fbpx

Štrukljevi šolniki z upiranjem testiranju učiteljev znova ogrožajo varnost celotne družbe

Foto: STA

“Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil,” je v soboto dejal vladni govorec Jelko Kacin na novinarski konferenci. Po njegovem mnenju je ključno, da se šolarjem zagotovi varne pogoje za šolanje, zato je mnenja, da bi se morali ključen del kadra pred odprtjem šol moral obvezno testirati. Vlada je tako načrtovala izvedbo hitrih testiranj med vikendom po prazniki, nakar bi lahko vsaj prva triada vstopila v šolo s 4. januarjem. S tem načrtom pa se ponovno ne strinja predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan, ki je bil že v preteklosti proti zaprtju šol. Pečanu se pridružuje tudi glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj, ki meni, da so hitra testiranja za učitelje ponižujoča, medtem ko se soočamo z epidemijo in postavljamo pod vprašaj varnost otrok. Kot kaže združenju ravnateljev in SVIZ-u ni po godu noben ukrep vlade, kljub temu, da se srečujemo z izredno situacijo.

Po napovedih ministrice za izobraževanje Simone Kustec se bodo po “najbolj idealnem načrtu” 4. januarja v šole vrnili učenci prve triade osnovne šole, v večjem obsegu bi se odprli tudi vrtci, z delom pa morajo po sklepu ustavnega sodišča začeti tudi zavodi in šole za otroke in učence s posebnimi potrebami. V soboto je vladni govorec Jelko Kacin na vladni konferenci dejal, da morajo biti šole ob odprtju za otroke varne. Zato se je vlada odločila, da bi lahko za varnost otrok poskrbela tako, da na hitra testiranja pošlje učitelje tik pred odprtjem šol. Glede na odprtje različnih vzgojno izobraževalnih zavodov, bi tako ponovoletno testiranje zajelo zaposlene na različnih segmentih.

Omenjeno namera vlade pa ponovno ni po godu predsedniku Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregorju Pečanu, in glavnemu tajniku Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture – SVIZ Branimirju Štruklju. Kot prvo se ne strinjata, da bi hitro testiranja potekala preko vikenda 2. in 3. januarja in vztrajata, da bi se moralo testiranje učiteljev opraviti na delovni dan, kar pomeni, da bi zaradi tega lahko bil učni proces prekinjen. Tudi, če bodo testiranje opravljali med vikendom po praznikih, menijo, da gre za zelo zahteven projekt, pri katerem pa bi lahko pomagala oba združenja, ki kot kaže testiranju nasprotujeta. Združenje ravnateljev in šolski sindikat SVIZ menita, da zaenkrat ni zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu.

Slika je simbolična (Foto: STA)

Ne glede na to, da sta proti hitremu testiranju pa na koncu oba le predlagata, da se testiranje le izvaja na delovni dan, ki pa mora biti dogovorjen tudi z njima. Pristaneta, da se je potrebno glede na veliko število zaposlenih, kot tufi učencev in dijakov skupaj dogovoriti, kako bodo izvedli hitre teste, a vsekakor vztrajata pri delovnem dnevu, kljub temu, da bi lahko zaradi tega bil moten učni proces. Omenjen vikend pa se jima ne zdi primeren. “Te stvari niso od včeraj in bi se jih dalo organizirati tudi drugače, če bi bila volja za to,” je bil kritičen Pečan. Vlada bi lahko po njegovem mnenju pravočasno pripravila ukrepe, ki bi jih dorekla tudi v soglasju z ravnatelji in učitelji. Po mnenju SVIZ-a pa bi se morala vlada najprej odločiti, kaj bo storila z odprtjem šol in šele nato določiti nadaljnje korake testiranja.

Vladi na prvem mestu varnost otrok
“Kdor ne bo naredil hitrega testa, v šoli ne bo učil,” je v soboto dejal Kacin na novinarski konferenci, kar je postal precejšen trn v peti SVIZ-a. SVIZ meni, da jih je na tak način Kacin dobesedno nagnal na testiranje in so mnenja, da je šlo za nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten odnos. Ne glede na vse, pa je Kacin poudaril, da je vladi na prvem mestu varnost in zdravje otrok, zato meni, da je pomembno, da se učitelji hitrih testov udeležijo, saj bodo lahko le tako prepričani, da so otroci varni.

Sindikalist Branimir Štrukelj je v preteklosti že nasprotoval maskam v šolah. Sedaj znova ogroža z upiranjem testiranju učiteljev.

Medtem pa SVIZ že išče zakonsko podlago, s katero bi dejansko blokiral obligacijo učiteljev, da se udeležijo hitrega testiranja, čeprav po drugi strani zagotavljajo, da testiranje učiteljev ne zavračajo, temveč ga spodbujajo. Štrukelj pa je kritičen do predsednika vlade Janeza Janše, ki je pozval k skupni zavezi vseh vodstev šol in sindikatov k ravnanju za zamejevanje okužb. Po besedah Štruklja je omenjena pobuda nesmiselna in ponižujoča, saj so si učitelji do skrajnosti prizadevali za omejitev epidemije. Štrukelj je do Janše kritičen kljub temu, da je med drugim bil sam proti zaprtju šol, kot tudi bil del kampanje, s katero so pozivali, da otroci v šoli naj ne bi nosili mask.

Sara Rančigaj