fbpx

Svojci žrtev vojne za Slovenijo ogorčeni: Agresorjem se postavlja spomenike, žrtve pa zanemarja

Foto: STA

Sojenje Tonetu Krkoviču zaradi sestrelitve vojaškega helikoptra med vojno za Slovenijo je na plano zopet prineslo spomine osamosvojitvenih časov, z njimi pa tudi nekatere najgloblje rane. V Sloveniji smo leta 1994 postavili spomenik Antonu Mrlaku, pilotu sestreljenega agresorskega helikopterja, mnogim žrtvam vojne pa še do danes niso uredili dostojnih spominskih obeležij. 

Svojci žrtev vojne za Slovenijo so zato ogorčeni, kar so javno povedali tudi s pismom, v katerem so zapisali, da smo v Sloveniji trenutno priča poskusu očrnitve osamosvojitve in junakov osamosvojitve. ”Ključne akterje osamosvojitve se celo sodno preganja. Na drugi strani pa lahko zgroženo opazujemo, kako je bil opuščen pregon generalov JLA, ki so leta 1991 napadli našo državo in storili zločine proti celotnemu prebivalstvu,” so jasni svojci žrtev.

Moti jih, da se na državnih proslavah vse pogosteje pojavljajo simboli preteklega režima – rdeče zvezde. Te so namreč simbol tistih, ”zaradi katerih so naši fantje izgubili mlada življenja,” so zapisali svojci.

Kot so pojasnili, do nedavne seje odbora za obrambo o vlogi pilota Mrlaka niso vedeli veliko, a so vseeno začudeni nad dejstvom, da je leta 1994 dobil svoj spomenik kot junak osamosvojitvene vojne, medtem ko nekateri izmed padlih vojakov še danes nimajo dostojnega spomenika. ”Leta 1992 je bilo ime pilota Mrlaka enakovredno z ostalimi žrtvami vojne uvrščeno na pomnik padlim žrtvam vojne za Slovenijo, čeprav kot vse bolj očitno vidimo, tja ne sodi …” so jasni svojci padlih v osamosvojitveni vojni.

Svojci žrtev zahtevajo, da vodilni vso politično in moralno avtoriteto zastavijo v bran tistim, ki so zaslužni za našo priborjeno samostojnost in demokracijo. ”V osamosvojitveni vojni je nujno potrebno pregledno in nedvoumno razlikovati med branilci in agresorji ter zagotoviti časten spomin in ponos potomcem tistih, ki so največ dali za samostojno in demokratično Slovenijo – svoje življenje. 

Zaskrbljujoče tudi stanje v šolstvu
Svojo kritiko so izrazili tudi nad stanjem v javnih šolah, kjer otrokom preprečujejo izobraževanje o tematikah osamosvojitve. Vse nedavno dogajanje svojce žrtev vse bolj prepričuje, da je delovanje nekaterih ves čas politično motivirano z namenom, da se pomešajo branilci Slovenije z agresorji. Skladno s tem se jim zdi častna straža veteranov vojne za Slovenijo v Rožni dolini skrajno neprimerno dejanje.

M. G.