fbpx

Splača se biti študentski funkcionar – direktorju Kampusa ŠOU 2115 evrov neto plače

Foto: sta

Direktor Kampusa ŠOU dobi 2115 evrov neto plače, prokurist pa 1915 evrov neto na mesec in še dodatek za uspešnost.

Nekdanja ljubljanska študentska politika Bojan Kurež in Uroš Novak kariero uspešno nadaljujeta tudi po odhodu iz študijskih klopi, poroča spletni portal podcrto.si ter razkriva, da ima Kurež kot direktor Socialnega inkubatorja Študentski kampus v lasti Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) osnovno bruto plačo 3680 evrov, kar pomeni 2115 evrov neto mesečno. Novak pa deluje kot prokurist kampusa, ki je registriran kot socialno podjetje, njegova osnovna plača pa znaša 3244 evrov bruto oziroma 1915 neto. Ne mesec, seveda.

Vendar pa Novakova osnovna plača ni končna plača, saj mu pripada še 20 odstotkov k plači za delovno uspešnost, torej če izpolnjuje določene pogoje iz pogodbe. Tako njegova neto plača na mesec znaša 2213 in se povzpne celo nad plačo direktorja Kureža. Te podatke je spletni medij Pod črto pridobil od poslanca opozicijske skupine Študentska Iskra Jureta Novaka, ki je mediju izročil kopiji obeh pogodb o zaposlitvi, pridobil pa ju je z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja.

Če dobita odpoved, jima pripada še okrog 40 tisoč evrov
Seveda pa sta si tako Kurež kot Novak zagotovila, da v primeru odpovedi pogodbe dobita njuni plači primerno visoko odpravnino. V primeru, da bi Študentski kampus prekinil pogodbo s Kurežem ali z Novakom, sta tako eden kot drugi upravičena do 12 plač odpravnine – torej 44.160 evrov oziroma 38.928 evrov neto odpravnine.

2,25 milijona evrov za tako boren program?
Tako visoki stroški za plače vodilnih ter za ostalo delovanje kampusa, so, po mnenju omenjenega portala, nenavadni, tudi zato, ker kampus ponuja boren program. Za nakup zemljišča in nepremičnin kampusa ob Pivovarniški ulici v Ljubljani, ki so ga odprli oktobra lani, je ŠOU odštel dobrega 1,2 milijona evrov. S tem pa se stroški niso končali, saj so lani za obnovi namenili še 300.000 evrov. Letos pa bo teh “investicijskih sredstev” v kampus še za 450.000 evrov – del tega naj bi bil sicer namenjen za odplačilo posojila. Vse od leta 2014 pa do sedaj naj bi ŠOU v kampus sicer vložil že več kot 2,25 milijona evrov.

Kurež je študentski funkcionar, ki se dobro znajde tudi v “pravi” politiki
Sicer pa sta bila tako Kurež kot Novak pred zaposlitvijo v kampusu aktivna v študentski politiki. Kurež je bil kot predsednik odbora za visoko šolstvo Študentske organizacije Slovenije pred desetimi leti član predsedstva ŠOS, torej krovne organizacije, ki jo soupravljajo študentske organizacije Univerze v Ljubljani, Mariboru, Univerze na Primorskem in študentska društva. Sicer pa je Kurež član stranke SD, bil je tudi vodja podmladka stranke Socialni demokrati v Vidmu pri Ptuju.

Spletni portal Pod črto še poroča, da se Uroša Novaka v javnosti drži sloves nekakšnega botra študentske skupine Povezani, ki je druga največja skupina v trenutni vladi ŠOU.

Prikaz nasprotnih dejstev: program na Študentskem kampusu
Članek z naslovom Splača se biti študentski funkcionar – direktorju Kampusa ŠOU 2115 evrov neto plače, avtorja M. S., ki je bil objavljen na portalu Nova24tv dne 1. 12. 2016, navaja, da ima Kampus “boren program”. Na Študentskem kampusu se je v letu 2016 zvrstilo okoli 170 dogodkov, od otvoritve oktobra 2015 pa okoli 200 dogodkov, namenjenih študentom. Pestremu dogajanju na Kampusu priča tudi zaseden urnik prostorov. Kot dokaz je priložen urnik rezervacij.
V članku se nahaja še ena napačna navedba, saj Jure Novak ni poslanec opozicijske skupine Študentska iskra.

 

M. S.