fbpx

Tako se vzpostavljajo in negujejo dvostranski odnosi med Slovenijo in Hrvaško

Foto: STA

Slovenski premier Janez Janša je po današnjem močnem potresu na območju Zagreba že govoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč, je Janša sporočil na Twitterju. Pomoč Slovenije je ponudil tudi zunanji minister Anže Logar, z zaskrbljenostjo pa situacijo spremlja minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Še pomnite vlade Marjana Šarca in stalnih, skorajda vojnih napetosti s sosednjo Hrvaško ter nesposobnosti vzpostavitve dialoga, ki je ključen pri reševanju odprtih dvostranskih vprašanj med državama?

Le dan po imenovanju nove vlade so se stvari obrnile. Premier Janša se je že prvi dan po prevzemu vlade slišal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, minister za zunanje zadeve Anže Logar pa je prav tako že isti dan z diplomatsko akcijo rešil prva tovorna vozila in avtobuse, ki so zaradi zaprtja meja ostali več dni ujeti v žepu med Italijo in Hrvaško.

Gre za vzpostavljanje zaupanja med državama
Danes zjutraj je Hrvaško stresel močan potres in hudo prizadel Zagreb, kjer je bilo veliko poškodovanih stavb in druge gmotne škode. Slovenski premier Janša se je odzval in poklical kolega Plenkovića ter mu ponudil pomoč. Prav tako je telefonski pogovor potekal med zunanjima ministroma držav – dr. Anžetom Logarjem in Gordanom Grlićem Radmanom. “Z vami smo,” je solidarnost izrazil minister Logar.

https://twitter.com/MZZRS/status/1241655445363789824?ref_src=twsrc%5Etfw

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tvitnil, da z zaskrbljenostjo spremlja vesti iz sosednje Hrvaške, kjer ima mnogo prijateljev. Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na Twitterju zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja Hrvaškem in da so v stiku z oblastmi. “Pripravljeni smo pomagati,” je zagotovil komisar iz Slovenije.

Iz Zagreba zaenkrat poročajo o precejšnji gmotni škodi, poročali so tudi o smrtni žrtvi, 15-letnem otroku, za katerega pa so kasneje sporočili, da ni umrl, je pa v kritičnem stanju.

Hana Murn