fbpx

Najprej rušil Janševo vlado, nato pa dobil posel z ministrstvom

Ladislav Lipič (Foto: STA)

Nekdanji načelnik Generalštaba SV in svetovalec nekdanjega predsednika Danila Türka Ladislav Lipič je zlorabil združenje veteranov vojne za Slovenijo za rušenje Janševe vlade na takratnih “vseslovenskih vstajah”. Takoj po padcu vlade je na ministrstvu za obrambo dobil svetovalne pogodbe in velik vpliv na ministrstvo.

Ladislav Lipič, ki je bil v času druge Janševe vlade in “vseslovenskih vstaj” predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, je takrat sicer zanikal, da bi bil med organizatorji protestov in rušitelji vlade. Tam naj bi bil zgolj z namenom, da je skupaj z veterani opozoril na razmere v družbi ter na krivice, ki se dogajajo vsem osamosvojiteljem.

Padla je vlada, družbene razmere se niso izboljšale, prav tako se niso spremenile razmere v veteranskih organizacijah, saj jih še vedno vodijo isti ljudje – Ladislav Lipič pa je državi izstavil račun v obliki svetovalnih pogodb za ministrstvo za obrambo.

Izigrani veterani vojne za Slovenijo na vstaji proti vladi (Foto: STA)

Izigrani veterani vojne za Slovenijo na vstaji proti vladi. Foto: STA

Prejel skoraj 10 tisoč evrov
Ministrstvo za obrambo je pogodbo o opravljanju začasnega ali občasnega dela z upokojenim generalmajorjem Ladislavom Lipičem sklenilo leta 2013, in sicer za obdobje od 1. 7. 2013 do 31. 12. 2013. “Predmet pogodbe je bilo svetovanje pri nadaljnjem razvoju obrambnega sistema Republike Slovenije, svetovanje pri nadaljevanju procesa profesionalizacije Slovenske vojske, svetovanje pri sprejemanju normativne ureditve na obrambnem področju ter priprava različnih analiz in mnenj s predlogi rešitev na obrambno-vojaškem področju,” so sporočili z ministrstva.

Po preteku pogodbe je MORS z njim sklenil še dva aneksa, ki sta Lipiču zagotovila svetovanje do 31.12. 2015. V tem času je na račun davkoplačevalcev zaslužil blizu 10 tisoč evrov, še bolj pomembno pa je, da je dobil stalno kontrolo nad delovanjem ministrstva.

Pogodba, ki zagotavlja vpliv na MORS
Pred nekaj dnevi smo že pisali, da so kadrovske in vsebinske zadeve na obrambnem področju pod močnim vplivom zakulisnih oseb, med katere spada tudi upokojeni general Lipič. Poleg delovanja iz ozadja je ravno pogodba z MORS Lipiču zagotavljala, da je imel stalen nadzor in dostop do ministrstva, kjer se je lahko neposredno vmešaval v politiko dela ministrstva. Tam namreč že dlje časa velja nenapisano pravilo, da se brez vednosti in blagoslova generala Lipiča ne zgodi nič.

Mu bo uspelo postaviti načelnika generalštaba?
Kljub temu da je Lipič predsednik združenja vojnih veteranov, pa ne izpusti nobene priložnosti, da bi ne zagovarjal tistih, ki so se v času osamosvojitvene vojne borili na strani JLA. Nazadnje je to storil v državnem zboru na odboru za obrambo, kjer se je postavil na stran brigadirja Davida Humarja, o katerem smo že pisali, da se je v času slovenske osamosvojitvene vojne boril na strani JLA. S tem dejanjem je dal svojim veteranom jasno vedeti, kaj si misli o njih in njihovih nasprotnikih, ki so se borili za JLA.

Nenazadnje naj bi bil ravno Ladislav Lipič tisti, ki naj bi se na vse pretege trudil, da bi Davida Humarja povišali v generala in ga potem postavili za načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Ker pa je predsednik Pahor to povišanje preprečil, naj bi Lipič sedaj vse karte stavil na brigadirja Franca Koračina, poveljnika 72. brigade Slovenske vojske, ki je slovenski javnosti postal znan kot brigadir, ki ne zna niti angleškega jezika niti ni bil na nobeni mednarodni misiji.

M. P.