fbpx

Število okužb v Sloveniji spet narašča, delež necepljenih oseb na intenzivnem oddelku je kar 90-odstoten

Foto: epa

Po podatkih vlade v bolnišnicah po Sloveniji zdravijo 586 bolnikov, od tega 201 na intenzivni negi. Delež necepljenih oseb na intenzivnem oddelku je 90-odstoten, trenutno najmlajši hospitaliziran bolnik pa ima le 18, na intenzivni negi pa 27 let. Včeraj so v Sloveniji potrdili 1.813 primerov okužb s koronavirusom, kar je sicer 285 več kot pretekli ponedeljek. Tako je število potrjenih okužb višje kot pred tednom dni, že drugi dan zapored.

V ponedeljek so ob opravljenih 5334 PCR-testih potrdili 1813 okužb s koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Gre za najvišji ponedeljkov prirast okužb po 6. decembru. Delež pozitivnih izvidov je bil skoraj 34-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov po podatkih NIJZ-ja znaša 1112, kar je 37 več kot dan prej, 14-dnevna pojavnost okužb s koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 766, štiri več kot dan prej. Po ocenah NIJZ je v Sloveniji 16.191 aktivnih primerov okužb oz. 97 več kot dan prej. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 586 bolnikov, od tega 201 na intenzivni negi. V nedeljo je umrlo 11 covidnih bolnikov.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.248.409 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.187.280 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 450.272 ljudi, poroča STA. Kljub dokaj nizki precepljenosti in slabim razmeram so nekateri – med drugim pravnika Andraž Teršek in Boštjan M. Zupančič, pater Karel Gržan, sociolog Tomaž Mastnak, Gregor Radonjič in Srečko Šorli, v odprtem pismu vlado pozvali, “da skladno z našo ustavno ureditvijo in mednarodnim pravnim redom ter v skrbi za dobro prebivalstva naše države zavrne pobude za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19“. Pravna podlaga za obvezno cepljenje sicer že obstaja v zakonu o nalezljivih boleznih, a zaenkrat je videti, da strokovna skupina in vlada o tem ne razmišljata. Je pa nedavno predsednica Evropske komisije Ursula van der Leyen države članice EU pozvala, naj “razmislijo” o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19.

Evropa ponovno epicenter pandemije
Tudi drugod po Evropi se razmere slabšajo. Iz Danske, z Islandije in Grčije so včeraj poročali o rekordnih dnevnih porastih novih okužb s koronavirusom. Tako na Danskem kot na Islandiji so pred prihodom različice omikron beležili ene najnižjih incidenc v Evropi, zdaj pa so se razmere povsem spremenile, je poročala STA. Po statistiki francoske tiskovne agencije AFP je Evropa v minulem tednu dni zabeležila največ novih okužb in tudi največ smrti zaradi covida-19 doslej. Evropa je tako z omikronom znova postala epicenter pandemije. Italija je konec minulega tedna zabeležila več zaporednih rekordnih dnevnih porastov okužb s koronavirusom. S sedanjih okoli 55 tisoč naj bi sicer dnevno število novih okužb po napovedih državnega sekretarja na italijanskem ministrstvu za zdravje Pierpaola Silerija že v kratkem naraslo na kar 100 tisoč. V Franciji so v soboto potrdili rekordnih 100 tisoč primerov. Pristojni se bojijo predvsem prevelikega pritiska na bolnišnice, saj je na intenzivnih oddelkih že zdaj okoli 3300 covidnih bolnikov. Oblasti napovedujejo zaostrovanje protikoronskih ukrepov.

Image

Sara Bertoncelj