fbpx

Šokantni izsledki: V primeru, da bi se epidemija odvijala po italijanskem scenariju, bi imeli v Sloveniji do zdaj 800 mrtvih!

Krste umrlih za posledicami koronavirusa v Španiji. (Foto: Epa)

V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih 1.021 primerov okužb z novim koronavirusom, ki je do zdaj terjal 30 smrtnih žrtev in se zahvaljujoč ukrepom vlade Janeza Janše niso uresničile nekatere apokaliptične napovedi tistih, ki ustvarjajo paniko z namenom širjenja skrajnih političnih idej. Če pa bi se epidemija v Sloveniji odvijala po italijanskem scenariju, bi imeli že 800 smrtnih žrtev, je včeraj na vladni novinarski konferenci šokiral Milan Krek iz NIJZ, ki je med drugim predstavil tudi razlike v poteku epidemije med posameznimi lombardijskimi provincami.

V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih 1.021 primerov okužb z novim koronavirusom, ki je do zdaj terjal 30 smrtnih žrtev. Zaradi premišljenih ukrepov vlade pod vodstvom Janeza Janše se tako niso uresničile nekatere apokaliptične napovedi tistih, ki ustvarjajo paniko z namenom širjenja skrajnih političnih idej, kot smo bili temu priča v primeru osramočenega zdravnika Andreja Trampuža.

Če bi se epidemija v Sloveniji odvijala po italijanskem scenariju bi imeli že 800 smrtnih žrtev
Še vedno pa po družbenih omrežjih odmevajo besede, ki jih je na ponedeljkovi novinarski konferenci vlade izrekel predstojnik območne enote NIJZ Koper Milan Krek, ki je predstavil tudi primerjavo poteka epidemije v Sloveniji z nekaterimi državami, na primer z Italijo, kjer je bilo na isti dan epidemije število okuženih skoraj petkrat večje kot v Sloveniji.

Vir: Twitter

“Kaj bi se lahko zgodilo, prikazuje graf, iz katerega je razvidno, da bi lahko imeli v teh dneh okoli 800 mrtvih, če bi se scenarij odvijal po modelu Lombardije, a se zaradi sprejetih ukrepov ne. Včeraj smo imeli skupaj 28 mrtvih,” je povedal.

Vir: Twitter

Razlike v poteku epidemije so vidne tudi znotraj Italije
Razlike v poteku epidemije so vidne tudi znotraj Italije, pri čemer je Krek navajal podatke iz province Lodi, ki je neposredna soseda Bergama, kjer je najhuje, so takoj po odkritju okužb sprejeli stroge ukrepe: “To se jim danes dobro obrestuje. Iz grafa je razvidno, da imajo vsak dan manj novih okužb in da se epidemija pri njih resnično umirja.”

Vir: Twitter

Rok Krajnc