fbpx

To je nivo “uglednega analitika” Maksutija: Nekdanjega ustavnega sodnika in profesorja imenoval za androida?!

Alem Maksuti. Foto: Nova24TV.

Če še niste slišali za Alema Maksutija, verjetno niste zamudili veliko, pa čeprav ga nekateri osrednji mediji vabijo v svoje oddaje in ga ob tem naslavljajo z uglednim analitikom. Vendar pa že kratek pregled po spletu razkrije, da je “ugledni analitik” v omenjenih medijih predvsem takrat, ko le-ti potrebujejo nekoga, da kritizira vse, kar je povezano s to vlado, še posebej nizkotni pa so njegovi komentarji do tistih, ki si “upajo” o tej vladi povedati/zapisati kaj dobrega ali pa razkriti resnico o delovanju prejšnje, Šarčeve, vlade. Strah pred izgubo proračunskega denarja je pač prevelik, da bi dogajanje na slovenskem političnem prostoru prepustili toku.

Čeprav osrednji slovenski mediji Alema Maksutija imenujejo za “uglednega analitika”, pa na spletu težko najdemo kaj več njegovih zapisov, razen sem in tja kakšno izmed njegovih kolumn na spletni strani Šarčevega portala 24ur. V zapisu o tem, kako delujejo politične stranke, ga recimo moti celo to, da na volitvah zmaga ena izmed političnih strank, kar je logično vsem državljanom, razen Maksuti se očitno s tem ne strinja. Seveda do takrat, dokler na volitvah tako rekoč brez konkurence zmaguje SDS.

Sicer je direktor Inštituta za politični menedžment, kjer pa se mu očitno ne cedita med in mleko. Namreč, če so imeli nekoč odprte kar tri TRR račune, imajo danes le še enega. Prav tako v oči pade podatek, da lastnik IPM-ja ni fizična oseba, kot je običajno, temveč je lastnik drugo podjetje, natančneje IPM Skupina, Holding d.o.o., kar je sicer velikokrat praksa tistih “podjetnikov”, ki se želijo izogniti plačilu davka. Med povezanimi osebami na Ajpesu vidimo, da je poleg v IPM Skupina, Holding d.o.o. Maksuti družbenik še v Zavodu Just-A in v zavodu Agoge, ki pa je v likvidaciji. No, še preden je zavod dokončno kolapsiral, je iz proračuna počrpal 56 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja, upad prihodkov pa je sovpadal z ustanovitvijo Inštituta za politični menedžment, kjer je Maksuti danes direktor, proračun pa so s povezanimi družbami olajšali za 42 tisoč evrov. IPM je sicer ustanovil nekdanji generalni sekretar ŠOS Domen Kos in je prava črna luknja davkoplačevalskega denarja.

Po naših informacijah so vse od zamenjave vlade na IPM na koncu z živci v strahu pred izgubo proračunskih tisočakov, v prihodnjih tednih in mesecih pa lahko tako z njihove strani pričakujemo vse več obupanih napadov na vlado, smo razkrili v članku Ljubljenec osrednjih medijev, analitik Alem Maksuti je tudi proračunski porabnik!

Vir: Ajpes.si

Maksuti se zadnje čase pogosto pojavlja kot komentator v oddajah TV Slovenija, ki smo jo prisiljeni plačevati vsi davkoplačevalci, prav tako je reden gost informativnih oddaj POP TV. In s tistim, česar ne more povedati na osrednjih medijih, nadaljuje na svojem Twitter profilu, kar je očitno ena izmed referenc, zaradi katere ga mediji naslavljajo z “ugleden”. A dejstvo je, da prav nič ugledno ne obračuna s tistimi, s katerimi se ne strinja. Zares uglednega analitika in urednika Petra Jančiča je tako ob njegovem zapisu Ubiti Janšo in janšizem? napadel na Twitterju: “Zbit in izgubljen med soočenimi ideologijami, nedorasel individualnemu uporu, da v družbi nekaj spremeni. Stisnjen na marginah družbenega dogajanja, urednik še naprej tava in javno blebeta neumnosti, vse skupaj pa seveda v službi velikega vodje.” Ob tem je še dodal oznako fake news.

Ob tem je bilo nemalo tistih, ki se sprašujejo, do kdaj nas bodo tujci še poniževali in če je to zahvala Sloveniji za gostoljubnost. Nobena skrivnost namreč ni, da je Maksuti rojen v Srbiji, in se je v času srednješolskih let preselil v Mursko Soboto. Prihodnost je videl v nogometu. Še več, osrednji mediji ga celo nazivajo kot “ugleden” analitik, čeprav je popolnoma brcnil v temo, ko je novembra 2019 napovedal predčasne volitve, za spletni portal RTV Slovenija pa je celo napovedal nadaljevanje sodelovanja med Šarčevo vlado in koalicijo. No, v realnosti je bilo vsega konec že v dveh mesecih po njegovi “ugledni” napovedi.

Maksuti se je obregnil celo ob oddajo na Novi24TV, v kateri bo vsak ponedeljek na novinarska vprašanja in na vprašanja gledalcev odgovarjal premier Janez Janša. Namesto da bi takšno oddajo, v kateri bo predsednik vlade dostopen za vse državljane osebno, sprejel z odprtimi rokami, v tem vidi lažne novice?! Teorijo zarote legitimizira izključno arbiter (po navadi politik), ki uporablja lastno avtoriteto za krepitev avtoritete institucije (medija), ne glede na to, da je vsebina tega, kar govorijo, empirično preverljiva in se jo lahko utemelji kot laž. Tako nastaja fake news.” Očitno je za Maksutija, ki je v strahu pred izgubo proračunskih sredstev, vse teorija zarote, s katero nato manipulira na način, da ugaja osrednjim medijem. Ali če za “diagnozo” Maksutija uporabimo kar njegov tvit: “Pri teorijah zarote najpogosteje gre za agresijo in strah, občutek nemoči in ogroženosti, pogosto pa tudi za kognitivne motive posameznika, da nevednemu delu družbe servira razlago za dogodke, ki so skriti pod globokimi plastmi resničnosti.”

Očitno pa je Maksutija zmotil celo nastop nekdanjega ustavnega sodnika dr. Ernesta Petriča v oddaji pri dr. Jožetu Možini, saj je voditelja in gosta označil kar za “androida”, ki “ozkost družbenega projekta vidita kot ključno oviro, da prideta do svoje lastne entitete. Zato si zastavljata (vsaj na videz) naloge od epohalne pomembnosti, npr. obstanek nacije. Verjameta, da sta asketi. Potencialna borca, ki čakata na svojo priložnost.” Čeprav je Maksuti tako rekoč nepomemben tudi na Twitterju, saj mu sledi le ubogih 577 sledilcev (na dan 18. 5. 2020), pa se je eden izmed redkih komentatorjev njegovih provokacij vprašal, zakaj tak napad na omenjena strokovnjaka. “Ali nimata pravice povedati svojega mnenja, ker sta Slovenca?” 

Vse bolj jasno postaja, da določeni krogi še vedno ne morejo prenesti poraza na zadnjih državnozborskih volitvah leta 2018 in da si na vso moč prizadevajo zopet priti na oblast, potem ko jim je sanje s svojim odstopom s premierskega mesta uničil Marjan Šarec. Koronakriza je zaenkrat omejena in očitno se imajo nekateri spet za dovolj sposobne, da nadaljujejo tam, kjer so neslavno končali.

Barbara Majdič