fbpx

Tako skušajo uredniki RTV ohraniti “obraz”: Prispevek Odmevov, ki dokazuje njihovo pristranskost, so umaknili s seznama predvajanja

Tanja Starič. Vir: Zajem zaslona, RTV

Medtem, ko je poročanje medijev, kot je POP TV in preostale medijske krajine del suverene uredniške odločitve, mora biti poročanje RTV po zakonu objektivno in nepristransko. Jasno je, da to ni ne objektivno in ne nepristransko. To je pokazala tudi v nebo vpijoča razlika v tem, kako so novinarji in uredniki javne hiše “pokrili” Blejski strateški forum. Letos so ga predvajali kot najpomembnejšo novico dneva, lansko leto pa kot obrobno vest. No, očitno so na RTV opazili debato, ki se je razvila na spletu, zato lanskoletne Odmeve, ki so se predvajali 1. septembra, umaknili s seznama predvajanja. Očitno, da bi za sabo prekrili sledi – a tudi to ni ostalo neopaženo. 

“Če bi kdo rad uporabil arhiv, ki ga plačuje z obveznim prispevkom, bo ugotovil, da so iz seznama čudežno izginili ravno odmevi na 1. september 2021. Posnetek obstaja, a potrebujete direkten link. Na youtubu se temu reče hidden,” je zapisal nek spletni uporabnik in dodal: “Teorije zarot niso potrebne, a vendar se da opazit eno zanimivost in to je vrstni red. Letos slabše obiskani BSF je v napovedi na prvem mestu, lanskoletni rekordno obiskani se imenuje z veliko udeležbo, po vrstnem redu pa je…?” 

 

Če gre torej pri poročanju zasebnih medijskih hiš za neiskrenost, gre pri praksah, ki so se uveljavile na RTV za kršenje zakona. Ena izmed nekorektnih praks, s katerimi lahko uredniki televizije vplivajo na percepcijo pomembnosti dogodka je vrstni red, po katerem se prispevki pojavijo v informativni oddaji. Prispevki, ki so umeščeni na sam začetek informativne oddaje, so tisti, ki so v največji meri definirali dan, tisti proti koncu pa so navadno manj pomembni, ali sproščene narave. Poznavanje tega je bistveno za razumevanje, kako lahko uredniki in novinarji na RTV manipulirajo z javno percepcijo dogodkov.

Lanskoletni Blejski strateški forum, ki ga je zaznamovala rekordna državniška udeležba, je imel izredno veliko težo. Udeležilo se ga je kar 17 predsednikov držav. Letošnja udeležba je bila veliko bolj uborna. Na obisku je bila le soseščina, vrhunec dogodka pa je bil govor predsednice Evropske komisije. Kljub temu je bil prispevek o BSF lansko leto potisnjen na dvanajsto minuto Odmevov, letos pa je bil, kljub obupni razliki v kvaliteti dogodka, predstavljan kot udarna vest informativne oddaje. Gre več kot očitno za neiskreno prakso in za eklatantno izrabo zaupanja gledalcev, ki prisilno plačujejo RTV prispevek.

Andrej Žitnik