Spet smo pravilno napovedali sosledje dogodkov; Vlada Marjana Šarca menja upravo Darsa z namenom, da projekt gradnje druge cevi skozi Karavanke dobi Kučanov izbranec Petrič

Kučanov človek in tajkun Stojan Petrič (Foto: STA)

Gradnja druge cevi karavanškega predora v Avstriji se je že zdavnaj začela, na naši strani pa se nad projekt zaradi zadušljive birokracije vedno bolj zgrinjajo črni oblaki. Vse to izključno z namenom, da bi omenjeni projekt prišel v roke slovenskih ponudnikov po izboru akterjev globoke države in ne najugodnejših tujih izvajalcev. Očitno bo zadeva stala toliko časa, dokler ne bodo odgnani vsi tuji investitorji, izbran pa domači, dražji izvajalec, Kolektor Stojana Petriča, tajkuna in enega glavnih zaupnikov Milana Kučana. Za dosega ciljev globoka država tudi tokrat ne izbira sredstev. Zato, da bo Petrič prišel do omenjenega posla, bo namreč padla uprava Darsa. Jasno torej je, da slovenska gradbena mafija deluje s polno paro.

Več kot očitno je, da globoka država poskuša narediti vse, da bi Stojanu Petriču, sicer članu Foruma 21 ter enemu glavnih zaupnikov Milana Kučana, zagotovila še enega ključnih gradbenih poslov pri nas, gradnjo druge cevi karavanškega predora, ki bi jo Kolektor z Rikom izvedel skupaj z Gorenjsko gradbeno družbo in sarajevskim Euro-Asfaltom. Jasno torej je, da gre za dogovor gradbene mafije, ki je nastal med temi tremi ponudniki. O scenariju, po katerem bi globoka država njej ljubim ponudnikom s Kolektorjem na čelu omogočila, da bi gradili drugo cev karavanškega predora, med drugim tudi z rušenjem nadzornega sveta in posledično uprave Darsa, ki je naročnik javnega naročila za Karavanke, je Demokracija pisala že pred meseci. Omenjeni scenarij, več kot očitno, postaja realnost. Požareport namreč poroča, da je napočil čas za slovo uprave Darsa.

Zamenjava uprave Darsa z namenom, da posel dobi Kolektor
Po pisanju Požareporta naj bi že konec avgusta prišlo do menjave nadzornega sveta Darsa, kar bo imelo za logično posledico menjavo uprave, ki globoki državi nikakor ni pogodu, saj onemogoča favoriziranje Kolektorja pri projektu gradnje druge cevi karavanškega predora. Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic in član uprave Vili Žavrlan se namreč v zadnjih letih trudita, da Dars kot naročnik izbere za davkoplačevalce najugodnejšega in najkakovostnejšega ponudnika za gradnjo druge cevi predora Karavanke, kar pa seveda ni pogodu globoke države. Ta je posledično vseskozi delala na tem, da bi onemogočila izbor turškega podjetja Cengiz Insaat, ki ima sicer daleč največ izkušenj z gradnjo predorov, ponudili pa so tudi daleč najnižjo ceno. Tako je strojnik in politik Jože Duhovnik kar naenkrat iznašel formulo, da je treba ščititi zaposlene pri izvajalcih gradbenih del ter s prstom kazal na omenjeno turško gradbeno podjetje Cengiz, ekonomist in nekdanji minister Jože P. Damijan pa je javnost poskušal prepričati, da je za slovensko makroekonomijo bistveno ugodneje, da posel za Karavanke dobi domače podjetje: “Pri gradbenih poslih, ki se financirajo iz javnih sredstev, moramo gledati celotne makroekonomske učinke – in ne zgolj končne cene,” je napisal za Večer ter pri tem pozabil, da noben domači ponudnik ni samostojen, da so v bistvu vsi podizvajalci tujim izvajalcem, ki imajo reference. Druge cevi karavanškega predora tako v nobenem primeru ne bo gradil domači izvajalec.

Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic (Foto: STA)

Ponudba Kolektorja za neverjetnih 20 milijonov evrov dražja od ponudbe Turkov
Situacija, v kateri smo se znašli, je paradoksalna. Upravo Darsa bo namreč vlada zamenjala z namenom, da bo projekt gradnje druge cevi karavanškega predora dobil Kolektor, katerega ponudba je kar za neverjetnih 20 milijonov dražja od ponudbe podjetja Cengiz Insaat. Vlada pod vodstvom Marjana Šarca bo torej s tem nedvoumno dokazala, da ji je več do podpiranja spornih podjetij pod vplivom globoke države kot do lastnih državljanov. Kljub vsemu pa večina medijev pri nas tega sploh ne omeni, kar je absurdno. Sploh, ker so zaradi tako imenovane afere Maketa kar tekmovali v tem, kdo bo globlje rinil meč v hrbet takratnemu ministru za okolje Juretu Lebnu, ki je nato odletel. S tem so mediji predvsem pomagali Alenki Bratušekčistiti resor in umakniti edino opravilno sposobno osebo na sejah vlade“, piše Požareport.

Predsednik vlade Marjan Šarec in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek (Foto: STA)

Vrnitev pozabljenega Gašperšiča
Dogajanje na Darsu bo, kot kaže, pomenilo tudi vrnitev nekdanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki sicer prihaja iz stranke SMC. Znan je predvsem po tem, da je ob nastopu svoje funkcije trdil, da Slovenija ne potrebuje drugega tira, pa si je kmalu premislil. Ob tem je skoraj povzročil odcepitev Kopra in Luke Koper ter uspešno požiral obljube glede predora Markovec. Tudi Gašperšič je torej preverjen kader globoke države, ki bo delal na tem, da bodo vse stvari potekale tako, da bo na koncu, četudi za mnogo višjo ceno, drugo cev karavanškega predora gradil Kučanov izbranec Petrič. “Gašperšič je zagotovilo, da ‘naši’ ne bodo trpeli. Da zaradi ‘naših’ Dars ne bo po nepotrebnem obremenjeval Državne revizijske komisije, ki je po besedah nekdanjega predsednika Boruta Smrdela trpela pod pritiskom piar kampanj,” še poroča Požareport.

Nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič (Foto: STA)

Rajko Golob

 • SIMON ROZIC

  Kurbe kučanistične !

  • zokispoki

   Prasice bodo nekega dne za svoje lopovscine drago placale ! Golazen pokvarjena !

 • Antonius

  Levičarji so pa začasno zaposlitev Janševega sina pri evropski poslanki Patriciji Šulin, SDS očitali kot nezaslišani klientelizem.
  20 milijonov nas bo stal dražji Kučanov klientelizem.
  Osli so prepametni, da bi z njimi primerjal slovenske volivce.

  • Zombi Gartner

   Še ovce so bolj pametne.

  • freddie69

   ker gre v tem primeru (morda) le za 20 milionov pa še od teh bodo mnogi končali v domačih krajih stvar pravzaprav ni tako huda kot se vam zdi. po dolgih letih dela v gradbeništvu si privoščim povedati, da smo mnogo več zasrali pod komando nasprotne struje (cpm, vegrad, ngp, t2), se z tem odprli jodlarski in ostali golazni (strabag….) kamor naši sicer redki a solidni gradbinci seveda nimajo vstopa. zato…. pravilno tako!

 • IZBIRA

  Sam komunisticni klientelizem , to je za njih gospodarstvo. Pred nasimi očmi in nosom. Požvižgajo se na vse. Javni denar črpat v svoj privatni žep in cim več zapravit.Nam ostane plačevanje davkov, premij in prispevkov v njihove javne blagajne.

 • šrauf

  Prepričan sem,da imajoTumpek ,Dadice,Snoj…..na zalogi odgovor ,zakaj je tako…..

  • Andrej

   Seveda imajo. Če lahko Janša svojemu sinu organizira začasno zaposlitev pri Šulinovi (po vseh pravilih), lahko tudi oni neomejeno (brez pravil) harajo po državnem premoženju. A ni to enakovredno? Volilci pravijo, da je. Zato pa so VOL-ilci.

 • totex39

  Hudičeva banda, nam bodo pa davke nabijali do onemoglosti, da bodo na plečih davkoplačevalcev lahko vračali dolgove.

  • SIMON ROZIC

   Samo to že ves čas počno in nič drugega! Takšno vladanje lahko prevzame
   tudi najneumnejši komunjar!

 • GverilaStyle

  delavna sila bo pa muslimanska za 200eur na mesec…..ker slovenci po zakonu nemorejo delati ceneje od minimalne plače….znajdi se kdor se more!

  • SIMON ROZIC

   Slovenci bojo postali reariteta v izumrlem delu človeštva, tako kot
   Indijanci in aborigini …

   • samurai

    Vse tako kaže, ker naše leve vlade se trudijo, kolikor morejo, ampak ………..nihče ne bo ušel Matildini kosi. Ta je edina pravična.

    • SIMON ROZIC

     …ampak malo prepočasna! Le kje se obira ?
     Upam, da ni zbolela in je odvisna od našega
     zdravstvenega sistema ! ..še v reformo bo
     padla, tako, da se bojim, da bo z njo konec!

 • Amerikanc

  Ja, ja,…Milančkov “nacionalni interes” je najdražji slovenski projekt stoletja ! Seveda na škodo večine Slovencev. Spomnimo se začetkov epopeje z Interbrewom, Autocommecem, Laškim,…NLB,…

 • tasilo

  Ah, vi spet nič ne razumete, no …

  Sploh ne gre za gradbeno mafijo, ne gre za korupcijo, ne gre za krajo in preplačilo 20 milijonov …

  Gre le za … emm … “družbeni eksperiment™ nekoliko večjih razsežnosti” (prosto po D. Krajčiču)

  • Nata

   Drži !! Družbeni eksperiment koliko to butasto slovensko ljudstvo zdrži !!

   • SIMON ROZIC

    …to je pa družbenopolitični eksperiment !Obrali nas bojo do kosti !

 • antimur

  Polni qrac že imam teh kučanistih roparjev in barab. Lahko ta banda Kučanova ima to za sovražni govor ali pa ne, vsi so potrebni krepela čez usmrajene rdečezvezdaške buče in to takega, da jih bo odneslo izven naše galaksije. Vsekakor je takšnen verbalni izliv neprimerno manj škodljiv kot njihova roparska in antislovenska dejanja.

 • mginko

  Za doseganje ciljev stare udbomafije in njenega podmladka, so dovoljena vsa sredstva, dokler bo drugorazredni narod v ukradeni državi spal in ne hodil na volitve. Jamranje mafijskih rabot ne bo nikoli rešilo.

 • Nata

  + + + + + + Pripela bom sijajen članek g. Zlobca z njegovega portala
  https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/12/01/turki-odhajajo-stojan-petric-prihaja/
  Se sploh kdo od pristojnih v tej državi vpraša. . . . .

  ” čakaj , čakaj, no, kaj pa je zdaj to ?? “

 • milanček

  to je možno samo v Sloveniji kjer živijo slovenceljni, ki nimajo niti min lokalpatriotizma, ponosa, vsak kurac, čefur , vsak bivši komunajzar ima glavno besedo, slovenčki prtegnjeni pa vse mirno gledajo, poslušajo! ja , udarit bo treba, sodstvo ima mafija v svojih rokah, torej se jim ne more nič zgoditi, edino, da se slovenčki poenotijo in zbrcajo vso golazen od kućana navzdol in nekatere javno sodimo!!

 • IZBIRA

  Komunisti so paranormalni. Kradejo pare nenormalno.

 • Andrej

  Ni lustracije posledično pomeni odprto lovišče za vse, kar je kaj vrednega. Za “NAŠE”, seveda.

 • Franc Šink

  Če bi se Kolektor lotil gradnje,predor ne bi bil nikoli brez nekih aneksov dokončan.

 • est

  Ali ima Petričevo podjetje ustrezne reference za gradnjo ?

  • samotoje

   Seveda ima. To so “naši”.

 • samotoje

  Zakaj sploh razpisi in nepotrebni stroški? Dovolj je, da Delo objavi, da je vlada zadolžila Kolektor, da zgradi karavanški predor po najboljših močeh. Mazanje oči ljudem s tenderji je naravnost ogabno. Balkan, da ni res.

 • Basileus

  Če jekleni Ivan ni bil dovolj “močan”, da bi komunajzrsko organizacijo potolkel jo tudi Šarec ne more. Zato se ne razburjajte preveč. Janša, Šarec,… vsegliharja.

  • ZatonMesecnikov

   razlika med njima Vasilče je, da Ivana janeza ni Partija nastavila takrat, Šarca pa je….

   • Basileus

    Razlika med tabo in Nemcem je, da si ti nacista šovinista;)

    • ZatonMesecnikov

     Po drugi strani pa razlike med tabo in balkancem ni, vasilče…

     • Basileus

      Po tretji med tabo in nacijem ni, avtohtoni nacista.

     • ZatonMesecnikov

      jaz sem desničar, naciji so bili pa socialisti….

     • Basileus

      Z besedam manipulirat ter moralo krojit sebi v prid.

     • Basileus

      Ti si ovca Šetać, ki te ima lider za kvalitetnejše živlenje.

   • Basileus

    Đe se Šetać u usta te jebem smrdljiva;)

    • ZatonMesecnikov

     balkanec pač, Balkanče…

     • Basileus

      Šupak pač, šupender…

     • ZatonMesecnikov

      ne bom se spustil na tvoj nivo balkanče…

     • Basileus

      Jaz se na tvoj nivo nacistične sterilizirane doktrine ne morem enako, čeprav nosim tudi nemško kri v sebi.

  • samurai

   Sanjaš pri belem dnevu.

  • Olga101

   Bedaka Šarca želite primerjati s slovenskim osamosvojiteljiem in državnikom ter zavednim Slovencem gospodom Janšo?!! Levičarji ste res manipulanti in lažnivci! Za denar in oblast vse, pa četudi Slovenija propade!??

   • Basileus

    @Olga101 in njene propagandne parole.

    • samurai

     Vidiš, men pa se zdi, da si to ti…………..

     • Basileus

      Vsaki oči imajo svojega malarja.

 • von Rhein

  Upam samo to,da bo zaradi nekvalitetne gradnje s stropa padla prva betonska plošča na avto slovenske delegacije.

  • stajerc5

   Pozabi, oni letijo cez in se poserjejo na tunel!

 • Olga101

  Vsi, z murglsko marioneto na čelu, si zaslužijo nogo! Šarec, kje je denar od osnovne šole v Kamniku?

  • SIMON ROZIC

   …po moje ga je investiral v Kamniški vaški zvon ali pa v partizanski Dražgoški nogometni klub!

   • stajerc5

    Glede na to, da je NOB-jevcev vsak dan vec(20 000 i kusur!), bi lahko ze naredili svojo ligo; Rolatorska liga! Samo pri golmanu so dovoljene palice…

 • Olga101

  Kdaj bo davkarija preverila račun Štefanije Kučan v Mehiki? Koliko ima Josip Broz Kučan v Švici? Kam je dal marke, ki jih je dobil na roke v Elanu?

  • SIMON ROZIC

   Štefi je dementna, Kućan je debil…torej lahko po zakonu počneta kar jim je volja!
   Šteti d’narce pa jim res ni treba !

  • xtc

   Njej tud kupi denarja več ne pomagajo-ni upanja.

 • Zombi Gartner

  A se meni zdi ali je res. Se vi tu na portalu razburjate. Nima smisla, vrjemite mi. Tudi če pridejo drugi politiki bo popolnoma isto. Ali še veliko slabše.
  Poglejte realno. Avstrijci koplejo rov. In mečejo denar v delo predora, ki ga nikoli ne bo. To bo slepi rov. Naši so bolje naredili pospravili denar pa sploh ne kopljejo.
  Pa se bojo smejali Avstrijcem.
  Kake budale rijejo pod Karavankami.

 • Anže

  Ko jagenjčki obmolknejo, Slovenci smo ostali brez besed, brez upanja, zmagala je mafija….

  • samurai

   Kaj jočeš ! Vedno zmaga PRAVICA.
   Ne bodi objokanec in začni DELAT !

 • RATATA

  Novodobni Sluenci smo kot samuraji v zadnji, premagani fazi, le da harakiri izvajamo čist pučas, desetletja dolgo.

 • Skrajno Desni

  Slovenski zabitki vse to je naprej dogovorjeno nič se ne zgodi po naključju je treba zabiti Slovenski javnosti dati nekaj, da lahko v ozadju nemoteno kradejo, zabit delavski razred jih pa še kar naprej voli, pa kje vam je logika idioti, trideset let nas sredi belega dne javno kradejo vi pa ob vsem tem še ploskate.

 • Ero

  Aja kk že gre tista ej dragi slovenčki ne bomo več pustili da nam kumunisti serjejo po glavi ampak odprimo jim usta

 • Tine Čeligoj

  Bi pa v vsaki normalni državi že zdavnaj ostali brez vlade. Pravzaprav v normalni državi take vlade nebi niti imeli.

 • Sebastijan Korče

  Pa dajte že ustavit tega Petriča nooo..zadevo naj vzamejo v roke dobri državni tožilci in NPU..