fbpx

Sramota Slovenske vojske: vojaki za preživetje družin prejemajo pomoč italijanskega Karitasa, da preživijo

Foto: STA

“Slab socialni položaj Slovenske vojske je plod zgrešene vladajoče politike Mira Cerarja na področju obrambe,” je na današnji nujni seji povedal predsednik Odbora za obrambo, Žan Mahnič. Dodal je tudi, da morajo pripadniki Slovenske vojske prejemati pomoč od italijanskega Karitasa, da preživijo sebe in svoje družine, kar je označil za sramoto.

Na današnji nujni seji Odbora za obrambo DZ Republike Slovenije, ki jo je vodil Žan Mahnič, so pristojni izpostavili anomalije socialnega položaja Slovenske vojske. Posebna pozornost se je namenila tudi problematiki upokojevanja, kolektivnih pogajanj in napredovanj v vojski.

Predstavnik Sindikata vojakov Slovenije, Gvido Novak, pa opozarja tudi na to, da “ministrstvo za obrambo odreka pravico do kolektivnega dogovarjanja.” Novak je opozoril, da je položaj sindikatov obrambe specifičen, saj ne more uporabiti vseh sredstev, ki jih imajo drugi sindikati.

Odločba sodišča neskladna z ustavo
Ustavno sodišče je odločilo, da je bil pokojninski zakon v delu glede pravice pripadnikov SV do izplačila sredstev za poklicno pokojnino v neskladju z ustavo šele po izteku pogodbe o zaposlitvi z ministrstvom za obrambo.

“Socialnega položaja vojakov ne opredeljuje samo plača,” je neprepričljivo dodala ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je bila obtožena zavračanja kolektivnega dogovarjanja s predstavniki obubožanih slovenskih vojakov.

Krivdo za to nosi vlada Mira Cerarja, ki ne zagotavlja spodobnega delovanja naše obrambe in ne dopušča kolektivnega pogajanja obrambe. Slab plačni sistem obrambe pa nima “orožja”, s katerim bi ta dosegla pravico.

Na očitke v zadevi nedovoljenega kolektivnega dogovarjanja pa je ministrica Katičeva odgovorila, da so to “pavšalne navedbe, ki ne držijo”. Navaja pa tudi, da obrambno ministrstvo ne dopušča prisilne upokojitve, ampak odpoved delovnega razmerja, kar pa lahko vsak posameznik uveljavi ali ne.

K. Ž.