Specializirano državno tožilstvo ščiti bančni kriminal in uničuje napore Logarjeve komisije: Bančnike, ki so sodelovali pri pranju iranskega denarja, nehali preiskovati!

Foto: Nova24TV

Specializirano državno tožilstvo je del predkazenskega postopka v zadevi Farrokh, v katerih so preverjali sum zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri pranju iranskega denarja v banki, zaključilo s sklepom o zavrženju kazenske ovadbe. Medtem pa sum preiskave pranja denarja še poteka pojasnili na specializiranem tožilstvu. Gre za nerazumno potezo ravno v času, ko je NLB umaknila odškodninske tožbe, zoper iste bančnike zaradi ogromnih oškodovanj. Prav tako pa je odločitev SDT razvrednotila dolgoletno delo preiskovalne komisije poslanca Anžeta Logarja, ki je pranje denarja v NLB tudi odkrila. Gre za primer spornih transakcij, ko je iranski državljan Iraj Farrokhzadeh prek računov, odprtih pri NLB, z nakazili iz iranske banke pral denar.

Specializirano državno tožilstvo ščiti bančni kriminal, le tako si lahko razlagamo nenavadno odločitev o zavrženju predkazenskega postopka suma zlorabe položaja bančnikov iz NLB pri pranju iranskega denarja v banki.

Nacionalni preiskovalni urad je na naše tožilstvo podal poročilo, saj v tem primeru ni ugotovil podlage za podajo kazenske ovadbe in smo ta del predkazenskega postopka na našem tožilstvu zaključili s sklepom o zavrženju,” so navedli na tožilstvu.

Provizije očitno končale tudi v vrhu policije
Pri tem velja poudariti, da preiskovalni organi že od samega začetka niso imeli volje resnega preiskovanja bančnega kriminala največjih razsežnosti v zgodovini, saj je kriminalistična policija že leta 2011 ugotovila, da v primeru Farrokh ni šlo za pranje denarja. Vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič, ki je leta 2011 ustavil prvo preiskavo, je svojo takratno odločitev obrazložil s pomanjkanjem informacij.

Dušan Florjančič (Foto: STA)

SDS terja poročilo vlade o preiskavi milijardnega pranja
SDS obsoja nerazumno podporo levih političnih sil iranskemu režimu, izraža podporo ZDA in terja poročilo vlade o preiskavi milijardnega pranja denarja za Iran preko državne NLB v času vlade Socialnih demokratov.

Eskalacija na Bližnjem vzhodu se je konec 2019 pričela z nasilnim zatrtjem protirežimskih protestov v Iranu ter napadom proiranskih celic na ambasado ZDA v Iraku.

Likvidacija organizatorja iranskega terorja Soleimanija s strani ZDA je bila reakcija na omenjene in druge dogodke v regiji. V SDS podpiramo odločen odziv ZDA na provokacije ekstremističnega režima ajatol in obžalujemo, da se preiskava pristojnih slovenskih organov o odgovornosti za pranju milijarde € za iranski režim v NLB v letih 2009 in 2010 ne premakne nikamor.

Preiskava Logarjeve parlamentarne komisije, ki jo je Državni zbor sprejel soglasno, je namreč pokazala, da je iranski režim v času trojnih mednarodnih sankcij ob vednosti ključnih ljudi slovenske leve politike preko državne NLB financiral tako svojo obveščevalno agenturo in teroristično mrežo kot tudi nakup sestavnih delov za izdelavo orožij za množično uničevanje.
Nenavadna naklonjenost iranskemu režimu, ki v zadnjih dneh odseva iz sporočil nekaterih vladnih strank, uradnih predstavnikov slovenske vlade in večinskih medijev, v katerih generala Soleimanija, odgovornega med drugim tudi za nedavne brutalne poboje preko 3000 iranskih prodemokratičnih protestnikov, imenujejo celo mučenik, pa vzbuja utemeljen sum, da so milijonske provizije od zločinskega pranja denarja v NLB končale na številnih mestih vplivanja v Sloveniji.

SDS zato najodločneje zahteva, da Vlada RS nemudoma predstavi v DZ poročilo o dosedanjih ugotovitvah policijske preiskave o odgovornosti za daleč največje kriminalno dejanje v zgodovini samostojne Slovenije, ki je imelo očitno daljnosežne mednarodne in notranje varnostne ter politične posledice.

Policija je kriminalistično preiskavo nakazil iranskega državljana Iraja Farrokhzadeha prek NLB v letih 2009 in 2010 julija 2017 znova odprla na podlagi na novo ugotovljenih okoliščin, potem ko v prejšnji preiskavi ni ugotovila, da bi šlo za pranje denarja. Šlo je za za približno milijardo dolarjev, nakazanih v času, ko so za Iran veljale mednarodne sankcije. Zadevo je pod drobnogled vzela tudi parlamentarna preiskovalna komisija, ki je odgovornost za nastalo stanje pripisala takratnim organom vodenja in nadzora v NLB.

Rok Krajnc

 • Andrej

  SDT so specialisti za zaščito SD.

 • Peter

  So pač specjalizirani, no.

 • SIMON ROZIC

  Modendorfer leze v rit Šarcu, da ne govorim o stari navezi Kučan, Janković, Zemljarič…
  Kahlonosec nosi iz bank cele “kahle” usranega, a opranega denarja !

 • Stajerka

  …..pričakovano……a je kje v EU kdo, bi malo pogledal štalo v SLO sodstvu…..a je bila slučajno včerajšnja poteza Masleše mašilo za današnjo kriminalno dejanje Škergete???…….

 • Stajerka
 • Domoljub

  Vrana vrani oči ne izkljuje.

 • Antonius

  Varno se počutijo, ker se zavedajo, da krivosodnih ni mogoče spraviti pred sodišče.
  Dokler nam bodo po volji volivcev, vladno koalicijo sestavljale veleizdajalcu podrejene stranke, se bodo krivosodni razvijali in cveteli še naprej.
  Dvakrat so nam obesili dokapitalizacijo okradenih državnih bank, oprali so milijardo iranskih dolarjev, od mene so pa zahtevali, da se razgalim skoraj do gat, kadar sem v NLB plačal eno samo položnico.

 • TINE

  Na balkanu nič novega.

 • Steiermark

  Pričakujem, da bo tudi te teroriste in roparje “zadela” kakša raketa, kot je njihovo vodjo in ga razneslo na prafaktorje! Brez tega se mafije in rdečih roparskih teroristov, nikoli nebomo rešili….

 • Common Sense

  Zelo čudno je to, da se iz države pod emargom opere 1 mrd eur. Ne 1000. Ne 1 MIO, ne 10 mio, niti ne 100 mio. Ena milijarda. “I nikome ništa.” Vse je kao bilo okay. Kdo ima koga za norca?

  • zokispoki

   Placila izvaja temnopolta Mikimiska, ki nakazuje miljone Jaka Racmanu, i nikome nista, de !

 • rubec

  Janša naj pokaže odkod mu denar za nove gojzarje. Ajde če bi imel samo enega, ampak tip ima kar dva.

 • Montana

  Mafija ščiti mafijo!

  • zokispoki

   Itaq ! Komunajzarski banditi !

 • macon

  Iz foruma Financ:
  “Tožilcem je seveda lažje najti razloge za zavreči ovadbo, kot pa potem sodnikom skozi vse inštance oproščati naše. Zato se pritisne na tožilce in je zadeva rešena.
  So nekaj časa potrebovali za to pogruntat, ampak po primeru opice in farmacevtke pa jim je le svanulo.”

 • JANEZ GUS

  Vse delajo,samo ,da se resnica pošuti.Dobro vemo,katera klika ima pri tem roke v marmeladi,pa to so vendar naši-prvorazredni-mafija rdečuharska,.

 • rrrrr

  Specializiranemu javnemu tožilstvu ne bi zaupal niti tega, kdo je Maji iz šestega rekel koza, ko sta se z Lučko iz osmega srečali na hodniku…

 • marker

  Naša država je po nemški raziskavi na samem vrhu v Evropi pri korupcijskih dejanjih. Tudi ta poteza tožilstva potrjuje to raziskavo.

 • samotoje

  Torej lahko Miki Miške in Jake Racmani nadaljujejo delo. Vseeno pa bi lahko naši kriminalno kriminalistični gargameli povedali, na katera imena so naleteli, da jim je zadrhtela preiskovalna ročica.

 • Garbage man

  Upam, da Trump da nalog za eliminacijo vseh udeležencev !

 • šmentanamuha

  Hm, kot kaže tudi EU gleda stran.

 • Peter dolenc

  Da se bo vse prikrilo, je jasno že več let. Toda vseeno se lahko vprašamo, ali evro poslanci (vsaj nekateri) res ne morejo narediti nič?

 • Nata

  + + + + + zato pa so ustanovili še eno komisijo, ki jo vodi nadvse ” primeren ”
  Möderndorfer !

 • xtc

  Kučan komanda in Kučan je odločil raje vprašajte koliko je kapnilo tudi njemu ,da je dal blagoslov za te rabote,drugače jih nebi bilo.

  • lena

   Neformalni predsednik vlade in drzave

 • lena

  Slovenski pregovor: vrana vrani ne izkljuje oci!

 • Gren

  SPODOBILO BI SE , DA PRIDEJO TUDI PREDSTAVNIKI IRANA NA VESELICO V DRAŽGOŠE PARDON LAŽGOŠE !