fbpx

“Smrt janšizmu!” Ljubljanski mestni svetnik Stariha grozi z nasiljem na naslednjem petkovem neprijavljenem shodu!

Radikalni ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha. (Foto: FB)

Ljubljanski mestni svetnik z Liste kolesarjev in pešcev Janez Stariha je na Twitterju policijo obtožil provociranja in vršenja nasilja nad udeleženci petkovih neprijavljenih protivladnih protestov. Policija je že pred tem povedala, da so policisti zadolženi za varnost na protestih, svoje delo opravljali korektno, proti provokatorjem pa so uporabljali zgolj najmilejša dovoljena sredstva. Stariha si ni mogel pomagati in je za prihodnji petek napovedal spopade, pri tem je vse policiste označil za pankrte, zraven pa še pozval k poboju podpornikov stranke SDS.

Sinoči smo se policajem pustili namlatiti. Naša napaka. Tudi moja osebna napaka, ker sem od nekoga dobil informacijo, da policaji ne bodo nasilni in da ne bodo provocirali. Prihodnji petek bo showdown. Ljubezni ni več. No, z moje strani je itak že prej ni bilo. #acab #padavlada”, je v soboto, 10. oktobra na Twitterju zapisal ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha in priložil fotografijo kola na katerem je napis “Pozor vlada pada!” in vzklik “Smrt janšizmu!”

Stariha je svoje sporočilo podkrepil še s ključnikom ACAB, kar je kratica za “vsi policisti so pankrti” (All Cops Are Bastards). Ljubljanski mestni svetnik tako v enem svojih zadnjih izbruhov sovraštva na spletu odkrito poziva k nasilju. V prvi vrsti poziva svoje privržence v spopad s policijo.

Stariha poziva k nasilju, in podpornikom SDS grozi s smrtjo (foto: twitter)

Ravno tako pa ne manjka vzklik “Smrt janšizmu!” pri katerem gre za odkrit poziv k nasilju, k poboju privržencev največje desnosredinske politične stranke v Sloveniji, ki je na zadnjih predčasnih volitvah v DZ prejela nekaj manj od 25 odstotkov glasov. Stariha tako javno poziva k poboju najmanj četrtine vseh, ki so jo leta 2018 volili.

To pa ni prvi tak Starihov izpad. Samo v zadnjem letu je ob večjih prilikah, na videz brez kakršnihkoli sankcij, grozil z nasiljem ali pozival k nasilju nad političnimi nasprotniki, ki jih redno demonizira, označuje za domobrance, ali pa zmerja s fašisti.

Vir: twitter

Ob 30. obletnici prve spravne slovesnosti ob breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu je Stariha predsedniku Borutu Pahorju zapisal“Spravo si zatlači v svojo vagino.”

https://twitter.com/starihalj/status/1275419225356734467

23. junija 2020 je Stariha zapisal: “Banda domobranska že vadi govejo muziko. Tudi protiprotestniške ograje že čakajo. Tresejo se jim hlače.”

Starihov odgovor predsedniku Borutu Pahorju (foto: twitter)

Na lažno poročanje o napadu na novinarko RTV Slovenija in njenega intervjuvanca je tako Stariha, 8. avgusta, prilepil sliko treh moških. Dva sta nosila majici z napisom “podpiram vlado”, eden je imel kapo z napisom SDS, drugi kapo s slovenskim grbom. Stariha je zapisal: “Fašistična golazen iz stranke esdees.”

Glede sporne izjave samostojnega svetnika Liste kolesarjev in pešcev v Mestnem svetu MOL smo na policijo naslovili relevantna novinarska vprašanja. V odgovor smo prejeli: “Z omenjeno objavo smo seznanjeni in policisti preverjajo napisane navedbe. V primeru, da bodo ugotovljeni znaki prekrška ali kaznivega dejanja bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.” Poleg tega so nas usmerili na odziv policije glede obtožb policijskega nasilja, o katerem smo na Nova24TV poročali TUKAJ.

 

Ivan Šokič