fbpx

Starši otroka, ki ga je pretepel romski sošolec, imajo dovolj: Na OŠ Draga Kobala otroci niso varni, ovadili bodo ravnatelja Jeršiča!

Foto: EPA. Slika je simbolična.

Pred dnevi smo na Nova24TV poročali, da je na eni izmed mariborskih osnovnih šol prišlo do pretepa, v katerem je učenec romskega porekla tako močno udaril svojega vrstnika, da je padel na hrbet in obležal nezavesten. Dogodku na šolskem igrišču so bile priča štiri učiteljice in številni drugi otroci, ravnatelj je sprva poklical rešilca, a ker je 13-letni fant nato prišel k zavesti, si je na hitro premislil in reševalno službo odpoklical. Njegovo neodgovorno ravnanje je šokiralo starše poškodovanega otroka, ki je bil še istega dne hospitaliziran zaradi poškodbe ledvenega vretenca, v kliničnem centru pa so nato v skladu s pravilnikom dogodek prijavili tudi policiji. Sprva na željo staršev, ki so želeli zaščititi svojega otroka, imena osnovne šole nismo objavili, niti ne imena ravnatelja, ki nam je v telefonskem pogovoru večkrat zatrdil, da so otroci na njegovi šoli varni. Resnica je očitno popolnoma drugačna, saj se z nesrečnim otrokom, ki je v najbolj občutljivih letih in zato po besedah njegovih staršev trenutno psihično povsem na tleh, po vrnitvi k pouku nihče noče ukvarjati. Niti ravnatelj niti katera izmed socialnih delavk ni našla časa, da bi se z otrokom vsaj pogovorila, prav tako pa romski učenec za svoje dejanje ni bil kaznovan. Na šoli želijo zadevo očitno pomesti pod preprogo, zato so se razočarani starši odločili, da svojo zgodbo delijo javno in spregovorijo za naš medij.

Naj spomnimo. 13-letna sošolca 8. razreda sta si skočila v lase na športnem dnevu, zunaj na šolskem igrišču, ko so se otroci igrali igro med dvema ognjema. Dogodek se je pripetil 31. maja letos na osnovni šoli Draga Kobala na Pobrežju v Mariboru, priča so mu bile štiri učiteljice, ki so poklicale ravnatelja, nakar se je slednji, gre za Aleksandra Jeršiča, odločil poklicati rešilca. Toda potem je otrok prišel k zavesti, Jeršič pa je na lastno pest rešilca odpoklical, češ, da je vse v najlepšem redu in da bodo za otroka poskrbeli njegovi starši.

Starši so proti ravnatelju in štirim učiteljicam vložili ovadbo
Starši nesrečnega otroka so za Nova24TV včeraj povedali, da so ju iz šole poklicali v službo, da je njun sin padel v nezavest in da so ponj poslali reševalno vozilo, nakar so starši izrecno prosili pedagoginjo, naj otrok počaka na šolskem igrišču. Ko sta starša prispela v šolo, ju je čakalo negativno presenečenje – njun otrok se je vmes skupaj z agresivnim sošolcem že preselil v ravnateljevo pisarno, rešilca pa ni bilo od nikoder. Starša sta od ravnatelja zahtevala obrazložitev, zakaj je ravnal samovoljno, saj odločanje o tem, ali otrok ne potrebuje zdravniške oskrbe, nikakor ni v njegovi pristojnosti. Torej je ravnal nezakonito.

Za nameček so vse skupaj posnele šolske kamere na igrišču, ravnatelj pa posnetkov do danes še ni našel, čeprav je od incidenta minilo že 12 dni. Starši pretepenega otroka so nam povedali, da ravnatelj po svojih besedah dvomi, da posnetki sploh obstajajo. Takšno sprenevedanje je tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj so se starši odločili poiskati odvetnika in proti ravnatelju ter štirim učiteljicam sprožiti kazenski postopek.

Nedopustno je, da je ravnatelj otroka pospremil v svojo pisarno, brez da bi ga pregledali reševalci, saj so poškodbe hrbtenice (otrok je grdo padel na hrbet) lahko zelo nevarne. Če se namreč človek s poškodovanimi vretenci premika, lahko pride še do hujše poškodbe, obstajajo tudi primeri, ko so ljudje ostali hromi. Tudi na to so starše opozorili v UKC, a so se sprva vseeno odločili, da poskušajo incident rešiti za zaprtimi vrati.  Ravnatelj Jeršič za to očitno ni imel pravega posluha. Do danes agresivnega sošolca ni kaznoval, čeprav je v preteklosti po naših informacijah že povzročal težave. Še več, nemoteno hodi k pouku, kot da se nič ni zgodilo. Po drugi strani si nobena izmed šolskih služb do danes ni vzela časa, da bi se pogovorila s poškodovanim otrokom (k pouku se je vrnil sredi prejšnjega tedna), ki je še vedno čustveno pretresen. Čaka ga namreč dodatno zdravljenje pri fizioterapevtu, še vedno čuti bolečine, ki si jih lajša s protibolečinskimi sredstvi.

Ravnatelj zatrjeval, da so otroci na njegovi šoli varni in pod budnim očesom njegovih sodelavcev
Naj spomnimo. Ravnatelj Jeršič se je, ko smo ga prvič poklicali, sprenevedal, da o incidentu ne ve ničesar, saj na bi podobni pretepi na njegovi šoli pogosto dogajali, kasneje pa si je premislil in zatrjeval, da je do incidenta res prišlo, a da zgodba staršev ne drži povsem.
“Včasih se zgodijo določeni konflikti med mladimi, mi pa bomo poskrbeli, da se to v bodoče ne bo dogajalo. Zagotavljam vam, da vsak dogodek resno obravnavamo, verjamem, da tako ravnajo tudi na ostalih osnovnih šolah,” nam je takrat razložil sogovornik, ki dodaja, da ni govora o kakršnem koli sporu, ki bi nastal na osnovi narodnosti. “To so dogodki, ki se zgodijo čisto mladostniško, čeprav tukaj izjemno dobro skrbimo za to, da to tega ne prihaja.” Na naše vprašanje, če učenec, ki je drugega pretepel do nezavesti, še vedno normalno hodi v šolo, je ravnatelj odgovoril pritrdilno: “Seveda, saj je prav tako, saj so vsi otroci v naši šoli varni in pod našim budnim očesom, to vam zagotavljam!”

Ravnatelj je trdil, da proti pretepaču ne bo ukrepal, dokler postopka ne zaključijo na policiji, kjer so skrbno preiskali naznanjeno dejanje in že obvestili Okrožno državno tožilstvo v Mariboru ter pristojni Center za socialno delo. Prav tako je ravnatelj zatrdil, da se je pogovoril s starši in so se sporazumeli, da ni v interesu nikogar, da zadeva pride v javnost. Toda po mnenju staršev od tedaj ni naredil še nič, da bi se otroci na njegovi šoli počutili bolj varne. Ker se na osnovni šoli niti po dveh tednih ni ustrezno ukrepalo, zdaj razočarani starši razmišljajo, da bi svoja otroka prepisali na drugo, varnejšo šolo. Želijo pa si, da bi se takšno sprenevedanje ravnatelja in njegovih sodelavcev enkrat končalo, saj niso v nevarnosti samo njihovi otroci, temveč tudi številni drugi.

Potem, ko se v ponedeljek ni oglašal na naše klice, nam je danes ravnatelj Aleksander Jeršič vendarle posredoval svojo izjavo za medije v neposredni povezavi z dogodki na njegovi šoli. Priznal je, da se občasno na šoli dogajajo tudi stvari, ki zahtevajo poglobljen pristop in obravnavo. “Med take stvari gotovo sodi tudi medvrstniško nasilje. Do kakršnegakoli nasilja imamo na šoli ničelno toleranco. Zato je temeljna usmeritev vseh zaposlenih, da ob zaznavi kakršnega koli nasilja, predvsem med učenci odreagirajo v skladu s vzgojnim načrtom šole in s pravili šolskega reda.”

Ravnatelj trdi, da so skupna prizadevanja vodstva šole, učiteljev in staršev za učinkovito sodelovanje in komunikacijo obrodila bogate sadove. “Zato na naši šoli vlada ustvarjalno in vzpodbudno vzdušje. Se pa občasno prav tako, kot na ostalih šolah, tudi pri nas pojavi neustrezna komunikacija med vrstniki in izjemoma tudi fizično nasilje. Ob zaznavi le tega nemudoma odreagiramo, obvestimo starše in sprejmemo vse ukrepe v skladu s predpisi, ki uravnavajo življenje in delo na šoli. Tako smo ravnali tudi v primeru verbalnega in fizičnega nasilja, ki se je zgodilo na šoli konec maja 2017. Tudi tokrat smo nemudoma obvestili starše, ki so se takoj oglasili na šoli in prevzeli prevzeli otroke. Na šoli pa smo nadaljevali z začetim postopkom v skladu z vzgojnim načrtom šole,” je še zapisal Jeršič.

L. S.