto: STA

Predsednik Slovensko-ameriškega sveta Rudi Kolarič je najvišjim predstavnikom oblasti – predsedniku republike Borutu Pahorju, predsedniku vlade Miru Cerarju in predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu ponovno poslal protestno pismo, saj niso odgovorili na njegovo prvotno pobudo, da se med vsemi totalitarizmi, poleg fašizma in nacizma obsodi tudi komunizem. Nihče od navedenih predsedniku Slovensko-ameriškega sveta Rudiju Kolariču še ni odgovoril, pa čeprav gre za civilizacijsko najpomembnejše vprašanje v tem trenutku.

V Slovensko-ameriškemu svetu so prizadeti zaradi ignorance treh najvišjih predstavnikov oblasti, ki so očitno namenoma prezrli njihovo pobudo, da se vse totalitarne režime na ozemlju Slovenije enako obsodi. Kot poudarjajo, so si pred 27 leti skupno prizadevali za samostojno državo ter pričakovali tudi svobodno Slovenijo, ki pa je na žalost niso nikoli dobili, saj je bilo v tej smeri le malo napredka. “Ko pomislimo, ugotovimo, da slovenska vlada še danes ne obsoja zločinov prejšnjega totalitarnega režima ter razlikuje in presoja zločine po svoje,” so zapisali v pismu Pahorju, Cerarju in Brglezu.

Neobsodba komunizma je glavna ovira do sprave
Številni Slovenci tako doma kot po svetu namreč opažajo, da ima slovenska oblast različna merila do totalitarizmov, ki bi jih morali obravnavati enako. Nacizem in fašizem redno obsojajo, medtem ko komunizem in njegove najbolj krvave zločine namenoma ignorirajo. “To je nezaslišana krivica, ki muči narod in je glavna ovira do sprave.”

Foto: STA

Po njihovem mnenju bi morala država ščititi človekove pravice in skrbeti za blagostanje naroda, zato so se na slovenske oblastnike obrnili z rekom: “Krivica boli, kesanje blaži, odpuščanje združuje, resnica in pravda vodita v svobodo.” V Slovensko-ameriškem svetu pozivajo, naj narodna zavest in ljubezen do domovine prevladujeta pri odločitvi za svobodno Slovenijo.

C. Š.