fbpx

Slovenska vojska priznala, da je sodelovala pri odkritju spomenika komunističnega krvnika Ivana Mačka-Matije

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Na ministrstvu za obrambo so nam potrdili, da je pri odkritju spomenika revolucionarju Ivanu Mačku – Matiji, odgovornemu za poboje več deset tisoč ljudi, sodelovala tudi Slovenska vojska. 

Na območju Kočevskega roga, točneje na Bazi 20, kjer je nekdanji prvi človek Ozne in visok partijski funkcionar Ivan Maček – Matija kruto pobil in v brezna poslal več deset tisoč ljudi, so mu borčevska gibanja v sredo, ob dnevu tako imenovanega upora proti okupatorju, postavila spomenik. Pri tem je sodelovala tudi Slovenska vojska.

“Skladno s pogodbo in letnim načrtom sodelovanja med Slovensko vojsko in organizacijami posebnega pomena je Slovenska vojska izvedla podporo pri z letnim načrtom dogovorjenem dogodku, to je na proslavi ob 75. obletnici Osvobodilne fronte in ob odkritju obnovljenih spomenikov vrhovnih poveljnikov slovenskih partizanskih enot na Bazi 20,” so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vojska sodelovala pri odkritju spomenika primitivcu
Sodelovanje slovenskih oblasti in celo Slovenske vojske pri tovrstnih ceremonijah je močno zmotilo brigadnega generala Toneta Krkoviča, ki je predsedniku Borutu Pahorju, civilni družbi in medijem poslal ostro protestno pismo, kjer je zapisal, da se je po 25 letih samostojnosti in demokracije v evropski Sloveniji, ki je članica zavezništva Nato, z izkazanimi častmi predstavnikov Slovenske vojske odkrilo spomenik zločincu. “Lahko rečem tudi primitivcu, ker sem ga osebno dovolj dobro poznal. Maček je bil človek, ki si je podredil vse, kar mu je padlo na pamet, in zlorabljal vse, kar je lahko, za svoje privilegije na račun družbe. Takemu človeku spomenik leta 2016? Pa smo še pri zdravi pameti?”

Ivan Maček-Matija Foto: Youtube/Printscreen

Ivan Maček – Matija Foto: Youtube/Printscreen

Mačkovo obeležje na grobovih desettisočev pobitih
Krkovič sprašuje javnost, kaj s tem sporočamo mladini in zakaj zaradi privilegijev peščice obremenjujemo celo nacijo. “Tam, kjer so komunisti po ‘osvoboditvi’ pobili na desettisoče neoboroženih ljudi, predvsem Slovencev, Hrvatov in Srbov, ste si drznili odkriti spomenik nacionalne časti Ivanu Mačku – Matiji – enemu največjih krvnikov slovenskega naroda,” je ogorčen Krkovič.

M. P.