fbpx

Slovenija že dobila pol milijona zaščitnih mask; premier Janša opozarja, da pri dobavi zaščitne opreme ne gre za pomanjkanje transportnih zmogljivosti ampak za administrativne ovire!

Foto: Twitter

Predsednik vlade Janez Janša se je na Twitterju zahvalil vsem, ki ponujajo pomoč v transportu zaščitne opreme, a poudaril je, da težava ni pomanjkanje transportnih zmogljivosti, pač pa težavo predstavljajo administrativne ovire. Državne in lokalne oblasti EU v paniki blokirajo pretovore in transporte. Minister Zdravko Počivalšek je sicer pravkar Civilni zaščiti predal 400 tisoč zaščitnih mask, 100 tisoč so jih dodatno zagotovile Slovenske železnice, 300 tisoč, ki jih je po posredovanju Aleksandra Čeferina daroval Jack Ma, pa so že na poti. “Intenzivno delamo, tudi preko diplomatskih predstavništev v tujini, da do konca tedna zagotovimo novo pošiljko,” sporoča Počivalšek.

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter poudaril, da pri težavah v dobavi mask in druge zaščitne opreme, s katerimi se soočamo, ne gre za pomanjkanje transportnih kapacitet, pač pa pozno naročenih dobav ni zaradi zaradi administrativnih ovir, ker državne in tudi lokalne oblasti v EU in drugod v paniki blokirajo pretovore in transporte, na letališčih in na mejah.

Zapisal je še, da se vlada osredotoča na notranje rezerve zavodov in gospodarskih družb za nujne potrebe zdravstva ter lokalnih žarišč epidemije. Zanje bo po njegovih besedah danes poskrbljeno: “S posameznimi voditelji držav rešujemo administrativne in transportne blokade, a marsikje ne obvladajo položaja v celoti.”

Največjo težavo pri dobavi predstavljajo administrativne ovire, ki jih v paniki povzročajo druge države
V nadaljevanju se je zahvalil vsem, ki ponujajo pomoč v transportu, kar se zelo ceni, prosil pa je tudi vsa podjetja in zavode, ki imajo še kakršnekoli ne nujne rezerve zaščitnih mask in oblek, da jih namenijo RŠ CZ: “V najkrajšem roku bo tovrstne opreme dovolj, povrnemo, zaganjamo tudi lastne proizvodne kapacitete.”

Prihajajo nove dobave, ki se zagotavljajo tudi s posredovanjem diplomacije
Minister Zdravko Počivalšek je sicer pravkar sporočil, da je bilo Civilni zaščiti predano 400 tisoč troslojnih mask, v vrednosti 250 tisoč evrov. Prevzeli so jih še 100 tisoč, ki so jih zagotovile Slovenske železnice, 300 tisoč, ki jih je po posredovanju predsednika UEFA Aleksandra Čeferina daroval izvršni predsednik Alibabe Jack Ma pa so že naložene in prihajajo iz Belgije. Počivalšek je še sporočil, da intenzivno delajo, tudi preko diplomatskih predstavništev, da jih do konca tedna zagotovijo še več.

Rok Krajnc