fbpx

Številni dijaki nastopili proti škodljivi iniciativi Zahtevamo šolo!

Tudi v Italiji so januarja, zaradi odločitve večine italijanskih dežel o podaljšanju pouka na daljavo, nekateri dijaki protestno sedeli pred šolami (EPA)

Eden od vodilnih pobudnikov iniciative Zahtevamo šolo!  je povedal, da “V torek štrajk definitivno bo.” A protesta ne podpirajo vsi dijaki in učenci. Dijak Mariborske gimnazije je za Večer pojasnil, da nekatere druge mariborske srednje šole ostro nasprotujejo protestu, tudi na njihovi šoli bodo tisti, ki se z uporom ne strinjajo in bi želeli iti k pouku, imeli dane učne vsebine, tako da jim bo zagotovljena neka vrsta pouka.

Konec januarja je pobuda Zahtevamo šolo! Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport izročila pismo s pozivom, naj čim prej odprejo srednje šole po modelu C, ne glede na epidemiološko sliko. Poleg tega pa so pozvali tudi, naj prilagodijo maturo, češ da učenje na daljavo ni rešitev. V pismu, ki ga je podpisalo več kot 800 dijakov, so želeli tudi neposredni dialog z ministrstvom.

Zapisali so, da pričakujejo hiter odziv ministrstva, ker je čas ključnega pomena, in so prosili za sestanek do 1. februarja. Če ne bi bili uslišani, pa so napovedali splošni protest, predvidoma 9. februarja. Po njihovih besedah so na Ministrstvu za izobraževanje sestanek v zadnjem času premaknili, zato bo jutri protest tudi potekal. Iz nekaterih gimnazij pa so sporočili, da bo pouk potekal po ustaljenemu urniku, sem sodita tudi Gimnazija Ravne in Gimnazija Novo mesto.

Proteste dijakov še podžigajo profesorji, ki jim dajejo potuho

Da neopravičenih ur zaradi udeležbe na protestu ne bo, jim je po njihovih besedah zagotovilo Združenje ravnateljev in ravnateljic. Vsi, ki ne bodo prisotni na Zoomu, torej ne bodo zabeleženi kot odstotni, poroča Večer. Podatka o tem, koliko dijakov in šolarjev se bo protesta udeležilo, sicer nimajo, ker anket niso izvajali. Po naših podatkih, pa se bo jutri podobno dogajalo tudi vsaj na nekaterih osnovnih šolah.

Ponekod so učitelji učencem že kar vnaprej podarili šole prost dan, na izrecno željo, pa se lahko udeležijo Zooma, ki bo po vsej verjetnosti v okrnjeni obliki – torej s tistimi učitelji, ki protestom več ali manj nasprotujejo. Iz Maribora sicer poročajo, da bodo na nekaterih osnovnih šolah pouk prekinili zgolj za simboličnih deset minut, med katerimi bodo učenci poslušali pesmi Vse se da in Pustite nam ta svet.

Nasprotovanje napovedanemu protestu z odsotnostjo od pouka so ravno tako izrazili tudi maturanti in maturantke Škofijske klasične gimnazije, ki so svoje vrstnike pozvali k opustitvi protesta, prisotnosti pri pouku in doslednemu upoštevanju vladnih ukrepov v boju proti epidemiji covid-19. Menijo, da je to najhitrejši način kako se lahko vsi učenci najhitreje vrnejo v šolske klopi.

Spoštovani,

v preteklih tednih so v javnosti krožila različna mnenja in pobude glede šolanja na daljavo. Dijaki v različnih protestnih skupinah iščejo načine, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo in nestrinjanje s trenutno situacijo na področju šolanja in izobraževanja, nekateri kar v imenu večine dijakov Republike Slovenije.

Na začetku bi radi izpostavili, da se seveda vsi, zlasti maturanti, želimo čim prej vrniti v šolo, saj nam je naša izobrazba izredno pomembna in pouk na daljavo vsekakor ni primerljiv s poukom v šoli. Veliko dijakov je prikrajšanih za del programa, ki se ga na daljavo ne da izvesti prav tako pa seveda pogrešamo druženje v živo. Vendar se nam zdi, da trenutna situacija od vseh zahteva nekoliko potrpljenja in strpnosti. Sredi epidemije se moramo zavedati, da naša dejanja vplivajo na ljudi okoli nas bolj kot prej. Morda mladi v trenutnih razmerah res nismo najbolj ogrožena skupina, a je prav zaradi tega na nas toliko večja odgovornost, da sodelujemo pri omejevanju širjenja okužb. Ob tem, ko mnogi zaradi virusa nemočni ležijo na bolniških posteljah v oskrbi preobremenjenih zdravstvenih delavcev, je zahteva, da se mladi na vsak način takoj vrnemo v učilnice, sebična.

Veseli smo, da se v Sloveniji epidemiološka slika izboljšuje, kar pomeni, da se bomo zagotovo v sorazmerno kratkem času vrnili v šole. Želimo si, da si starši, učitelji in predvsem dijaki prizadevajo, da:

  1. se dosledno držijo vseh ukrepov in priporočil vlade,
  2. ne protestirajo, če se bo treba vsak teden testirati,
  3. dosledno nosijo maske, spoštujejo varnostno razdaljo in upoštevajo higienske predpise,
  4. ne podpirajo protestov proti šoli na daljavo, saj s tem sami sebe prikrajšajo za nekaj ur, ki pa so v tem času še posebej dragocene.

Prepričani smo, da si prav vsi dijaki četrtih letnikov želimo opravljati maturo v prvem roku. Zato je za nas pomembno, da odgovorno spoštujemo vse ukrepe za zajezitev epidemije. Verjetno si nihče ne želi, da bi s svojim egoističnim ravnanjem in neupoštevanjem ukrepov ter priporočil sošolcu, sošolki, maturantu, maturantki, s tem onemogočil opravljati maturo v prvem roku zaradi bolezni.

Vlado in pristojne prosimo:

  1. da pri vzpostavitvi različnih modelov šolanja, upoštevajo različne socialne in statusne pogoje dijakov, na primer dijaki, ki živijo v dijaških domovih, saj bi bil zanje model C težje izvedljiv, predvsem pa naporen,
  2. da bi bila odločitev o odprtju šol dokončna in se ne bi več vračali na model šolanja na daljavo, saj v roku treh mesecev začnemo z maturo in se nanjo želimo čim bolj temeljito pripraviti,
  3. da razmislite o rešitvi za tiste dijake, ki se bodo med samo maturo morebiti okužili s SARS-CoV-2, da se jim omogoči varno pisanje mature v nekakšnem izoliranem okolju.

Opozoriti želimo tudi dijake ostalih šol, da so previdni pri iniciativah, ki se v njihovem imenu predstavljajo kot zastopniki vseh dijakov, čeprav za to nimajo prave podlage. Dijaške skupnosti pozivamo, da na svojih šolah preverijo splošno mnenje in se izrazijo v zvezi s tem, namesto da samooklicani predstavniki dijakov brez njihovega strinjanja govorijo v njihovem imenu. V upanju, da se vsi čimprej in predvsem varno vrnemo v šole vas lepo pozdravljamo,

maturanti in maturantke Škofijske klasične gimnazije

Sara Bertoncelj