Slovenija je z današnjim dnem modernejša in bolj digitalizirana: Uber, dobrodošel!

Foto: epa

50 glasov ZA boljšo, preglednejšo in modernejšo storitev na področju taksi prevozov. ZA moderno, digitalno in napredno Slovenijo, ki bo temeljila na jasnih pravilih in zdravi konkurenci, namesto na monopolih in zbirokratiziranosti. Hvala vsem za podporo!” je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pozdravil rezultat glasovanja poslancev državnega zbora, ki so zaslužni za prihod platforme Uber v Slovenijo.

Slovenija je z današnjim dnem modernejša in bolj digitalizirana država, saj so poslanci izglasovali nov zakon o prevozih v cestnem prometu, ki omogoča prihod platforme, kot je Uber.

Novelo so podprle poslanske skupine SDS, SMC, DeSUS, SNS in poslanska skupina nepovezanih poslancev, medtem ko so ji nasprotovale opozicijske SD, Levica, SAB in LMŠ. Stranke leve opozicije so se tako znova izkazale za zaviralke razvoja in kot nasprotnice blaginje državljanov Slovenije.

Spomnimo, da se je za prihod Uberja v Slovenijo zavzela že Cerarjeva vlada, vendar zaradi pritiskov lobijev ideja ni zaživela, vse do prihoda te vlade, ki se je odločila digitalizirati Slovenijo in jo narediti bolj konkurenčno, kar je predpogoj za večjo blaginjo vseh.

Tako so se za Uber zavzeli poslanci poslanskih skupin, ki so podprli novelo zakona:
Mihael Prevc (NSi) je ocenil, da bi novela zakona omogočila poenostavitev in digitalizacijo taksi storitev. Uvedba mobilnih aplikacij bi po njegovi oceni prinesla tudi “prepotrebno transparentnost”, saj bi te zabeležile morebitne poskuse goljufij.

Mateja Udovč (SMC) je dejala, da se bo z novelo zakona ponudnikom prevoznih storitev omogočilo, da se lahko pri svojem delu oprejo na moderno tehnologijo ter tako izboljšajo svojo učinkovitost.

Bojan Podkrajšek (SDS) je pojasnil, da v SDS predlog novele podpirajo, ker predstavlja velik napredek v smeri digitalizacije in prinaša transparentnost na področju taksi prevozov. Prepričani so, da zakon omogoča, da se bo na področju taksi prevozov spoštovalo in tudi upoštevalo slovensko delovnopravno zakonodajo. Prav tako novela po njegovih besedah onemogoča ustvarjanje monopolov ter ne prinaša nelojalne konkurence.

Predlog novele zakona so podprli tudi v poslanskih skupinah nepovezanih poslancev, DeSUS in SNS, še poroča STA.

Sara Kovač