Svetlana Makarovič tudi letos organizira provokativni jugo-rdeči žur ”Nosil bom rdečo zvezdo”. Protestniki se že zbirajo

Svetlana Makarovič (Foto: STA)

Svetlana Makarovič z gosti tudi letos na Kongresnem trgu v Ljubljani organizira koncert provokativnih podpornikov nekdanjega totalitarnega sistema. Že lani smo pisali o njihovem sramotnem in javnem oziranju za jugoslovanskimi in enopartijskimi časi ter kako si ga želijo pripeljati nazaj v Slovenijo. Glede na to, da je obdobje komunizma še vedno nerazčiščena in boleča slovenska tema, se mnogi državljani nad dogodkom zgražajo. Pripravljajo tudi protest.

25. maja bodo jugonostalniki noreli na koncertu pod imenom ”Nosil bom rdečo zvezdo”, ob Svetlani pa bodo nastopili Iztok Mlakar, Jani Kovačič, Drago Mislej Mef, Lara Jankovič in Vlado Poredoš, ki se bodo na sceno postavili ob že znanih ljubiteljih rdeče zvezde, ki ostajajo na sceni, pridružili pa se jim bodo partizanski pevski zbori. Samooklicani veliki umetniki nameravajo ustvariti pravo jugo žurko rdeče zvezde, Janković pa bo to očitno tudi letos dovolil. Že lani so ga kritiki raztrgali, kako da lahko dovoljuje takšne ”rdeče jugonostalgične žurke” na trgu slovenske prestolnice.

“Z rdečimi zvezdami na prsih, simbolom upora in svobode nas bo pesem združila v nekdanjem tovarištvu, ki pozna resnično zgodovino te dežele, je ne potvarja in s ponosom govori o njej! Čas je, da združimo moči za boljši jutri in ni ga, ki bi nas znal bolje združiti, kot pesem,” je Makarovičeva zapisala na lanskem vabilu.

Zaradi pritožb in kritik, ki so ob lanskem koncertu kar deževale, bi pričakovali, da se prireditev letos ne bo ponovila. A kljub zgroženosti in ogorčenosti nad organizacijo koncerta, ki je skrajno žaljiv in provokativen do spomina na padle, se bo takšna izzivalna spodbuda nestrpnosti do vseh, ki so se leta 1990 na plebiscitu odločili glasovati za samostojno in demokratično Slovenijo, odvila. Čeprav so člani društva Moris lani od Upravne enote Ljubljana zahtevali prepoved prireditve, sploh zaradi petja pesmi z nasilno vsebino ter žaljenja spomina na padle teritorialce in policiste, se bo zborovanje rdečezvezdnih odvilo tudi letos.

Lanski protest domoljubov jih ni odgnal, organizirali ga bodo tudi letos
Ko so domoljubi lansko leto izvedeli za veliki koncert v podporo nekdanjemu totalitarnemu sistemu, so se zbrali, združili in protestirali. Že bizarno ime prireditve ”Nosil bom rdečo zvezdo” kar kliče po jezi in gnevu ljudi, ki so ogorčeni nad poskusom javnega čaščenja totalitarnih simbolov. Lani so se domoljubi zbrali v Facebook skupini z naslovom Onemogočimo orgijo rdečih pr***c in pra***v, na Kongresnem trgu pa so se zbrali s slovenskimi zastavami, karantanskimi panterji in grbi Vojvodine Kranjske. S seboj so prinesli tudi bobne, piščalke in trobente, kar želijo ponoviti tudi letos. ‘‘Ponovno vabim vse domoljube, da ponovimo zadnji protest proti smrdeči zvezdi in da se tokrat udeležite še v večjem številu in da pokažemo levičarski golazni da so nezaželeni # dovolj imamo provokacij tistih, ki jim Slovenija ni intimna opcija,” je na Twitterju zapisal eden od domoljubov.

A. L.