fbpx

Številni dijaki bojkotirali bojkot; vse več pa sledi, da za iniciativo bojkotiranja pouka na daljavo stoji politika!

DOVOLJJ NAM JE - slogan, ki je nastal na zeljniku stranke SD. (Foto: Twitter)

Pobudo za današnji protest so dali v iniciativi Zahtevamo šolo, kjer se zavzemajo za odprtje šol, ne glede na epidemiološko sliko. A čeprav želijo mediji na vsak način ustvariti drugačen vtis, velik delež dijakov današnjega bojkota sploh ne podpira – o čemer pričajo tudi fotografije, na katerih se ne  gnete ravno nepregledna množica. “Morda pa je v ozadju protesta dejansko kak podmladek SD ali Levice,” je na Twitterju pripomnil politolog dr. Miro Haček. Na to, da je njegova domneva verjetno pravilna, kažejo tudi transparenti s sloganom stranke SD. Proteste pa sta podprli tudi stranka LMŠ in Levica.

Nekateri dijaki so danes bojkotirali pouk na daljavo in se tako odzvali na pobudo iniciative Zahtevamo šolo, ki se zavzema za ponovno odprtje srednjih šol. Vendar pa je tudi STA poročala, da so po besedah predsednice Dijaške organizacije Slovenije Maje Kalin, mnenja glede vračanja v šole in današnjega protesta med dijaki zelo deljena. Malo več kot polovica vseh dijakov se želi vrniti v šole, medtem ko si 45 odstotkov dijakov ne želi vračanja,” je pojasnila. Prav tako so dijaki razdeljeni glede današnjega bojkota. Tako se nekateri, ki se sicer strinjajo z vračanjem v šole, mogoče ne strinjajo s protestom, predvsem zaradi njegove izvedbe, je izpostavila. Nekateri dijaki pa so bojkotirali zgolj določene, po njihovem mnenju manj pomembne ure. Tu ne gre zanemariti dejstva, da je marsikater dijak verjetno protestiral tudi iz kolegialnih razlogov do sošolcev ali pa pač zato, ker ob vsakodnevnem sedenju za računalnikom, paše tudi malo popestritve.

Tudi šole so se različno odzvale na današnji protest. Tako so se nekatere odločile, da bodo opravičile odsotnost, ponekod pa so morali starši sporočiti, če je dijak želel sodelovati pri protestu. Predsednica dijaške organizacije je povedala, da so se na nekaterih šolah dijaške skupnosti kar same odločile, da pri bojkotu ne bodo sodelovale.

Policija je v Mariboru popisala nekaj dijakov, ki so protestirali. Fotografija priča o skromni udeležbi. (Foto: Twitter)

Da se danes ne bodo udeležili pouka na daljavo, so se v Ljubljani odločili nekateri dijaki Gimnazije Bežigrad. Direktor gimnazije Ciril Dominko je za STA pojasnil, da še ni znano, koliko dijakov in dijakinj sodeluje v protestu. Konkretnejše številke bodo znane v sredo, ko bodo učitelji in učiteljice vpisovali podatke o odsotnosti. Z učitelji so se sicer dogovorili, da bo pouk odpadel zgolj v primeru, če bi bili vsi dijaki odsotni. V nasprotnem primeru, pa naj bi ta potekal normalno, je pojasnil  Dominko.

Več opazovalcev protestov je opozorilo, da  je povsem jasno, da za protestom stoji opozicija, promovirali pa so ga prek osrednjih medijev. “Zvečer vam ga bodo pa isti mediji prodajali kot samoiniciativen shod mladih,” je zapisal uporabnik na Twitterju in dodal še dokazni material oziroma slikovno gradivo – ” samoiniciativni protestniki” namreč niso skrivali plakatov s sloganom stranke SD.

Morda pa je v ozadju protesta dejansko kak podmladek SD ali Levice,” je na Twitterju komentiral politolog dr. Miro Haček, čez popisovanje dijakov se je namreč pritožila Dr. Emilija Stojmenova Duh, ki je sicer doktorirala s področja elektrotehnike. Poleg tega je tudi predsednica sveta SD za digitalizacijo, zato je komentar nekdanjega ministra Mateja Lahovnika kar na mestu – presenetljivo je, da za Duhovo šola na daljavo ne predstavlja šole. Kakorkoli, Lahkovnik je, podobno kot ostali ugotovil, da večina dijakov “tako ali tako ne podpira današnjega cirkusa in se ga tudi ni udeležila, čeprav mediji poizkušajo na vsak način ustvariti drugačen vtis.” Izvedeli pa smo tudi to, da je na ljubljanskih osnovnih šolah danes pouk potekal povsem normalno. Nekatere šole so namreč že vnaprej učencem opravičile izostanek, a se je redkokateri učenec odločil, da se Zooma ne bo udeležil.

Tudi stranki LMŠ in Levica sta podprli protest dijakov
Portal 24ur.com je poročal, da v LMŠ menijo, da po več kot sto dneh šolanja na daljavo ni nobenega razloga več, da se učenci, dijaki in študenti, s tem pa tudi učitelji in profesorji, ne bi vrnili v šolske klopi in predavalnice. “Vlada mora zato takoj zagotoviti ustrezne pogoje za vrnitev, seveda ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov,” so pozvali. Sprašujejo se, zakaj zmorejo učence in dijake v šole vračati v tujini, ne pa tudi Sloveniji vladi pa so tudi očitali, da pozna le črno ali belo. Res je, da so se v sosednji Italiji učenci pred kratkim vrnili v šole, res pa je tudi, da imajo precej bolj ugodno epidemiološko sliko in so obarvani rumeno, mi pa šele prehajamo na oranžno. Tako da je primerjava z drugimi državami povsem neprimerna, če epidemiološka slika ni vsaj približno enaka. Koordinator Levice Luka Mesec pa je opozoril, da smo država z najdaljšim zaprtjem šol v EU in da “smo ena od redkih držav, ki še ni dojela, da se koronavirusa ne da premagati z represijo, ampak samo tako, da se med državljani ustvarja zaupanje“. Dodal je tudi, da popolnoma podpirajo današnje početje dijakov, “lahko se samo podpišemo pod njihove zahteve,” je zapisal. Povedal ni torej nič novega, o represiji poslušamo že mesece, istočasno pa v levi opoziciji prezrejo, da se v drugih državah ukvarjajo še s čem drugim kot z bojem za oblast in rušenjem vlade, v nekaterih državah se ukrepov celo držijo.

Foto: Twitter

Da gre za politično ozadje, pa so ugotovili tudi dijaki sami. Tako je predsednica Dijaške skupnosti Maribor Kiara Haas zapisala, da se Prva gimnazija Maribor s protestom ne strinja tudi zato, ker ima politično ozadje.

Sara Kovač