fbpx

Sodišče zavrnilo zahtevo za preiskavo Krkoviča v zvezi s sestrelitvijo helikopterja leta 1991

Foto: STA

Emilija Mrlak je upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča tožila, ker naj bi med osamosvojitveno vojno na grozovit in zahrbten način umoril njenega moža Antona Mrlaka, s tem ko je ukazal sestrelitev helikopterja agresorske JLA, pri čemer sta umrla tako Mrlak kot pilot in tehnik letalec Bojanče Sibinovski. Okrožno sodišče v Ljubljani je zahtevo za preiskavo zavrnilo.

Slovenski osamosvojitelj Tone Krkovič glede umika te zahteve ostaja previden. “To je šele na prvi stopnji in je še vedno možnost pritožbe v naslednjih osmih dneh. Jaz te možnosti pritožbe ne izključujem niti je ne napovedujem, sem nekje vmes. Mislim pa, da ne bodo nadaljevali,” pravi Krkovič ter o sodbi dodaja: “Tako, kot je ta sodba napisana, je prvič, da je nek pravni akt napisan tako, da v obrazložitvi pravno kvalificirano utemeljuje nekatera dejstva iz osamosvojitvene vojne na drugačen način, kot so to želeli pokazati nekateri politiki.”

Krkovič dodaja, da je načrt nekaterih politikov, in ta načrt v neki meri tudi uresničujejo, da vidnejše akterje osamosvojitvene vojne, branilce Slovenije, prikazujejo kot kriminalce: “Nas posameznike kriminalizirajo in želijo pri ljudeh narediti vtis, da če so bili nosilci osamosvojitve kriminalci, potem tudi osamosvojitev ne more biti kaj drugega. Želja je kriminalizirati in tudi zmanjšati pomen osamosvojitve v zgodovinskem kontekstu, hkrati pa odkrito favorizirat’ NOB, ker pozabijo revolucijo, kot temelj k slovenski osamosvojitvi. Treba je razumeti ta širši kontekst, da se potem razume, zakaj se z nami tako počenja, kot se počenja. Patria je seveda kronska zadeva, ta zadeva s sestrelitvijo helikopterja pa tudi ni kar tako mimogrede, ker se nas hoče prikazat’ kot kršilce mednarodnega vojnega prava in v tem primeru tudi ko so nadaljevali, so se celo obregnili ob mednarodno humanitarno pravo. Prikazat’ zločin, zločince in slovenski osamosvojitvi nadeti nekaj, kar slovenska osamosvojitev definitivno nima.”

Tisti, ki vodijo to umazano igro, niso v dobrem položaju
Krkovič pravi, da je slovenska osamosvojitev ena najbolj čistih stvari, kar jih piše zgodovina, seveda kolikor je sploh možno govoriti o čistosti v kontekstu vojne. “Mi se nismo nikomur maščevali, nismo se spozabili in prestopili mednarodnega vojnega prava, skratka Slovenija tega nima. V tej sodbi tudi prvič vidim, da so v obrazložitvi nekatere stvari pravno prikazane drugače, kot so zatrjevali nekateri politiki. Tako da v tem vidim precej lep korak, ne glede na to, kako se bo nadaljevalo. Po moji razsodbi tisti v ozadju, ki vodijo to umazano igro, niso v dobrem položaju,” je še zaključil Krkovič.

Marjanca Scheicher