fbpx

Tarča ni bila o predsedniški tekmi, ampak slabo prikrit napad na SDS

foto: zajem zaslona

Včerajšnja Tarča z le dvema predsedniškima kandidatoma v studio nam je zopet dokazala, da je paradna oddaja stricev iz ozadja, ki so postavili vse nove obraze doslej, vključno z Golobovimi svobodnjaki. Ni bilo govora o spolnih prestopkih centralne figure petkovega politkomisariata Josipu Dušanu Smodeju. Niti ni bilo govora o predsedniški kampanji, kot so napovedali, saj bi potem v tem stadiju tekme morali povabiti večino resnih kandidatov. Ne – šlo je za t. i. tradicionalni “showdown” z desnico, specifično s stranko SDS.

V studiu sta bila predsedniška kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar. In takoj ko smo ju videli v studiu, smo vedeli, da ne gre za običajno predvolilno oddajo. Vedeli smo, da gre za to, da Gibanje Svoboda prek svojih zvestih surogatov na RTV malce bolj brutalno napade desnico in malce bolj nežno manj poslušni del levice.

Seveda je bilo zopet govora o tvitih. Logarja so spraševali o specifičnih tvitih članov SDS, ki se je Eriki in ekipi zdel sporen. Kaj si o njih misli, zakaj se nanje ni odzval, izpraševanje v smislu nekakšnega bizarnega partijskega izpraševanja nekoga, ki ni povsem zvest komunistični revoluciji. Če se ni odzval, to pomeni, da se strinja, je sugerirala Erika. Gre za reprizo poznane taktike, ki jo je pred volitvami v DZ leta 2018 izumil Pop TV z naslovom “kaj si mislite o tem tvitu, če ga ne obsojate, ste fašist”. Gre seveda za najbolj poceni taktiko politične diskreditacije, te si javni zavod enostavno ne bi smel privoščiti, izven konteksta ugrabljene slovenske medijske scene pa bi zvenela skrajno bizarno.

Logar razume pristojnosti predsednika države, novinarji ne
Logarja so spraševali tudi, kaj si misli o tem, da je direktor televizijskega dela RTV Slovenija postal Uroš Urbanija, “ki je prišel iz politike in je blizu stranki SDS” ter kaj si misli o spremembah na RTV, saj, kot se je Erika kreativno izrazila, “vsi vidimo, kaj se dogaja“. Tokrat je bil Logar le v obliki simbolne ‘vudu’ lutke, po kateri je udrihal novinarski kolektiv, resnična tarča je bilo novo vodstvo, s katerim se skrajno levi zaposleni, ki si zavod lastijo, enostavno ne morejo sprijazniti. Logarjevo mnenje jih itak sploh ni zanimalo, vedeli pa so tudi, da se predsedniški kandidat v iskanju večinskega konsenza volivcev ne more izpostaviti na enak način kot politik. Politik Logar bi jim lahko povedal, da Urbanija ne izhaja iz “politike”, saj UKOM ni politična, ampak strokovna institucija, če pa jo levičarji tako dojemajo, pa je to seveda druga zgodba. Politik Logar bi prav tako spomnil, da so iz politike (resnične strankarske kvotne politike, ne tako kot Urbanija) prišli Ciril Baškovič, Jernej Pikalo, Janez Kocjančič in še kdo, ki je v prostorih RTV v preteklosti tiho urednikoval.

Foto: RTV 

Nataša Pirc Musar je odigrala svojo vlogo odlično, saj je vedela, da gre za igro, kjer ni tarča ona, pač pa SDS in novo vodstvo RTV Slovenija. Zato je tudi kar tako malce povprek, brez vsebinskih poudarkov rekla, da se še nikoli na RTV ni dogajala takšna politizacija, kot se zdaj, da “uravnoteženo” novinarstvo ne obstaja in novinarjem RTV celo škandalozno in hiperpolitično dejala, “naj zdržijo”.

RTV so ves čas obvladovali levi kadri
V mislih je imela seveda, naj “zdržijo” trenutno zakonito imenovan programski svet, dokler tega svobodnjaki ne zamenjajo in končno ne prevzamejo RTV ter ga vodijo tako, kot so ga njihovi predniki že desetletja. Pozabila je svoje pretekle izjave, da je RTV vedno obvladoval SD in da je skrajni levičar Lenart Šetinc kot duh urednikoval po hiši. Zdaj jo je strah uravnoteženja, ki v novinarstvu – po njenih besedah – sploh ne obstaja. Res? Novi šef CNN je kot prioriteto, ki bo prinesla večjo gledanost, postavil več uravnoteženega poročanja in manj političnega navijaštva. Razumljivo, da je takšen termin Pirc Musarjevi, ki leve novinarje roti, “naj zdržijo”, povsem nepoznan in tuj. Prav tako ni specificirala, “kaj se dogaja” na RTV, podobno kot Erika. Privzeto je namreč, da je slabo vse, kar se dogaja pod novim vodstvom, ki je bilo imenovano, ko je programski svet prvič večinsko – in skladno z zakonom o RTV – imenovala stran, ki jo oni demonizirajo kot “sovražno”.

Zato je včerajšnja Tarča kot poskus diskreditacije SDS in novega vodstva SDS neslavno propadla, Anže Logar pa je bil velik zmagovalec srečanja. Celo tako velik, da je zdaj že skoraj čisto zares ogrožena leva hegemonija na položaju predsednika republike.

Andrej Žitnik