fbpx

Test demokratičnosti: Evropski poslanci skupine EPP pozvali predstavnike slovenskih oblasti, da spoštujejo resolucijo o pomenu evropskega zgodovinskega spomina!

Foto: STA

Sprejem resolucije v letu 2019 kaže na to, da vse države še niso dosegle demokratičnih standardov, zato je razprava o totalitarizmih, spravi in nevarnosti zanikanja zgodovinskih dejstev še vedno potrebna. Dejstvo je, da spada Slovenija med države, kjer imamo težave z odkrito razpravo o preteklosti in z obsodbo komunizma kot totalitarnega režima. Prav takim državam je resolucija namenjena. Z namenom, da resolucije ne bi zamolčali pred slovensko javnostjo, njihovih pozivov pa prezrli, so evropski poslanci Romana Tomc, dr. Milan Zver, Ljudmila Novak in Franc Bogovič vse pristojne s posebnim pismom še enkrat posebej opozorili na resolucijo in na dolžnost njihovega ravnanja. 

V Evropskem parlamentu so evropski poslanci na septembrski seji z veliko večino sprejeli resolucijo o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Zanjo je glasovalo 535 poslancev, ki so s tem ponovno opozorili na zgodovinska dejstva glede totalitarnih režimov, spomnili na spoštovanje žrtev vseh totalitarizmov in pozvali države, naj z ustreznimi ukrepi preprečijo možnost, da bi se takšna hudodelstva ponovila. Brez slehernega dvoma so evropski poslanci med režime, ki veljajo kot totalitarni, uvrstili fašizem, nacizem, stalinizem in komunizem.

Slovenija ima težave z obsodbo komunizma
Sprejem resolucije v letu 2019 kaže na to, da vse države še niso dosegle demokratičnih standardov, zato je razprava o totalitarizmih, spravi in nevarnosti zanikanja zgodovinskih dejstev še vedno potrebna. Dejstvo je, da spada Slovenija med države, kjer imamo težave z odkrito razpravo o preteklosti in z obsodbo komunizma kot totalitarnega režima. Prav takim državam je resolucija namenjena.

Z namenom, da resolucije ne bi zamolčali pred slovensko javnostjo, njihovih pozivov pa prezrli, so evropski poslanci Romana Tomc, dr. Milan Zver, Ljudmila Novak in Franc Bogovič vse pristojne s posebnim pismom še enkrat posebej opozorili na resolucijo in na dolžnost njihovega ravnanja. “Veseli nas, da so v Evropskem parlamentu resolucijo podprli tudi poslanci Tanja Fajon, dr. Klemen Grošelj in Irena Joveva,” so zapisali.

Poleg simbolnega sporočila resolucija prinaša tudi zelo konkretne pozive za ukrepanje. Poslanci evropske skupine EPP pričakujejo, da bodo najvišji predstavniki oblasti dokazali, da spoštujejo demokratične standarde, človekove pravice in pravne norme tudi takrat, ko gre za njihovo spoštovanje v Sloveniji, in bodo sledili zahtevam resolucije v skladu s svojo pristojnostjo.

Rok Kranjc