fbpx

Šolska ministrica Simona Kustec razmišlja o vrnitvah 4. letnikov v šole zaradi priprav na maturo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. (Foto: STA)

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je napovedala, da se bodo po prvomajskih praznikih odločali glede tega, ali bi se lahko dijaki zaključnih letnikov zaradi priprav na maturo, v skladu s strogimi pogoji za zaščito, še pred ostalimi učenci vrnili v srednje šole. Ob tej priložnosti na ministrstvu poudarjajo, da bi lahko pouk, prilagojen razmeram zaradi krize, potekal še v naslednjem šolskem letu.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je napovedala, da se bodo po prvomajskih praznikih odločali glede tega, ali bi se lahko dijaki zaključnih letnikov zaradi priprav na maturo, v skladu s strogimi pogoji za zaščito, pred ostalimi učenci vrnili v srednje šole. Ob tej priložnosti na ministrstvu poudarjajo, da bi lahko pouk, prilagojen razmeram zaradi krize, potekal še v naslednjem šolskem letu.

O tem, ali bi se dijaki zaključnih letnikov lahko vrnili v šole še pred maturo, se bo odločalo v tednu po prvomajskih praznikih, čemur bodo botrovale aktualne zdravstvene razmere. Tedaj bodo sledile tudi podrobnosti glede tega kako in če bo to mogoče, je na vladni novinarski konferenci dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Foto: wikimedia commons

Ministrica želi, da bi se maturo izvedlo v običajnem obsegu, saj so skupaj z Državnim izpitnim centrom, obema maturitetnima komisijama, zavodom za šolstvo in predstavniki ravnateljev ugotovili, da bodo vsi pogoji in pravice zagotovljene v primeru, da bo letošnja matura izvedena povsem enako, tudi v enakem vsebinskem procesu, kot vse doslej izvedene mature.

Zagotoviti je treba medgeneracijsko primerljive in po Gaussovi krivulji usklajene rezultate 

To jim bo omogočalo pridobitev medgeneracijsko primerljivih in po Gaussovi krivulji usklajenih rezultatov. Poleg tega bodo letošnji maturanti v povsem enakovrednem položaju med seboj in do vseh prejšnjih in bodočih rodov maturantov. Državni izpitni center in pristojna stroka pripravljata posebna navodila za izvajanje mature, v kar je vključena tudi zdravstveno-varnostna zaščita.

Obenem je spomnila, da se nacionalno preverjanje znanja za učence 6. in 9. razredov ne bo izvedlo ter pristavila, da so na ministrstvu pripravili smernice in priporočila za ocenjevanje znanja v času, ko izobraževanje poteka na daljavo. Obenem je Kustečeva zagotovila, da na ministrstvu ves čas spremljajo razvoj epidemije in razmišljajo o ponovnem odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Ministrstvo ves čas spremlja tudi razmere v tujini, kjer so šole že odprte 

Spremljajo tudi odpiranje tovrstnih ustanov v tujini, in sicer na Danskem, v Nemčiji in Avstriji. Vzgojno-izobraževalne ustanove bodo ponovno odprli, ko bo dovolj varno za otroke, učence, dijake, študente, učitelje in profesorje, vzgojitelje pa tudi vse ostale, ki so udeleženi v vzgoji in izobraževanju, saj je varstvo in izobraževanje od doma te dni še vedno ključno za naše zdravje.

Na ministrstvu sicer razpravljajo o različnih možnostih varnostnega omejevanja pri varstvu in pouku, in sicer za potem, ko bodo vzgojno-izobraževalne ustanove ponovno odprte. Ministrica se zaveda, da vrnitev v organizirano vzgojo in izobraževanje ne bo enaka, kot je bila pred 13. marcem.

Glede tega, kako bo pouk potekal v prihodnjem šolskem letu in kako se bo aktualne razmere upoštevalo pri otrocih z učnimi težavami, je izrazila željo, da bi se jeseni vrnili v šole in bi v začetnem delu pouka ponavljali snov iz obdobja izobraževanja na daljavo. Toda obenem izpostavlja možnost, da bi bili prisiljeni še jeseni v prilagojeni obliki nadaljevati izobraževanje.

Kdo bo prevzel organizacijo maturantske parade?

Mestna svetnica Mojca Škrinjar, nekoč državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je na aprilski seji mestnega sveta podala pobudo županu Ljubljane Zoranu Jankoviću, in sicer da bi MOL v celoti prevzel organizacijo maturantskega plesa na ulicah prestolnice. S tem bi bila končana dolgotrajna mučna situacija, ko so bile v sporu različne organizacije, ki organizirajo to vsakoletno prireditev. Matura in z njo povezani dogodki morajo ostati dijakom zaključnih letnikov v lepih spominih, v tem trenutku pa utegnejo težave mnogo maturantov pripraviti do tega, da bi ta običaj opustili.

Domen Mezeg