fbpx

Število potrjenih primerov angleške različice narašča, naslednji teden velika verjetnost podvojitve števila okužb!

(Foto: Facebook)

Včeraj je bilo opravljenih 5.822 PCR testiranj in 27.194 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 1.019 novih okužb. Danes se v bolnišnicah zdravi 511 pacientov, 5 manj kot včeraj. Na intenzivni terapiji se zdravi 86 pacientov, 4 več kot včeraj. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 41, odpuščenih pa 42 pacientov. V bolnišnicah so umrle 4 osebe. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da se bo 8. marca  pouk v vseh osnovnih šolah v državi za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, po modelu C.

Pri pouku v šoli bo prisotna polovica dijakov oziroma polovica oddelkov šole, druga polovica pa ima pouk na daljavo. Ravnateljem model C daje avtonomijo pri odločanju o številu oddelkov/dijakov  doma in v učilnicah. Dijaki se bodo v šoli izmenjevali tedensko. Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti obiskovali v šoli. Enako velja za udeležence izobraževanja odraslih. Odprti so tudi dijaški domovi.

Kljub temu, da je aktualna epidemiološka slika še vedno zahtevna, je Kustečeva vesela, da je s skupnimi močmi in razumevanjem uspelo predčasno zagotoviti pogoje, da se v šolske prostore in dijaške domove lahko varno vrnejo vse dijakinje in dijaki. “Hvala pedagoški in epidemiološko-zdravstveni stroki, vodstvom ter zaposlenim v šolah in dijaških domovih, ker ste z izjemno mero razumevanja ter predanosti zagotovili vse potrebno za izvedbo pouka tako v šolah, kot tudi na daljavo. Prav posebno zahvalo namenjam našim dijakom, ker ste potrpežljivo čakali na vrnitev, ker ste razumeli in solidarno pomagali, da se je slika boja z virusom toliko popravila, da boste lahko tudi vi zopet varno pridobivali znanje v prostorih šole.”

Stanje v vrtcih in šolah je stabilno, sistem pa odziven
Stanje v vrtcih in šolah je po besedah ministrice stabilno, sistem pa odziven. Zadnji podatki (2. marec) kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79 odstotkov otrok, 83 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah 90 odstotkov učencev in zaposlenih, v srednjih šolah 85 odstotkov dijakov zaključnih letnikov. Delež vseh aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah (2. marec) je 0,16 odstotka, v karanteni je 1 odstotek otrok v državi, in sicer 56 oddelkov v predšolski vzgoji, 85 oddelkov v osnovnih in 14 v srednjih šolah.

Spremenjen je odlok o nošenju zaščitnih mask
Uporaba zaščitnih mask obvezna za vse učence od 6. razreda osnovne šole dalje. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učitelje v osnovnih šolah. V veljavi ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih. “V in pred prostori vrtcev in šol dosledno upoštevajte tudi vse ostale zaščitne in higienske ukrepe za preprečevanje prenosa virusa. V vrtce in šole pridite le, če ste zdravi,” je poudarila ministrica. V prihodnjem tednu se bo začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej za zaposlene, ki so starejši od 50 let, nato pa za preostale. “Spoštujemo ukrepe in naredimo vse, kar je v naši moči, da poskrbimo za našo varnost in varnost bližnjih. Le tako se bodo lahko odprla še vrata glasbenih šol, višjih šol in fakultet, vrata vrtcev, osnovnih ter srednjih šol pa ostala odprta,” je pozvala ministrica.

Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay )

V odgovoru na novinarska vprašanje je ministrica še povedala, da načrti o izvedbi mature obstajajo nespremenjeni. Priprave tako potekajo nemoteno. Glede poteka  nacionalnega  preverjanja znanja (NPZ) je povedala, da to še ni dorečeno, bo pa to podrobno znano v prihodnjem tednu, je napovedala. Glede vračanja študentov vse ostaja kot doslej, ko pa bo epidemiološka slika to omogočala, bo prišlo do sprememb.

V Sloveniji imamo 83 primerov angleške različice virusa
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) mag. Tjaša Žohar Čretnik je povedala, da so od začetka leta testirali 1691 vzorcev. V Sloveniji še bolj kot v prejšnjem tednu prevladuje različica B.1.258.17, kar v 81,9 odstotkih (prejšnji teden 75 odstotkov). Na drugem mestu je različica B.1.258, na tretjem različica B.1.1.70, ki je evropska različica, ki ne poseduje posebnih mutacij. Največja pozornost je namenjena trem različicam ‒ angleškemu, južnoafriškemu in brazilskemu sevu virusa. V Sloveniji smo zabeležili do zdaj 83 primerov angleške različice. 33 so jih potrdili v sodelovanju z UKC Ljubljana, 49 jih je potrdil inštitut za mikrobiologijo ter en primer, ki je bil potrjen že v Belgiji.

Tjaša Žohar Čretnik (Foto: STA)

Južnoafriško različico virusa imenujemo B.1.351, vidimo, da imamo do zdaj dva potrjena primera in enega v potrjevanju. Ob tem so še druge različice, ki nosijo posamezne ali več kritičnih mutacij. Med njimi je po besedah Žohar Čretnikove različica B.1.525, ki jo imenujemo nigerijska. Pri nas smo potrdili tri primere, en primer je bil iz mariborskega območja, eden iz JV Slovenije, eden pa iz Kranja. V osrednjeslovenski regiji je inštitut za mikrobiologijo potrdil štiri takšne primere. Tudi različica a.27 nosi kritično mutacijo, ki jo je inštitut potrdil v šestih primerih.

Po besedah Žohar Čretnikove v grobem ne opažajo večjih razlik med regijami glede na zastopanost posameznih linij virusa. Manjša izjema je povišan delež linije B.1.1.70 v podravski regiji – gre za evropsko linijo brez kritičnih mutacij. Število potrjenih primerov angleške različice narašča, lahko že govorimo o eksponentni rasti. V Obalno-kraški regiji je delež prisotnosti angleškega seva narasel na 4 odstotke. Po besedah Žohar Čretnikove obstaja velika verjetnost, da se bo v naslednjem tednu število potrjenih primerov angleške različice podvojilo.

Deana Potza z Zdravstvenega inšpektorata je povedala, da je bilo v obdobju od 22. do 28. februarja opravljenih 3.653 nadzorov inšpekcijskih organov, določenih za nadzor v PKP7. Izrečenih je bilo 8 prekrškovnih sankcij, 587 opozoril po Zakonu o prekrških in 216 upravnih ukrepov. V gostinstvu je bilo od 22. do 28.2. opravljenih 157 nadzorov, izrečeni pa dve prekrškovni sankciji in deset opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti smo opravili 586 nadzorov, izrekli pa 2 sankciji, 60 opozoril in 3 odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti. Na zunanjih javnih površinah smo v obdobju od 22. do 28.2. pri 327 opravljenih nadzorih izrekli 76 opozoril. 40 nadzorov testiranja v šolah in vrtcih ni pokazalo nobene neskladnosti. Nadzor smučišč je potekal preko celega tedna, poostreno v času vikenda. Pri 22 izvedenih nadzorih so bile neskladnosti ugotovljene na Kopah, v Kranjski Gori, na Krvavcu, na Voglu in na Mariborsko – Ruškem Pohorju. Izdanih je bilo 42 opozoril.

Deana Potza (Foto: STA)

Na območju PU Koper nekoliko povečano število kršitev
Alojz Sladič iz Policije je povedal, da so od 25.2. do 3.3. opravili nadzore na 15.603 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, to je 6 odstotkov več nadzorov v primerjavi s tednom dni poprej. Policisti v približno 3/4 primerov kršitelje opozarjajo. V preteklem tednu izrekli skupaj 1.379 oziroma za 23 odstotkov več ukrepov kot teden dni poprej. Od 27. 2. je v veljavi odlok, ki omejuje prehod iz/v Obalno-kraško statistično regijo. Minuli vikend je bilo zato na območju PU Koper nekoliko povečano število kršitev, policisti so namreč izrekli 81 glob in 62 opozoril. 

V zadnjih 7 dneh so bila na državni meji potrdila o napotitvi v karanteno na domu vročena 12.453 osebam, kar je 21 odstotkov več kot teden dni poprej. Minuli vikend je poostren nadzor potekal na 20 smučiščih, pri tem pa je sodelovalo 106 policistov, ki so izrekli 114 opozoril zaradi neuporabe mask. Na večini smučišč je delo dobro organizirano, saj so imeli upravljalci dodatno osebje, ki so skrbeli, da ni prihajalo do gostitev smučarjev na kritičnih lokacijah. “Prosimo vse, ki se v naslednjih dneh odpravljate na smučišča, v gore, v nakupovalna središča …, da upoštevate vse veljavne zaščitne ukrepe in priporočila glede zagotavljanja distance, uporabe zaščitne maske in razkuževanja rok,” je pozval Sladič.

Alojz Sladič (Foto: STA)

Nina Žoher