fbpx

Slovenija med državami, ki namenjajo največ denarja pravosodju in z dvakrat več sodniki od povprečja; pri tem pa smo v vrhu pri kršitvah človekovih pravic in sodnih zaostankih!

Vrhovno sodišče (Foto: STA)

Poročilo Evropske komisije za učinkovito pravosodje razkriva, da je Slovenija glede na delež BDP, ki ga namenjamo pravosodju, pri vrhu evropskih držav, zanj namenimo kar 0,47 odstotka BDP. Pri tem imamo dvakrat toliko sodnikov na prebivalca, kot je povprečje! Ti podatki kar kličejo k radikalni reformi pravosodja.

Poročilo Evropske komisije za učinkovito pravosodje pri Svetu Evrope zaobjema 45 držav od 47 držav, ki so članice Sveta Evrope, torej vse razen Lihtenštajna in San Marina, temelji pa na podatkih do leta 2016. STA tako iz poročila navaja dejstva, da v Sloveniji za pravosodni sistem namenjamo 89,7 evra na prebivalca, medtem ko povprečje znaša 64,5 evra. Najmanj namenja Azerbajdžan, in sicer 7,8 evra, medtem ko Švica namenja 214,8 evra.

Kot še navaja STA, imajo ti med obravnavanimi državami tudi najnižjo začetno bruto plačo v odnosu do povprečne bruto plače v državi, razmerje namreč znaša 2,5. Med sodniki je po drugi strani veliko višji delež žensk, kot je povprečje, v Sloveniji jih je kar 79 odstotkov, evropsko povprečje pa je 53 odstotkov. To predstavlja veliko težavo, o feminizaciji sodstva smo na Nova24TV že pisali, ugledni pravnik Boštjan M. Zupančič pa je večkrat povedal, da se zaradi tega soočamo tudi s pomanjkanjem občutka za pravičnost v pravosodju.

Glede na delež BDP, ki ga države namenijo za pravosodje, pa je Slovenija pri samem vrhu z 0,47 odstotka, prehitele so nas le še BiH z 0,77 odstotka, Bolgarija z 0,56 odstotka, Hrvaška z 0,49 odstotka in Moldavija z 0,48 odstotka. Prav tako smo glede na število sodnikov na 100.000 prebivalcev pri vrhu. Slovenija jih ima 42,6, povprečje pa je 21.

Odvetnikov dvakrat manj od povprečja, proračun za pravno pomoč med najnižjimi!
Slovenija ima le 83 odvetnikov na 100.000 prebivalcev, kar je dvakrat manj od povprečja, ki znaša 162 evrov, prav tako pa je slovenski proračun za pravno pomoč na prebivalca med najnižjimi, saj znaša le 1,5 evra na prebivalca. Povprečje je sicer 6,96 evra na prebivalca, pri čemer je na prvem mestu Švedska, ki za pravno pomoč nameni kar 36,21 evra.

Kljub količini denarja, ki ga davkoplačevalci zmečemo v pravosodni sistem, pa se Slovenija nahaja v evropskem vrhu glede sodnih zaostankov in pri kršenju človekovih pravic, o čemer smo že večkrat poročali. Potrebno je torej izvesti sistemske spremembe, kakršnih pa si kratkoročno, od Šarčeve vlade, očitno ne moremo obetati.

J. Ž.