Slovenija med državami, ki namenjajo največ denarja pravosodju in z dvakrat več sodniki od povprečja; pri tem pa smo v vrhu pri kršitvah človekovih pravic in sodnih zaostankih!

Vrhovno sodišče (Foto: STA)

Poročilo Evropske komisije za učinkovito pravosodje razkriva, da je Slovenija glede na delež BDP, ki ga namenjamo pravosodju, pri vrhu evropskih držav, zanj namenimo kar 0,47 odstotka BDP. Pri tem imamo dvakrat toliko sodnikov na prebivalca, kot je povprečje! Ti podatki kar kličejo k radikalni reformi pravosodja.

Poročilo Evropske komisije za učinkovito pravosodje pri Svetu Evrope zaobjema 45 držav od 47 držav, ki so članice Sveta Evrope, torej vse razen Lihtenštajna in San Marina, temelji pa na podatkih do leta 2016. STA tako iz poročila navaja dejstva, da v Sloveniji za pravosodni sistem namenjamo 89,7 evra na prebivalca, medtem ko povprečje znaša 64,5 evra. Najmanj namenja Azerbajdžan, in sicer 7,8 evra, medtem ko Švica namenja 214,8 evra.

Kot še navaja STA, imajo ti med obravnavanimi državami tudi najnižjo začetno bruto plačo v odnosu do povprečne bruto plače v državi, razmerje namreč znaša 2,5. Med sodniki je po drugi strani veliko višji delež žensk, kot je povprečje, v Sloveniji jih je kar 79 odstotkov, evropsko povprečje pa je 53 odstotkov. To predstavlja veliko težavo, o feminizaciji sodstva smo na Nova24TV že pisali, ugledni pravnik Boštjan M. Zupančič pa je večkrat povedal, da se zaradi tega soočamo tudi s pomanjkanjem občutka za pravičnost v pravosodju.

Glede na delež BDP, ki ga države namenijo za pravosodje, pa je Slovenija pri samem vrhu z 0,47 odstotka, prehitele so nas le še BiH z 0,77 odstotka, Bolgarija z 0,56 odstotka, Hrvaška z 0,49 odstotka in Moldavija z 0,48 odstotka. Prav tako smo glede na število sodnikov na 100.000 prebivalcev pri vrhu. Slovenija jih ima 42,6, povprečje pa je 21.

Odvetnikov dvakrat manj od povprečja, proračun za pravno pomoč med najnižjimi!
Slovenija ima le 83 odvetnikov na 100.000 prebivalcev, kar je dvakrat manj od povprečja, ki znaša 162 evrov, prav tako pa je slovenski proračun za pravno pomoč na prebivalca med najnižjimi, saj znaša le 1,5 evra na prebivalca. Povprečje je sicer 6,96 evra na prebivalca, pri čemer je na prvem mestu Švedska, ki za pravno pomoč nameni kar 36,21 evra.

Kljub količini denarja, ki ga davkoplačevalci zmečemo v pravosodni sistem, pa se Slovenija nahaja v evropskem vrhu glede sodnih zaostankov in pri kršenju človekovih pravic, o čemer smo že večkrat poročali. Potrebno je torej izvesti sistemske spremembe, kakršnih pa si kratkoročno, od Šarčeve vlade, očitno ne moremo obetati.

J. Ž.

 • Boy

  Reforme ne bo! Vsi sodniki so “naši” in nujno potrebni za vladavino prava po diktatu stricev iz ozadja. Kam pa pridemo, če bomo ves denar porabili za napredek. Edini napredek, ki ga rdeči želijo je, korak nazaj v komunizem in vladavino države, ki jo zagotavljajo skorumpirani sodniki s sodbami spisanimi po naročilu z večletnimi zamudami, ali pa kar zavrženimi sodnimi zadevami zaradi pretečenih rokov. Sodniki so za to dobro plačani z doživljenskim mandatom in nedotakljivostjo, tako kot so z njihovi pomočjo nedotakljivi njihovi botri. Ve se, gostijo se na račun raje!

 • Andrej

  Krivosodje je draga stvar. Zelo draga.

  • KAPIBARA

   Za tiste, katerim sodijo v prid..
   Nam pa v breme…

 • KAPIBARA

  Ja kje pa je še Slovenija po pozitivnih stvareh,v vrhu, na prvih mestih ?
  Športniki !!
  – in ostanki zažrtega komunizma…

 • Soave

  O krivosodju samo majhen čivk !!
  Dragi moji komentatorji ! Meni se kar smilijo – ubožčki – še premalo jih je vendar !! Saj morajo za vsak drekec pekec letati na CKZK , po navodila ! Težko delo. . . . ja !!

  • Simon Novak

   Kaj pa je CKZK?

   • Franc Šink

    Centralni komite zveze komunistov

    • Simon Novak

     A to še obstaja?

     • RATATA

      Še, le da se je “demokratsko” prenovil.

     • Simon Novak

      Aha

 • Simon Novak

  “Avtorju” J. Ž. ni za verjeti nič, ker piše o vseh temah tako suvereno, kot da bi res kaj vedel o njih

 • Franc Šink

  Ni čudno da se ob takem pravosodju splača krasti.

  • večni srb

   Ne razumeš, ob takem pravosodju je vseeno, kriv si tudi, če nisi naredil popolnoma nič narobe, ker si fašisti enostavno izmislijo kar rabijo, da te eliminirajo oziroma zatrejo.

 • večni srb

  Predlagam izredno smrtno kazen za državne tožilce in sodnike, kam lahko pošljem pobudo?
  Mislim popolnoma resno, Slovenija ima tudi najvišje možne kazni na planetu, od prometnih prekrškov do najhujših zločinov, edino smrtne kazni (uradno) nimamo, ker se vsi prej ubijejo ali znorijo. Izredna smrtna kazen bi veljala izključno samo za visoke sodnike in tožilce, ki so odgovorni za krivične sodbe, z usodnimi posledicami ali niso začeli postopkov proti svojim do konca pokvarjenim, pijanim in zadetim kolegom, in za nikogar drugega.

 • KAPIBARA

  Zopet laž !!
  Kar jankoviĆa vprašajte, o kršitvah človekovih pravic..

 • Silos

  Dvakrat toliko sodnikov ,kot je povprečje pa še vedno delajo krivice, mislim,da namerno !
  Če nisi z nami si proti nam.

 • Van Der Waals

  SLOVENSKA JAVNA UPRAVA JE NAJDRAŽJA IN NAJPOČASNEJŠA!!!

  • Vera

   V državni upravi so lenuhi v JU tam se pa dela še preveč v nekaterih poklicih!

 • RATATA

  Kako to, da gre ženskam prav v Sloveniji najbolj na qrac,
  da je Bog moški je res interesantno vprašanje, s katerim se premalo ali pa sploh nič ne ukvarjamo.
  Sklepam lahko, da se opirajo namesto na organ, ki ga nimajo, na najstarejši zapis v slovenskem jeziku (t.j. jeziku, ki je še živ, zato ker smo še živi ljudje – Slovenci, ki se v njem sporazumevamo), v tretjem brižinskem spomeniku, kjer je zapisana prošnja …:
  “Daj mi, Bog Gospod, tvojo milost,
  da bi brez sramote in brez sramu na sodni dan pred tvojimi očmi stal,
  ko prideš sodit živim in mrtvim, vsakomur po svojem delu.”
  No in te punce hočejo biti ta Gospod Bog, ta gospod Sodnik,
  da bi sodile in pri tem jim ne manjka niti ena diploma niti pravosodni izpit,
  manjka jim pa moralne razsodnosti,
  saj so trdno prepričane, da so postale Bog.

  • Warrior princess

   Kje pa si to pobral? Mi lahko razložiš katere ženske so to, ki jih omenjaš?

   • RATATA

    Moj Bog ima god točno na isti dan kot godujem jaz. Za povrh mu je pa celo ime točno tako kot meni hehe

  • Warrior princess

   P. S.
   Jaz prav nič ne pogrešam organa, ki ga nimam, ker svojega ne zamenjam in sem rada ženska in se v svojem telesu počutim odlično.

   Je pa problem nekaterih žensk, da se zapustijo, zaredijo in nehajo posvečati pozornost negi svojega telesa. Take ženske res postanejo zakrknjene in nobena diploma jim ne pomaga, da bi spoznale, da se osebno spoštovanje prične pri njih samih.

   • RATATA

    Ti si pač normalna.

 • samsara

  Bo nova tovarišica ministrica naredila red.
  Da je tega sposobna, je že pokazala in dokazala med vodenjem MO. Verjamem, da je prav na osnovi teh referenc upravičila zaupanje njenih sivih obskurnih instalaterjev, ki imajo posebne interese z udbosodjem, kot tudi z vojsko in še čem.

 • xtc

  Socializem je drag luxus-le najbogatejši in najbolj neumni si ga privoščijo ampak prvi po privoščenju le tega postanejo drugi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!