Stroka resno poziva k samozaščitnemu vedenju: Stabilnost zdravstvenega sistema ogrožena, bolnišnice že presegle 70 odstotkov kapacitet!

Foto: epa

Slabšanje razmer vlado zelo skrbi, saj število okužb skokovito narašča. V torek je bilo tako potrjenih skupaj 356 okužb, delež pozitivnih testov pa se vztrajno povečuje, trenutno je kar 8,9 odstotkov opravljenih testov pozitivnih. Večina primerov je lokalne narave, le dva primera sta bila uvožena iz tujine. Bolniške kapacitete se polnijo, v torek je oskrbo zaradi koronavirusa potrebovalo že 122 ljudi. Samo v enem dnevu je bilo na covid oddelkih sprejetih 22 novih bolnikov, enako število bolnikov pa je potrebovalo intenzivno nego. Na vladi pričakujejo, da se bo ob tako visokem porastu okužb, povečala tudi potreba po bolnišničnih kapacitetah in oskrba na intenzivni negi. Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo in član strokovne skupine pri Ministrstvu za zdravje Aleš Rozman je pozval vse v državi, da se strogo držijo zaščitnih ukrepov in tako prispevajo k zaustavitvi širjenja novega koronavirusa.

Epidemija novega koronavirusa strmo narašča in tudi če država danes uveljavi strožje preventivne ukrepe, se bo to na številu okužb poznalo šele v desetih do 14 dneh, je opozoril direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo in član strokovne skupine pri Ministrstvu za zdravje Aleš Rozman. To preprosto pomeni, da lahko čez deset dni pričakujemo veliko večje število okuženih. Domove starejših je pozval, naj pripravijo lastne rdeče cone, saj starostnikov morda ne bo več mogoče preventivno sprejemati v bolnišnice. Prebivalce Republike Slovenije pa pozval: “Ni države, kjer bi epidemija nezadržno divjala, ekonomija, šolstvo in zdravstvo bi pa ob tem cvetela. Pozivam k samozaščitnemu vedenju. Stopamo v nevarno območje, kar se tiče stabilnosti našega zdravstvenega sistema.”

Slovenske bolnišnice so že presegle 70 odstotkov kapacitet, ki jih lahko namenijo oskrbi bolnikov s covidom-19, ne da bi to vplivalo na ostale dejavnosti. Po besedah v bolnišnicah delajo na tem, da mobilizirajo dodatne postelje, kar pa bo za seboj potegnilo zaustavljanje drugih zdravstvenih programov v bolnišnicah in daljše čakalne dobe za druge bolnike, je na vladni novinarski konferenci dejal Rozman. Problem ni pomanjkanje postelj in respiratorjev, ampak pomanjkanje zdravstvenega kadra. “Težko je predvideti, kje se bo pojavil okužen bolnik, ki bo simptome razvil šele po tistem, ko bo že nekaj dni na oddelku in bo v tem času že raznašal virus na osebje in druge bolnike,” je pojasnil Rozman. Izpostavil je, da se v nekaterih bolnišnicah že soočajo z okužbami med zaposlenimi.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman (Foto: STA)

Ministrstvo za zdravje že koordinira razpoložljive postelje in razporeja kadre ter bolnike
Že pred dnevi je Rozman ocenil, da zdravstvo potrebuje koordinacijo razpoložljivih postelj in umeščanja bolnikov s covidom-19 na ravni ministrstva za zdravje. “Želimo, da direktorjem bolnišnic ministrstvo za zdravje pove, koliko postelj naj pripravijo, v kateri bolnišnici se bodo odvijale dejavnosti, ki ne morejo čakati. Potrebujemo dispečersko službo za covid-19, da se bo bolnika peljalo v najbližjo bolnišnico. Zdaj to poteka po dolgih telefonskih usklajevanjih na različnih delih Slovenije,” je povzel. O usklajevanju so govorili tudi z Ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, je povedal Rozman in izpostavil, da aplikacija za vnos razpoložljivih prostih postelj že deluje, tudi dispečerska služba se organizira.

Glede informacij, da bi se lahko centralna bolnišnica za bolnike s covidom-19 vzpostavila v Bolnišnici Topolšica, pa je Rozman ponovil, da se trudijo, da bi vsakega bolnika s covidom-19 še naprej hospitalizirali v njemu najbližji bolnišnici. Tudi če bo Topolšica vzpostavljena kot centralna bolnišnica za covid-19, po njegovih pojasnilih ne bo mogla biti edina bolnišnica, ki bi zdravila te bolnike, saj imajo premalo postelj, ki jih je nekje od 90 do 100 in niso namenjene samo obolelim s covidom-19. Prav tako po Rozmanovih besedah še ni dorečeno, od kje bi lahko pripeljali dodaten kader za oskrbo bolnikov s covidom-19. Spomnil je, da je res v pripravi zakonska podlaga, da bo mogoče zaposlene prerazporejati med bolnišnicami, a je opozoril tudi na to, da ne bodo vsi zdravstveni delavci pripravljeni sprejeti premestitev.

Sara Kovač