Tina Gaber močno “razkurila” lovce

Ljubica predsednika vlade Roberta Goloba je razburila lovce s svojo izjavo, ki sugerira, da Slovenija zaradi njih ni mirna in poštena država.

Partnerka predsednika vlade Tina Gaber bije boj za nutrije. Nekdanja registrirana lobistka se je pridružila nevladnim organizacijam, ki so v ponedeljek predale skoraj 25 tisoč podpisov na Ministrstvu za kmetijstvo. Istega dne je še na svoji Facebook strani objavila video nagovor, ki pa je med lovci povzročil nemalo razburjenja. Prepričani so namreč, da omenjena ne razume vloge lovca v naravi in družbi. Že včeraj pa smo poročali o odzivu stroke, ki Gabrovi prav tako ni naklonjen.  

V povezavi s posnetkom se je v Facebook skupini Hunting in Slovenia – Lov(stvo) v Sloveniji razvila živahna debata. Lovce je očitno še najbolj zmotilo zaključek posnetka, v katerem Gabrove reče: “Dragi lovci, z direktorjem krajinskega parka Ljubljansko barje gospodom Kastelicem na čelu. Čas je, da odložite svoje orožje. Slovenci želimo živeti v mirni in pa predvsem pošteni deželi.” Izjava namreč sugerira, da Slovenija zaradi lovcev ni mirna in poštena dežela.

Eden od komentatorjev v Facebook skupini je partnerko predsednika vlade spomnil, da ta ni bila izvoljena in da posledično tudi ni pooblaščena za to, da bi govorila v imenu Slovencev.

Foto: STA

Drugi je pojasnil, kaj bi se zgodilo, če bi lovci dejansko “odložili orožje”. “Kar se tiče lovcev, živimo v miru, nikogar ne ogrožamo. Če pa odložimo orožje, ne boste imeli miru, ne kmetje ne ostali, tudi meščani ne,” je zapisal in dodal, da bodo divji prašiči, volkovi in medvedi povzročili nenormalno veliko škode, ki bi morala nato biti plačana iz žepa aktivistov.

Vir: Facebook

Vir: Facebook

Manjkal tudi ni poziv Gabrovi, naj se pridruži zeleni bratovščini. “Če hočeš kaj spremeniti, nimaš pravice kritizirati iz fotelja, ampak zavihat rokave in se pridružit delavcem […] vabljena v zeleno bratovščino, da spoznaš naše delo, potem pa obsojaj.”

Facebook skupina Hunting in Slovenia – Lov(stvo) v Sloveniji združuje 10,6 tisoč lovcev, lovk in lovskih entuziastov. Pod objavo se je zaenkrat nabralo več kot 300 komentarjev. V Sloveniji je približno 21 tisoč lovcev.

Stroka nasprotuje populizmu
Že včeraj pa smo pisali o odzivu stroke. Nutrije so tujerodna vrsta, ki v ekosistemu povzročajo veliko finančno in drugo škodo. Kot je Gabrova sama omenila v posnetku, v nekaj letih nastane tudi za pol milijona evrov škode. Ker je nutrij vse, več tudi redni lov ne zadošča več za omejevanje populacije, zato so se institucije odločile za načrten izlov. Nevladne organizacije so po drugi strani prepričane, da bi bila sterilizacija in kastracija nutrij boljša rešitev. Stroka se s to idejo ne strinja. Kot je za 24ur pojasnil Kastelic, je izlov oz. usmrtitev le-teh edina učinkovita metoda upravljanja s populacijo in posledično celotnim ekosistemom.

Žiga Korsika