Strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne: Če bo Sova sama odločala, kdo je ekstremist, se bo ta “ekstremizem” vsaj delno spreminjal s politično usmeritvijo vsakokratne vlade

Boštjan Perne (Foto: posnetek zaslona)

O varnostnih vprašanjih, prisluškovalnih aferah in naraščajočih ilegalnih migracijah smo se pogovarjali z diplomiranim obramboslovcem in nekdanjim direktorjem Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Ministrstva RS za obrambo Boštjanom Pernetom.

Parlamentarni odbor za obrambo je na svoji zadnji seji sklenil, da o predlogu nove resolucije o strategiji nacionalne varnosti opravi še javno predstavitev mnenj. Slednjo je predlagal poslanec SDS Žan Mahnič, ki je opozoril, da gre pri resoluciji za krovni dokument, ki je temelj vseh nadaljnjih politik na področju nacionalne varnosti. Zato si želi slišati različne poglede nanj, ne samo političnih, pač pa tudi strokovne. Državni zbor je po njegovem mnenju pravi prostor za takšno razpravo. Se strinjate z njim?
Vsekakor. Ne vidim prav nobene ovire, da bi o resoluciji ne razpravljali še več kot do sedaj. Sicer je bila strokovna debata zanimiva že na javni predstavitvi na FDV, malo manj v državnem svetu, pa vendar je strokovna javnost nekatere pripombe in komentarje že podala. Morda se državljani premalo zavedajo pomembnosti resolucije. Gre za krovni dokument, ki nakazuje smer delovanja celotnega varnostnega sistema in na podlagi katerega se bodo spreminjali zakoni. Skratka, ne gre za še en “teoretični” dokument, ki ne bo imel posledic, ampak za dokument, ki bo vplival na naše življenje. Resolucija je dokument, ki se sprejema skrajno previdno in mora jasno predstaviti vso kompleksnost varnostnih izzivov.

Resolucija opredeljuje vire ogrožanja in tveganja nacionalne varnosti, pri čemer so dodane hibridne grožnje, nekatere druge oblike groženj − na primer informacijsko-kibernetske, terorizem in nasilni ekstremizem, nezakonite migracije − pa so ustrezno dopolnjene in prilagojene. Gre nova strategija nacionalne varnosti v pravo smer?
Sedaj veljavna Resolucija o strategiji nacionalne varnosti je zastarela. Varnostno okolje in posledično varnostne grožnje so se temeljito spremenili. Po moji oceni je resolucija večino groženj dobro zajela, nekatere grožnje so opisane natančno, kot je primer ilegalnih migracij, medtem ko so nekatere druge opisane bolj previdno. Pogrešam na primer jasnejši opis spremenjene vloge Rusije in kaj to pomeni za našo varnost. Ne moremo namreč zanikati, da je ravno spremenjena varnostna vloga Rusije na severovzhodu Evrope veliko pripomogla k bolj zaostrenemu varnostnemu okolju.

In če odgovorim direktno, kar zadeva opis groženj, gre resolucija po moji oceni v pravo smer, je pa še nekaj prostora za dopolnitev in nadgraditev.

Največ pozornosti in polemik je bil v dosedanjih razpravah deležen predlog, da bi v okviru odzivanja na terorizem in nasilni ekstremizem razširili pooblastila Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Kot je razbrati iz besedila, bi Sova s ciljem pomoči policiji pri preiskovanju tovrstnih zadev zbirala podatke tudi o slovenskih državljanih. Kaj menite o tem predlogu?
Že nekaj časa je v strokovni javnosti znano, da imamo na obveščevalno-varnostnem področju “sivo liso” oziroma zakonsko vrzel. Sova ima namreč v 2. členu ZSOVA zapisano, da so njene aktivnosti omejene na povezave s tujino. V praksi to pomeni, da mora Sova pri preiskovanju varnostno spornih ravnanj zaznati povezave s tujino. V zadnjem času so se pojavili primeri ekstremizma, ki niso imeli nobenih povezav s tujino. V primeru Šiško na primer ni bilo nobenih povezav s tujino, zato Sova ni imela pristojnosti spremljati skupine, policija pa lahko s preiskovanjem začne, šele ko obstaja sum za kaznivo dejanje. (…)

(Celoten intervju si preberite v novi številki Demokracije.)

 • Clemen J.

  Ve se kdo je ekstremist, ekstremist je tisti ki je nagnjen k extremnimi dejanji. Npr. Izbris slovenskega ljudstva, izbris slovenske kulture, uvoz skrajnih islamskih teroristov,…. Extremist ni tisti ki zeli ohrani svojo identiteto, kulturo in državo. Tistemu se pravi PATRIOT

 • Janez Pavel Kanc

  Pezdetek govori o Rusiji.
  Kot da Amerikanci s protekcionističnimi ukrepi ne ogrožajo EU!

  • xtc

   Evropa se ogroža sama ne Američani.

 • skorpijon93

  Češka je daleč pred Slovenijo po razvoju in po pameti , pa poglejmo nekaj dejstev ;
  – niso sprejeli evra
  – niso podpisali migracijskega pakta v marakešu
  – niso sprejeli migrantskih kvot
  – na Češkem živi manj kot 0,2 % delež muslimanov ali 30.000 po popisu iz leta 2016
  – po kupni moči Čehi dosegajo 90 % povprečja EU, povprečje EU je 100
  – imajo najnižji delež prebivalcev pod pragom revščine med EU državami 9,6 %
  – imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti v EU 2.2 %
  – javni dolg znaša 32,7 % BDPja
  – na lestvici ekonomske svobode zasedajo 23. mesto, Slovenija pa 64. mesto po lanskih podatkih
  – nimajo težav z begom možganov kakor v Sloveniji

  učite se Slovenci

  • večni srb

   Plače imajo pa 500 evrov, malenkost več kot pri naš znaša socialna.

 • RATATA

  Ko sem bil v jna so me označili za separatista, zdaj sem pa ekstremist, pa vendar ves čas ist.

  • xtc

   Kmalu boj še fašist in nacist.

   • RATATA

    Pa še vedno ist.

  • Ana Job

   Za Trbovca si kar v redu, ne sekiraj se!

 • Mariskavan beers

  Pozdravljeni,
  Jaz sem posameznik, ki lahko odobri kredite po stopnji 3%, da bi zadostil vašim finančnim potrebam ali vam pomagal uresničiti vaše projekte. Prosim, kontaktirajte me, če želite izvedeti več o modalnostih.Email: [email protected]

 • dob

  “…..politično usmeritvijo vsakokratne vlade”

  Koliko nekomunističnih (demokratskih) vlad pa je (bilo) pri nas, da se možakarju splača uporabiti besedo “vsakokratna”?

  • RATATA

   Zelo zmoti vsakokratno! Vsak vsakokrat le in samo za lastno pizdo, na katero je vsakokrat prišlepanih še mnogo pizd raznih povezanih pizd, saj so te pizde odvisne od pizd drugih pizd. In vse te pizde so prasice!

 • večni srb

  Hja, a niso rekli, da bi rad Šiško spremenil štajersko v avstrijski Kosovo, zgleda so strpkovnjaki ocenili, da so bile želje po sodelovanju in asimilaciji zgolj enostranske. Čudim se zato, ker ga je policija potem obravnavala kot separatista. Štajerska republjik!

  Koga potem sploh nadzirajo, mogoče hrvate, ki še vedno zasedajo vsa območja nekdanjih kasarn JNA ob meji, okupirali so nuklearko in nam zaprli pot na odprto morje, če naštejem samo glavne stvari. Ampak zgleda, da je hrvaška SOA isto kot naša SOVA, ki je med prevodom izgubila eno črko oziroma je naša služba samo še ena njihova agencija, če sklepamo po arbitraži.

  Kako zmedeni so naši špijuni kažejo tudi nacistični shodi ustašev, ki se svobodno družijo in delujejo po vseh slovenskih deželah, tudi v Avstriji in na primorskem, koncert enega retardiranega bebca Tompsona so pa prepovedali.

 • dob

  Danes je en debelomastni (mislim da je iz Levice) na neki parlamentarni komisiji razlagal da je nujno treba preprečiti sovražni govor in je postavljal vprašanja nekomu iz vlade, češ kaj boste pa storili…

  Njemu gre tale odgovor:

  @DanCrenshawTX
  If you can’t defend your ideas with your own free speech, then it may be an indication that your ideas weren’t very good to begin with.
  Shutting down others is intellectual laziness.

  Pa kretenom z RTV tudi!

 • večni srb

  Še vedno ni jasno na koga so naščuvali Sovo.
  Največ poslov s tujino imajo pri nas nekdanji komunistični politični direktorji, ki izvažajo skoraj izključno v Nemčijo, in pa veliki slovenci in zgledni katoliki, po rodu iz Hrvaške, odkar smo velike kose slovenske domovine odstopili verski državi Vatikan, ki je polna čudnih stričkov, pa nobenih lepih punc, in ima pri nas večji vpliv kot sosednja Italija.
  Nekaj malega dmse dela tudi z tudi, ki zgledno sodelujejo z Nemci, ki so odvisni od njihovih cenenih energentov, brez katerih bi se njihov industrijski stroj hitro ustavil, naši komunisti torej spadajo pod prvo kategorijo.

  Posebna kategorija so verjetno naši zdomci, ki so se prišli iz džungle k nam borit proti komunizmu, ampak ne najdem nobenega podatka s čim se sploh ukvarjajo, od česa živijo, morda prodajajo banane in avokado, mango kult, pa to.

 • Janez Kepic-Kern

  DOBRO OPOZORILO – GPSPODA – PERNETA !

  ČASTILCI EX T.I. MARŠALA TITA ITD.

  NO – TOLE NAJ KAR –
  IZ NAŠEGA SKUPNEGA DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJ
  VERJETNO “PRE-DOBRO” PLAČANI – DRŽAVNI USLUŽBENCI,
  PA PARLAMENTARCI ITD.
  – UREJAJO. In pozitivno uredijo – seveda !
  Jaz Janez Kepic-Kern
  sem predvsem cca 40 let bil prav OK knjižničar v okolišu Ljubljana.
  Bralci me,
  ker sem zdaj v penziji – pogrešajo, ker sem se za vsakogar zelo potrudil,
  da je dobil – vse info, knjige, ki jih je želel.

  V LETIH 20014-2017
  SEM BIL TUDI
  ZELO AKTIVEN “VZTRAJNIK ODBORA – 2014”

  Svoj pokoj, 67 let imam – preživljam – kar zelo aktivno: imam osebno, zasebno podjetje “SLOVENIANA” d.o.o.,
  izdajam mesečno domoznansko revijo “SLOVENIANA”, ki sem jo tudi podaril – arhivu SDS.
  IMAM
  PA TUDI OSEBNI, PODJETNIŠKI E-PORTAL “SLOVENIANA” NA :sloveniana.si

  K ZADEVI !
  Pri
  pregledovanju virov za moje prispevke v moji reviji “SLOVENIANA”
  sem naletel
  NA POMEMBNE VIRE – INFORMACIJ
  O
  REALNI BIOGRAFIJI – JAVNE OSEBE T.I. MARŠALA J.B. TITA,
  KI
  JE KOT VEMO VSI – IMEL VELIK, PREDVSEM NEGATIVEN VPLIV NA NAS VSE.

  Znani kosovski Srb, raziskovalec BIOGRAFIJE MARŠALA – Momčilo JOKIĆ
  navaja,
  da je
  od zaupanja vrednih oseb dobil INFORMACIJE,
  DA
  JE BILA REALNA
  MATI
  – EX MARŠALA TITA
  VDOVA,
  POLJSKA GROFICA Maria E.S.,
  ki je bila
  v času 1890 in dalje LASTNICA 160 HA LATIFUNDIJE, ZEMLJIŠKE POSESTI
  V BLIŽINI mesta SZEGED – Madžarska,
  OČE
  – EX MARŠALA TITA – naj bi bil grofičin UPRAVITELJ TISTEGA POSESTVA
  PREMOŽEN
  MASŽARSKI ŽID – Feanz AMBROZ !
  Torej !
  Franz, Josef AMBROZ – naj bi bilo tudi rojstno ime – ex MARŠALA TITA.

  VIR – JE VREDEN PREUČITVE,
  KER
  STA TUDI DVA AVSTRIJSKA BRATA – Walter in Alfonz WANKMUELLER
  IZ PTUJA
  V ČASOPISU KURIER ZATRDILA,
  DA
  JE – EX PPREDS. MARŠAL TITO
  bil nnjun
  SOŠOLEC – PRANZ, JOSEF AMBROZ
  V
  KONVIKTU, V ZELO ZNANI GIMNAZIJI – ST. PAUL NA KOROŠKEM, LAVANTALL.
  Jaz
  Janez Kepic-Kern sem ta internetni podatek – PREVERIL:
  ta dva brata sta res hodila in leta 1916 absolvirala gimnazijo ST. PAUL,
  NA AVSTRIJSKEM KOROŠKEM,
  KI DELUJE ŠE DANES.!

  VSI VEMO,
  KAKO MALO VERJETNA JE T.I. URADNA BIOGRAFIJA – EX MARŠALA TITA
  KOT
  KOVINARSKEGA VAJENCA ITD. – IZ KUMROVCA.

  Torej !
  Vse akademsko izobražene zgodovinarje in podobne ljudi,
  ki
  bi vas sodelovanje z menoj – zanimalo – PRJAZNO VABIM K SODELOVANJU !
  Sodelovanje,
  ki bo – delo – Vam bom normalno – PLAČAL !
  Manjka
  le še par dokaznih listin – o zgoraj napisanem,
  ki
  jih bom s sodelavci – seveda – pridobil !
  Ta
  čas
  USTANAVLJAM TUDI – DOMOZNANSKO DRUŠTVO – “SLOVENIANA”
  NEKAJ
  ZELO OK SODELAVCEV – ŽE IMAM !
  Vsi, ki bi radi sodelovali – se mi kar brez zadrege – OGLASTE.
  VSE
  POTREBNE PODATKE ZA KONTAKT Z MENOJ Janez Kepic-Kernom
  najdete
  na mojem zanimivem e-portalu “SLOVENIANA”. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  VEČ INFO, VSE KONTAKTNE INFO
  IMAM
  NA E-PORTALU “SLOVENIANA”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!