fbpx

Svetovalec Danila Türka odšel z dolgim nosom

Franci Perčič. (Foto: STA)

Predsednik SDS Janez Janša je oproščen vseh obtožb, da je nekdanjega svetovalca predsednika Danila Türka Francija Perčiča označil za udbovca. 

Perčič namreč ni mogel prenesti, da ga je Janša v eni izmed izjav za medije označil za udbovca in se pri tem skliceval na udbovske zapise, iz katerih je razvidno, da so imeli udbovci Perčiča za svojega sodelavca. Kakorkoli – očitno v jezi in brez premisleka, da je Janša povedal le resnico, se je Perčič odločil za tožbo zaradi menda žaljive obdolžitve, saj naj bi Janševe trditve škodovale njegovi časti in dobremu imenu.

Preberite še: Edini odgovor, ki ga je udbovec Gorenc ponudil nemškemu sodišču, je bil “ne”

Vztrajal, da je deloval v gospodarstvu
Na zaslišanju je Perčič zatrjeval, da nikoli ni deloval v Udbi, saj je bila ta ukinjena, ko je bil star 13 let. “Vztrajam, da sem celo kariero služboval v gospodarstvu.” Janševe besede so ga prizadele in zrevoltirale, še posebej, ker so prišle iz ust politika, ki je bil predsednik vlade in je celo predsedoval Evropski uniji.

Perčič zanesljivo na seznamu Udbe
Med sojenjem je Janša vztrajal pri trditvah, ki jih je navedel v javnosti in jih utemeljeval z mikrofilmi iz centralne evidence, kjer je seznam sodelavcev Službe državne varnosti Dušana Lajovica. Te mikrofilme je Lajovic med postopkom deponiral v Arhiv RS, ki so tako pridobili status preverjenih dejstev.

Šlo je za dopustno kritiko
Janšev zagovornik Franci Matoz je vseskozi trdil, da je tožba nepopolna in bi jo morala sodnica Deja Kozjek glede na prakso evropskega in ustavnega sodišča končati z oprostilno sodbo brez izvedbe dokazov. Pri Janševih navedbah gre namreč za dopustno kritiko, pri kateri ima svoboda izražanja prednost pred pravico do zasebnosti.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

M. P.