fbpx

Ste že oddali svoj glas? Predčasno glasovanje pred prvim krogom predsedniških volitev bo potekalo do četrtka!

Danes se je začelo predčasno glasovanje pred prvim krogom predsedniških volitev, in sicer na 96 voliščih po Sloveniji od danes do četrtka, vsak dan med 7. in 19. uro. Predčasno glasovanje za prvi krog predsedniških volitev na voliščih po Sloveniji poteka brez posebnosti in težav, so za STA pojasnili v Državni volilni komisiji. Prijava na predčasno glasovanje ni potrebna, volivec pa s seboj na volišču potrebuje osebni dokument, s katerim izkaže svojo identiteto. Volivec lahko glasuje le v okraju stalnega prebivališča.

Koordinator tajnikov volilnih odborov za območje Ljubljane Ernest Mencigar je za STA spregovoril o tem, kako zaenkrat potekajo predčasne volitve: “V tem trenutku je udeležba veliko manjša kot pred parlamentarnimi volitvami, a ljudje prihajajo ves čas,” je dejal. Meni, da bo skupna udeležba na predčasnem glasovanju manjša, kot je bila na predčasnem glasovanju državnozborskih volitev in referenduma o vodah. Predčasno glasovanje danes brez težav poteka tudi v Mariboru, je za STA povedala tajnica Okrajne volilne komisije Maribor 1 Doris Fras. “Kličejo volivci, ki ne vedo, kje je njihovo predčasno volišče, ampak to je res redko,” je še dejala.

Sodeč po rezultatih javnomnenjskih anket lahko v prvem krogu volitev, ki bodo sicer potekale v nedeljo, pričakujemo zmago Anžeta Logarja. Predsedniškemu kandidatu napovedujejo nekje med 27- in 31-odstotno podporo. Sledita mu Nataša Pirc Musar in Milan Brglez – pri slednjem nekateri rezultati kažejo, da precej zaostaja, spet drugi pa, da je tesno ob boku Pirc Musarjevi. Vendar pa je rezultat Pirc Musarjeve in Brgleza v prvem krogu precej nepomemben, za Logarjevega nasprotnika je pomembno zgolj to, da pride v drugi krog. Po javnomnenjskih raziskavah tudi v drugem krogu najbolje kaže Logarju, vendar pa je treba pričakovati angažiranost in organiziranost levega volilnega telesa, hkrati pa upoštevati tudi dejstvo, da desnosredinskemu volilnemu telesu te angažiranosti praviloma primanjkuje. Tako se lahko zgodi, da se bo ponovil scenarij iz leta 2007, ko je v prvem krogu najbolje kazalo Lojzetu Peterletu, v drugem krogu pa je prepričljivo zmagal Danilo Türk. Prav bi bilo, da nas desnosredinski volilci tokrat presenetijo z rekordno udeležbo v drugem krogu.

 

Sara Kovač