Slovesno odprtje sobe dr. Jožeta Pučnika združilo slovensko politiko – Janez Janša: “To je korak v pravo smer, proč od majhnosti in sebičnosti!”

Slovenska delegacija po inavguraciji sobe dr. Jožeta Pučnika. Foto: Luka Svetina

V četrtek v Evropskem parlamentu se je ob slovesnosti inavguracije sobe dr. Jožeta Pučnika zbral del slovenskega političnega vrha, ob predstavniki Slovenske demokratske stranke, katere ustanovitelj je bil nekoč prav pokojni Pučnik, so namreč v Bruselj prišli tako predsednik države Borut Pahor, kot tudi vsi evropski poslanci, tik pred zdajci se je s pričakovanim izgovorom opravičila edinole Tanja Fajon. Večina je spregovorila tudi za Nova24TV in se strinjala, da je bil Pučnik nesebičen človek, ki je znal premostiti za dobro Slovenije še tako velike razlike, zato bi se marsikdo v ljubljanskem državnem zboru dandanes lahko zgledoval po njem.

Milan Zver sicer pravi, da je ideja pravzaprav stara že več let, prvič jo jo poskušal realizirati pred petimi leti od deseti obletnici Pučnikove smrti. »No, takrat ni uspelo, je bilo potrebno precej truda, da je uspelo tokrat, še posebej pa sem vesel, da je Manfred Weber dobro razumel razmere, tudi drugi deležniki so se spoznali z njegovim življenjem in potem odločitev ni bila več težka. Je pa proces odločanja težek, kar pet stopničk, na koncu je predsednik parlamenta na skupščini predsednikov soglasno sprejel to odločitev,« je povedal evropski poslanec in nekdanji šolski minister.

Njegova partnerica dr. Andrej Valič Zver sicer vodi Inštitut Jožeta Pučnika, njegov moto pa je identičen Pučnikovemu, namreč da je potrebno razvijati demokratično politično kulturo, kar je Pučnik dobro spoznal, ko se je bil po zaporu v 50. in 60. letih prisiljen umakniti v Nemčijo in tam delati svojo kariero. »Jože Pučnik je bil motor slovenske osamosvojitve, demokratizacije, tisi pravi oče slovenske države, eden glavnih akterjev, ki so poleg tedanjega obrambnega minister Janše , notranjega ministra Bavčarja in drugih, pomagali soustvarjati slovensko državo, vzdržal je v tistih najhujših časih komunistične diktature, zapor ,samico, vse to je on s pokončno in dvignjeno glavo preživel,« je povedala Valič Zverova.

V sobi je svoje mesto našel tudi Pučnikov kip. Foto: Luka Svetina

Janez Janša: Inavguracija bi se morala zgoditi  že maja
Poleg tega, da je to priznanje za Slovenijo in SDS, pa njen predsednik Janez Janša pravi, da je to predvsem korak, ki ga Evropa v tem trenutku potrebuje, korak nazaj k vrednotam, saj je pravzaprav Jože Pučnik in njegov odnos do Evrope tisto, kar je bil motiv za očete evropske unije, od Roberta Schumanna do Winstona Churchilla. »Gre za Evropo vrednot, kjer se združujemo na področju miru in blaginje. Vrednotna dimenzija se je v času širjenja unije,  gospodarske krize in krize evroobmočja, kar malce izgubila, zdaj pa se tudi zaradi masovnih migracij spet obuja. To poimenovanje je majhen, a pomemben simbolni korak k vračanju k vrednotam,« je povedal Janša, ki pravi, da v Evropskem parlamentu marsikdo ni vedel o Pučniku ničesar, tako kot tudi ne o Sloveniji.

»Ta korak torej v Evropi povečuje tudi vedenje o naši državi, o tem, kaj smo, kaj smo dosegli v zadnjem času in nasploh v naši zgodovini. Vsaka beseda v smislu večjega poznavanja te tragične filmske zgodbe poglablja razumevanje o tem, kaj se je v Sloveniji dogajalo in se danes še vedno dogaja,« je povedal Janša, ki je posebno pohvalo namenil svojemu strankarskemu kolegu Zveru, saj je pobuda nekaj časa trajala, brez podpore predsednika poslanske skupine Evropske ljudske stranke, Manfreda Webra, pa tudi ne bi bila realizirana.

»Kot že rečeno, to je korak v pravo smer, kljub naporom v ozadju, da do tega ne bi prišlo. So pa bili uspešni, da do njega ni prišlo takrat, ko je bil predviden, to pa je v mesecu maju. Toda ime dr. Pučnika je tako močno, da premaguje motive majhnosti in sebičnosti, in prispeva k združevanju okrog tistih vrednot, okrog katerih se moramo združevat,« je še dodal zmagovalec junijskih predčasnih državnozborskih volitev.

Predsednik države je govoril v spravljivem tonu. Foto: Luka Svetina.

Borut Pahor: Tudi sobo v predsedniški palači sem dal poimenovati po Pučniku
No, tudi predsedniku države Borutu Pahorju je uspelo preseči tiste razlike, ki jih njegov predhodnik Danilo Türk v niti enem trenutku, ki zadeva slovensko pomlad in njene dosežke, ni bil sposoben. Ob svojem obisku v Evropskem parlamentu je namreč o Jožetu Pučniku govoril z izbranimi besedami.

»Bil je velik Slovenec, velik Evropejec, predvsem pa nestor slovenske države, ki jo je pomagal ustvarit odločilno pod evropskimi zvezdami. To je prepoznal evropski parlament, zato je Pučnik prvi slovenski politik, ki je dobil to čast, za vedno, to je velik dogodek, ne samo za tiste, ki so ga ali ga še vedno politično podpirajo, temveč za vse nas, za vse ljudi v naši domovini, ker je s tem dana neka čast človeku, ki ga Evropa razume kot enega svojih očetov,« je za Nova24TV povedal Pahor.

Predsednik države sicer pravi, da ima dr. Jože Pučnik ima tudi v predsedniški palači svojo sobo, »tako pa sem odločil ob 25. obletnici slovenske države. Vem, da ko nekdo sprejme tako odločitev, mora zelo jasno vedeti, zakaj jo je, ker je odločitev nepovratna, mislim, da ga vsi poznajo, to je neizpodbitno, potrebno je bilo samo narediti ta korak in se odločiti za to, da se soba poimenuje po Jožetu Pučniku. To je prelomen trenutek, ki se ga ta hip, ko midva delava intervju, sploh ne zavedamo, to bo za vedno ostalo tukaj, generacije evropskih poslank in poslancev, obiskovalci, se bodo spraševali, kdo je to, rekli jim bodo, to je bil velik Slovenec, ki je pomagal graditi novo Evropo«.

Janez Janša je s svojim govorom navdušil zbrane v konferenčni dvorani Jožeta Pučnika v Evropskem parlamentu. Foto: Luka Svetina.

Sin Jožeta Pučnika: “Očetu takšno poveličevanje ne bi bilo preveč všeč”
Gorazd Pučnik
se svojega očeta sicer spominja kot zelo skromnega človeka, zato dvomi, da bi bil sploh vesel vse te časti in slave. »Ampak mogoče bi se tokrat malo premislil, ker je bil res Evropejec, predvsem ponosen Slovenec, ampak tudi Evropejec, ki je sanjal slovenijo v Evropi, kar sedaj tudi je,« pravi Pučnikov sin, ki opozarja, da nam je danes v Sloveniji vseeno precej bolje kot pred 30 leti. »Ne smemo pa se ustaviti, to bi bila smrt, to mlajši dobro vedo, mislim, da bi oče torej kaj kritičnega zagotovo povedal, ampak poudaril bi, da smo sedaj na boljšem!«

S Pučnikom je v času osamosvajanja sicer tesno sodeloval tudi evropski poslanec Lojze Peterle, med leti 1990 in 1992 prvi predsednik slovenske vlade, ki pravi, da smo imeli v Pučniku človeka, ki je dajal jasno vizijo in imel močno voljo. »Vedno sem dejal, da je dajal takt, dirigent lahko samo v nekem trenutku začne in on je vedel, kdaj je ta trenutek, ne samo takrat, ko smo se odločili za plebiscit. Deloval je v skupnemu interesu, politična moč mu je pomenila sredstvo ne cilj, vodil je koalicijo Demos, ki je zmagala na prvih volitvah, vesel sem, da so ga danes uradno dokončno sprejeli medse v evropsko zvezo,« nam je povedal član Nove Slovenije.

»Ta hiša odločanja bo poslej zaznamovana s slovenskim imenom, to pomeni trajno odločitev, to pomeni, da bo poslej več vedenja o Slovenji, ne samo o Pučniku, poslej bo tudi na vabilih pisalo, da bo seja v sobi Jožeta Pučnika. To je veliko priznanje in tako je tudi prav,« je še dodal Peterle, sicer eden od osmih evropskih poslancev, ki so prišli na inavguracijo, manjkala je edinole Tanja Fajon iz stranke SD. Tudi Peterle je zadovoljen, ker je Pučnik posmrtno vsaj delno združil slovensko politiko. »Ta delitev traja že od revolucije naprej, osamosvojitev z Jožetom Pučnikom na čelu pa je povezala Slovence v skupen cilj in to lahko tudi skupaj praznujmo, ne pa praznikov, ki nas delijo!«

Z drugimi besedami, tudi v ljubljanskem državnem zboru bi lahko nove parlamentarne stranke premogle nekaj več politične kulture in bi se zavzele za povezovanje in ne ločevanje ter izključevanje.

 • večni srb

  Ampak še vedno ne razumem zakaj je Pučnik pomemben za Evropo, morda prav zaradi nepomembnosti, kar potrjuje, da nam lahko vlada vsak šalabajzer.

  • BolimeĐoko

   Si pa res šalabajzer, da niti tega še nisi pokapiro.

  • Mojca pokraculja

   Utihni če ne “razumes” in se ne sprenevdaj. O salabajzerjih govori salabajzer, ki se je sem privlekel od bogve kjje.Ce bi tvoj nadimek tebi kaj predstavljal, bi se sramoval da nenehno sejes sovrastvo in zanicevanje. Vecni zblojeni zmene.

 • večni srb

  Pred 30 leti, smo bili prvi na vasi, imeli smo tudi prost izhod na odprto morje. Nihče ni bil na cesti, niti tisti veteran, ki danes spi v avtu sredi gozda.
  Prvi politik, ki ga je spoznala Evropa, je bil Kučan, ki mu je med nastopom v Združenih narodih, pod sliko pisalo ex-komunist. Tako je Kučan postal strokovnjak za balkan, ko je pomagal tujim diplomatom razumeti zakaj se koljejo med sabo na Hrvaškem in v bosni, pri nas pa niti ne.

  Med prvimi, nas je priznala verska država Vatikan, mnogi danes verjamejo, da jih je v to prepričal domnevni poverjenik udbe za dejavnosti rimokatoliške cerkve na Slovenskem Peterle. Prebolel je že sto rakov in je še danes evropski poslanec, nihče ne razume kaj dela tam,menda se bori za cenejšo telefonijo v EU območju, čeprav pol slovencev itak telefonira samo domov, na balkan.
  Največji evropejec in demokrat, velik borec proti komunistom je bil Kramberger, na volitvah so mu pripisovali tudi 20% glasov, medtem ko je Pučnik komaj prišel v parlament s 3%.
  Evropa se je pogajala z Drnovškom, ki so ga poznali še kot zadnjega nespornega predsednika SFRJ in nam je vladal do smrti, bil je slovenski Putin, tako rekoč.

  Kaj naj bi Evropa odnesla od našega disidenta Pučnika, en velik revež je bil, veliko je nakladal,pa zelo malo povedal, tako malo, da nihče ne zna strniti niti enega njegovega pomenljivega citata. Ni jasno biti, če je bil nasprotnik zloglasne Udbe ali zgolj upornik v njihovih vrstah, kot je tipično za disidente.
  Pučnik je bil tudi tisti politik, ki je podpiral izbrise, zaradi česar je bila Slovenija na Evropskih sodiščih obsojena za democid, tako smo postali edina jugoslovanska republika, obsojena za masovne zločine proti človeštvu.
  Mogoče še najbolj pomembno, Pučnik verjetno še danes ne bi dobil več kot 3% glasov volicev, ne bi ga izvolili niti za evropskega poslanca. Edini, ki so zgleda zadovolji z njim, so naši edini poslovni partnerji in diplomatski mentorji nemci, kar je njihov problem in zagotovo ne bo vplivalo na popularnost Pučnika pri nas.

  • lili pili

   Sajnse nisa ni naucil posteno govoriti slovensko in tak bo oce slovenije, samo v puhlih glavah sds ovc

 • Kučko pod pručko

  Kakšna krivica se dela osamosvojitelju, armadnemu generalu Kučanu

  Kako si Evropa lahko privošči tak kiks, da za očeta slovenske države razglasi dr. Jožeta Pučnika in da po njem celo imenuje eno od konferenčnih dvoran evropskega parlamenta? Ali v Bruslju res nihče ne ve, da je pravi oče naše domovine Milan Kučan, ki se je srdito boril za našo neodvisnost in samostojnost? Ali ne zna ceniti, da je postavil svoje življenje na tnalo, ko se je zoperstavil jugo-generalom?

  Mar je evropski spomin res tako kratek, da ne ve, kako je murgelski junak sam juriširal proti srbjanskim tankom in jih z molotovkami pretvoril v staro železo. Pa na njegovo junaštvo so vrli Evropejci pozabili. Kaj si je res tako težko zapomniti poveljnika naše vojske, ki se je golorok uprl napadalcem, saj drugega orožja ni imel, ker sta srbska kolaboranta Pučnik in Janša vsega izročila jugovojski? In tako mu ni preostalo drugega, kot da je po helikopterjih udaril kar s fračo in najmanj tri sestrelil. Da pa o nekaj sto zajetih talcih, ki jih je lastnoročno privlekel v kasarno teritorialcev, sploh ne govorimo.

  In danes so temu Antislovencu Pučniku pripisali vse zasluge za osamosvojitev Slovenije. Samo še po Janši naj se kaj imenuje v Bruslju, da bo mera polna! Nezaslišano!!!

  • pajot

   He,he,he….

 • učko

  Odprtje neke sobe je KORAK V PRAVO SMER?!!!! IDIOTI ! Folk pa režim še vedno deli na partizane in domobrance, kjer vedno zmagajo “partizani” tako, da poberejo delavcem “domobrancem” ves denar in si ga nakazujejo v dobro plačanih državnih službah. JaJo, JaJo, pizda ti materina šiptarska, glih tebe so ta rdeči fašisti postavl v opozicijo, da glumiš luzerja, svinja komunistično-belogardistična !!!!!

  • Anton

   učko al si danes vstal na levo nogo?

   sarkazem press

 • sloustava

  Hvala vsem nam, zavednim Slovencem in drzavljanom, ki ste sprejeli Slovenijo za svojo domovino! V Evropi bomo postali prepoznavni samo tako, da bomo ohranili Pucnikov in Bajukov duh. Po tej poti ozavescanja gre SDS, stranka, ki ji je mar!

 • Antonius

  Jože Pučnik je v Bruslju postavljeno zrcalo Sloveniji, v katerem si lahko ogledamo neverjetno slovensko bebavost. Pučnik je naredil, kar je bilo treba, da imamo državo Slovenijo, volivci so pa kar dvakrat volili VELEIZDAJALCA, ki je vse naredil, da Slovenci do svoje države ne bi nikoli prišli.
  Seveda je slovenska bebavost zelo trdoživa. Veleizdajalec z najvišjo pokojnino je sicer upokojen, a bebavih to ne moti, da volijo stranke, ki jih k vsakim volitvam v državni zbor še vedno pripravi in ponudi upokojeni veleizdajalec Kučan.
  Veleizdajalec Kučan in slovenska bebavost si pred državnim parlamentom sredi Ljubljane zaslužita skupen spomenik. Epitaf na spomeniku naj Slovence nagovori, da bo spomenik veleizdajalcu Kučanu stal, dokler bodo Slovenci bebavi.

  • lili pili

   Tako kot ti misli samo 12% vseh slo volivcev, jaz bi se na tvojem mestu skril..

 • Vera

  Tanja Fajon pa hodi samo na ” borčevske in mavrične proslave “.

 • Hun

  Jansa preko zvestobnega vztrajniskega odbora dela projekt politicnega ceha oz. kaste SDS.. .vsi otroci vidnejsih clanov SDS bodo zaposleni v Bruslju ali odlicno placanih drzavnih institucijah…cisto po anglo-ameriskem elitnem sistemu dedovanja

 • Matt von Glanz

  Besede besede besede. Kot se za takega cloveka spodobi, je imel mnoge sovraznike in oni si zdaj retrogradno nabirajo kredibilnost s tem poklonom po 20 letih.

 • Bandit123

  Hinavci ki so ga izrinili iz stranke mu zdaj posvečajo sobo. Bil pa je pošten Slovenec kar jih kar nekaj na sliki ni.

  • centurion

   Nisi si pojebal matere še dons?
   Vžgi jo od zadaj.
   Se ve, prej še psa-bulmastifa, za aperitiv.

  • xtc

   He,he,he zopet prodajanje laži.
   Pučnik je “naredil SLO” JJ jo je osamosvojil in Pučnik je postavil temelje SDS JJ pa je iz nje naredil politično velesilo na SLO sceni.

   • lili pili

    Ne pucnik in ne jansa nista ustanovila predhodnico sds, ki se je imenovala yocialdemokratska in je bila na levem politicnem polu…

 • jovan jovan

  Škoda, da se je Pučnik “umaknil” in pustil, da iz stranke nastane sekta!

  • xtc

   Pučnik je ubupal nad neprestanimi napadi vas levih sektašev in malo izgubil upanje v stranko,ki jo je uspešno dvignil JJ in iz nje naredil Moderno EU desno stranko.

   • jovan jovan

    Janez pravi, da je u Begnah še frej postla zate……ivan menda ne hodi u Begne….

    • xtc

     A se od tam javljaš,verterji tablete pozabl dat?

 • xtc

  Skratka Pučnik je dobil mesto,ki mu je vedno pripadalo-kučan,ki se ga je želel pa na vsak način polastiti pa puhnil.

 • lili pili

  Nobeden ni omeniil, da je bil pucnik preprican socialdemokrat, po njegovi smrti pa so stranko predelali v skrajno desno, le kaj bi danes na to rekel pucnik, zaprisezen sicial demokrat…da mu sobo odpirajo desni politiku..

 • Nata

  Ja, saj vem !! Zopet bom pisarila pod star članek.
  Ampak včasih drugače ne gre.
  Vsakdanje življenje teče naprej Pa tudi po drugih nekdanjih republikah se kaj dogaja v zvezi z nami. Pripenjam članek o lepem sdeovanju v muziki. . . . .
  http://www.slovenci.si/koncert-davorin-jenko-zblizuje-in-zdruzuje-v-banjaluki/