fbpx

Slovenija je v nevarnosti: Policija cenzurira socialne medije, medtem ko avstrijske oblasti opozarjajo na prihajajočo invazijo migrantov.

Napoveduje se še večji val ilegalnih migrantov kot leta 2015 (foto: epa)

Avstrijske oblasti so napovedale masovno invazijo migrantov, ki se po balkanski poti prebijajo proti Avstriji, Slovenska policija in Vlada pa v tem nevarnem času govorita o novi “strategiji migracijske politike”, ki bo temeljila na vključevanju in solidarnosti. Število poskusov vstopa prek zahodnega Balkana se je povečalo za skoraj 200 odstotkov, aktualna vlada pa cenzurira socialne medije z namenom prikrivanja dejstva, da je bila odločitev o umiku žičnate ograje namerna in dobesedno “povabilo” ilegalnim nezakonitim prehodom meje. Avstrija je ravno obravnavala rekordno število nelegalnih prehodov, vlada pa govori o solidarnosti in vključevanju. Slovenija je v hudi nevarnosti, kdaj bo vlada primerno reagirala?

Medtem, ko Vlada in Slovenska policija cenzurirata socialne medije in prikrivata dejansko stanje o novem prihajajočem valu ilegalnih migrantov, so avstrijske oblasti na meji z Madžarsko registrirale več nezakonitih priseljencev kot kadar koli prej, potem ko je policija v vzhodni zvezni deželi Gradiščanska v samo enem dnevu prijela 591 posameznikov, piše RMX. Nacionalni operativni center je sporočil, da oblasti pričakujejo porast migracij in da se na to ustrezno pripravljajo, opozorili pa so tudi na vedno višje število aretacij, ki je neprimerljivo višje od tistega leta 2015, ko je bil begunski val največji. Število nezakonitih vstopov se je v prvi polovici leta 2022 povečalo na 114.720, kar je 84 odstotkov več kot lani. Število poskusov vstopa prek zahodnega Balkana se je povečalo za skoraj 200 odstotkov.

Kot da premagovanje ruske agresije ni bil zadosten izziv, se Evropa zdaj sooča tudi s hitro naraščajočimi novimi “valovi” nedokumentiranih prosilcev za azil. Glede na družbenopolitične pretrese, ki so sledili po prihodu 1 milijona beguncev, večinoma Sircev, na evropske obale leta 2015, bi lahko pričakovali, da bo aktualna vlada ustrezno odreagirala in zagotovila varnost državljanom in državljankam, vendar prikriva dejstvo, da je bil umik nameren. To je komentiral tudi nekdanji premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal:Pričakovano? Javno priznanje @mnz_gov_si in @vladaRS, da so napovedali odstranitev ograje na meji zato, da povečajo dotok ilegalnih migrantov!!!”

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1554173129546760192?s=20&t=RKNqg7VkzQfw-fWBKTo9GA

Da ne govorimo, da je Slovenska policija na družbenem omrežju Facebook omejila komentiranje objave o migracijski strategiji, saj se več kot očitno bojijo, da bodo državljani izvedeli resnico, kar je komentiral tudi eden od uporabnikov socialnega omrežja in povzel misli marsikaterega.

“Policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti prebivalcem Slovenije in tako bo tudi v bodoče. Policija tudi ne cenzurira svojih družbenih medijev in ničesar ne prikriva, temveč o pomembnih zadevah samoiniciativno obvešča javnost, pri čemer spoštuje svobodo izražanja,” se je na te očitke odzvala Policija in ob tem pojsanila, da je število nezakonitih migracij povsem primerljivo s primerljivim letu 2022, to je leto 2019. “Tudi takrat je policija, enako kot sedaj, uspešno preprečevala in odkrivala nezakonite prehode slovenske meje in tako zagotavljala visoko stopnjo varnosti državljanov,” so zatrdili in izpostavili, da Policija tudi ne prikriva informacij o migracijah, temveč jih redno, samoiniciativno in proaktivno posreduje javnosti, na svojih spletnih straneh pa tudi ažurno objavlja statistična poročila o nedovoljenih migracijah. Policija svoje naloge izvršuje kot služba, ki deluje v javnem interesu; temu sledi tudi na področju komuniciranja. Vsi podatki, ki jih policija objavi na svojih spletnih straneh ter družbenih omrežjih so resnični, celoviti in objektivni. “Mediji imajo zagotovljeno novinarsko svobodo, menimo pa, da je nedopustno, da se naše podatke predstavlja na izkrivljen način ter se tako v javnosti namenoma ustvarjajo neupravičen občutek strahu in ogroženosti,” so bili kritični.

“Policija v svojem komuniciranju z javnostmi stremi k temu, da je vsem zagotovljena temeljna pravica do svobode izražanja. Vendar pa je – tako kot bi to moralo veljati za vse deležnike, ki na kakršen koli način komunicirajo v prostoru javnega – dolžna na svojih družbenih omrežjih preprečevati spodbujanje k neenakopravnosti, nestrpnosti in sovraštvu. S tem namreč varuje tudi temeljne človekove pravice, ki so osnova demokratične, urejene in civilizirane družbe, temelječe na vladavini prava. Ustrezen odnos do spoštovanja etike javne besede in upravljanja lastnih vsebin bi upravičeno pričakovali tudi od ostalih deležnikov, tudi vašega medija,” so od našega medija zahtevali popravek.

Vendar pa moramo ob tem dodati, dase  Nova24tv ne ukvarja s cenzuriranjem misli, kot kak tretjerazredni inštitut FDV, po katerih se očitno zgledujejo pri policiji. “Spoštovanje etike javne besede in upravljanja lastnih vsebin” lahko namreč pogosto prevedemo v omejevanje razprave, naš medij pa tovrtstnega omejevanja zagotovo ne zagovarja in ga tudi ne bo.

Število nezakonitih vstopov močno naraslo
Podatki, ki jih je objavila agencija EU za meje Frontex, kažejo, da se je število nezakonitih vstopov v prvi polovici leta 2022 povečalo na 114.720, kar je 84 odstotkov več kot lani. Število poskusov vstopa prek zahodnega Balkana se je povečalo za skoraj 200 odstotkov. Letos naj bi Rokavski preliv s čolni prečkalo približno 60.000 ljudi, kar je dvakrat več kot leta 2021. Presenetljivo je, da te številke ne vključujejo milijonov Ukrajincev, ki so od februarja zaprosili za azil v EU. Večina neukrajinskih beguncev in ekonomskih migrantov, ki so razvrščeni kot neregularni, prihaja iz Sirije, Afganistana, Iraka, Turčije, Belorusije, Bangladeša, Egipta in podsaharske Afrike.

Nezakoniti priseljenci se že nekaj tednov prebijajo v Evropo po balkanski poti in se skozi Srbijo pomikajo v brezmejno schengensko območje EU, preden nadaljujejo pot v svojo evropsko državo po svoji izbiri. Primarna destinacija množičnih migracij je še vedno Nemčija; odkar je Poljska razširila svoje obmejne zmogljivosti, vzhodna soseda Nemčije ni več tranzitna država, zaradi česar je večji pritisk na avstrijsko mejo. Oblasti so za nemške medije povedale, da se bo napeta situacija še poslabšala in da pričakujejo znatno večji val kot v preteklih letih.

Tanja Brkić