fbpx

SLS pričela s postopkom izključitve ustanovnega člana Marjana Podobnika iz stranke

Foto: Nova24TV

“Izvršilni odbor SLS je predlagal pristojnemu občinskemu odboru SLS izključitev Marjana Podobnika zaradi ponavljajočih se kršitev 13. in 15. člena Statuta SLS ter 2., 5., 7. in 8. člena Kodeksa etičnega ravnanja članov SLS,” sporočajo iz stranke SLS.

Kot trdijo v Slovenski ljudski stranki, omenjeni členi Statuta SLS in Kodeksa etičnega ravnanja članov SLS govorijo o obrekovanju najvidnejših predstavnikov SLS v medijih, nespoštovanju in kršenju sklepov najvišjih organov SLS in vplivu javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti.

O sprejetem sklepu Izvršilnega odbora SLS je vodstvo stranke že obvestilo Marjana Podobnika in pristojni občinski odbor SLS.

Je res šlo za kršenje statusa?
Prav tako so v SLS omenili navedbe časopisne hiše Delo, da naj bi se Marjan Podobnik z Janezom Janšo v zakulisju usklajeval pred in po volitvah v Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter ga prosil za pomoč pri prevzemu KGZS za povečanje možnosti zmage Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah. V luči teže obtožb v SLS pričakujejo, da bo Delo vsebino pogovorov razkrilo javnosti in posredovalo pristojnim organom v nadaljnjo preiskavo.

Zidanšek zgrožen
Predsednik SLS Marko Zidanšek: “Če navedbe v Delu držijo, sem zgrožen. To bi pomenilo absolutno izdajo slovenskega kmetijstva, ki je že tako ali tako v zelo zaskrbljujočem stanju. Mnoge kmetije propadajo, preveč kmetov v Sloveniji je na robu preživetja, stanovske reprezentativne organizacije pa imajo v pogovorih z Vlado RS očitno premajhno pogajalsko moč, da bi dosegle izboljšanje stanja. Kockanje z usodo več deset tisoč slovenskih kmetov je nesprejemljivo in sramotno!”

Na odločitev vodstva SLS se je že odzval Marjan Podobnik, ki je za STA povedal, da obžaluje, da se je večina prisotnih članov na četrtkovi seji izvršilnega odbora odločila za tak korak oz. za začetek postopka za njegovo izključitev. Obžaluje tudi, da niso sprejeli niti njegove niti pobude članov, ki so na tej seji opozarjali, da je potrebno v demokratični državi ob ugotavljanju argumentov dati možnost, da predstavi svoje argumente in da se ubrani obtožb, tudi drugi strani. Dodal je, da obžaluje, da vodstvo SLS nadaljuje z izključevanjem in “nevključevanjem” in da nasprotuje povezovanju s tistimi, ki želijo dobro stranki in Sloveniji. Ta namreč po njegovi oceni potrebuje močno SLS.

M. P.