To so grehi Gorana Klemenčiča! Mu bo koalicijska večina znova rešila ministrski stolček?

Foto: STA

Napočil je dan, ko bo interpelacija pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča zaradi zavajanja javnosti o njegovem ravnanju na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pri preiskavi milijarde evrov plačil iranskega denarja prek NLB, pri kateri so preiskovali sum pranja denarja, financiranja proliferacije, torej nakupovanja orožja za množično uničevanje, in terorizma ter drugih dejanj, in zaradi stališč ministra pri opravljanju politične funkcije, ki so v javnosti povzročila nezaupanje v funkcijo ministra in v pravosodne institucije.

Kot razlog za interpelacijo o delu in odgovornosti Klemenčiču očitajo tudi odgovornost zaradi nepriprave tiste zakonodaje na področju pravosodja, ki bi omogočila celostno reformo pravosodja, in drugih nujnih sprememb, ki bi Republiko Slovenijo približale vrednotam, normam in standardom Evropske unije.

“Minister za pravosodje je grobo zavedel javnost z navedbami o naznanilu oziroma kazenski ovadbi KPK pristojnim organom v zadevi suma pranja denarja v NLB. V resnici je bil protokol grobo kršen, kar je bil eden od ključnih razlogov, da je bila preiskava v tej zadevi neuspešna in pozneje brez poročila tožilstvu, kar je posebna zgodba, tudi zaustavljena,” je bil jasen poslanec največje opozicijske stranke SDS mag. Branko Grims, ki je na septembrski novinarski konferenci predstavil interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča.

Izjave in dejanja ministra za pravosodje povedo marsikaj …
Mag. Grims je povedal, da se verjetno vsi dobro spomnimo, da je sredi junija minister za pravosodje izjavil naslednje: “Mislim, da smo bili leta 2011 s to zadevo seznanjeni prek žvižgača, z nekim tajnim dokumentom Banke Slovenije, ki smo ga tudi posredovali v obliki naznanila oziroma kazenske ovadbe pristojnim organom.” Mag. Grims je pojasnil, da je minister za pravosodje svojo izjavo pozneje še bolj natančno predstavil. “Ko pa smo stvari podrobno pregledali, smo ugotovili, da je obstajal poseben sporazum o sodelovanju med KPK in Policijo na področju preprečevanja korupcije z dne 6. 1. 2010, kjer so bili očitno kršeni vsaj trije členi tega sporazuma: tretji, osmi in deveti člen. Ti členi med drugim določajo predajo dokumentov skladno z določili Zakona o kazenskem postopku, neposredno elektronsko komunikacijo ter določitev in izmenjavo kontaktnih oseb, ki jim komisija potem lahko odstopi zadeve, ob hkratnem obveščanju Generalne policijske uprave, ko komisija zadeve ne odstopi neposredno GPU. Če bi KPK dokument posredovala v skladu s tem sporazumom, bi dokument imel dokazno vrednost v nadaljnji preiskavi,” je dejal mag. Grims.

Foto: SDS

Nadaljeval je, da v šesti točki soglasno sprejetih ugotovitev Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb v zadevi “posebno poročilo v zadevi proliferacija, pranje denarja in financiranja terorizma – primer Farrokhzadeh in NLB” piše naslednje: “KNOVS je v konkretni zadevi presenetilo ravnanje KPK. Prejeli so tajni dokument žvižgača iz Banke Slovenije, ki je kazal na sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja. KPK je ocenila, da ni pristojna, zato so dokument po neformalni poti predali Policiji (NPU). Pred tem so dokument priredili z namenom, da zaščitijo žvižgača. Poleg tega pa naznanilo kaznivega dejanja niso posredovali Policiji na podlagi določb ZKP, kot jim to narekuje sklenjen Sporazum med KPK in MNZ ter Policijo z dne 1. 6. 2010, ampak so dokument predali uslužbencu NPU, da ga je odnesel na Policijo, kjer pa se je na to za njim izgubila vsaka sled. Ravnanje KPK v nasprotju z veljavnim Sporazumom med KPK, MNZ in Policijo z dne 1. 6. 2010 pomeni kršitev uradno določenega poslovanja uradnih institucij.” Poslanec SDS je dejal, da je bila ta ugotovitev soglasno sprejeta na KNOVS, v tej obliki so jo glede na magnetograme in priložene dokumente pripravile službe in to je bilo potem tudi soglasno potrjeno na seji Državnega zbora.

Klemenčičevo dejanje ustreza definiciji korupcije po zakonu
“Izgovarjanje na nepristojnost kot izgovor za očitno kršitev protokola meče še dodatno senco na integriteto dejanj in izjav aktualnega pravosodnega ministra. Iz vsaj dveh poizvedb takratne KPK pa tudi iz izjave ministra na seji KNOVS jasno sledi, da so se zavedali, da gre za utemeljen sum kaznivega dejanja in torej za očitno koruptivno ravnanje odgovornih, ki so opustili dolžnostno ravnanje, kar je prav definicija korupcije,”
 je dejal mag. Grims. Ob tem je dodal, da je pravosodni minister s svojim ravnanjem dejansko opustil dolžnostno ravnanje, zato tudi njegovo ravnanje očitno ustreza definiciji korupcije po zakonu, ki pravi, da je korupcija vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev, ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega. “To je četrti člen, prvi odstavek Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije,” je opozoril mag. Grims.

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Obljubam niso sledila dejanja
Ob nastopu funkcije je Klemenčič obljubil, da bodo v slovenskem pravosodju uvedene obsežne spremembe, ki naj bi privedle do rešitev sistemskih strateških vprašanj, ki vključuje gradnike pravosodnega sistema, a je bila realnost povsem drugačna, saj v ključne spremembe minister nikoli ni šel. Že vse od nastopa ministrske funkcije se Klemenčič vede arogantno in na izključevalen način v odnosu do predstavnikov tistega dela stroke, ki si prizadeva, da bi se v Sloveniji uredil pravosodni sistem, kjer bi veljalo spoštovanje vrednot, norm in standardov, ki bi nas pripeljali na evropsko pot. Več kot očitno prednost daje ideologiji in rešitvam, ki se ideološko in politično motivirane, kar onemogoča pripravo pravosodne zakonodaje, ki bi omogočila nujno potrebne reforme.

Zadeva Janković glede izločitve dokazov v zadevi farmacevtka, v kateri je ljubljanski šerif Zoran Janković v zameno za spolne usluge farmacevtki uredil službo za nedoločen čas, je pokazala, da imamo v Sloveniji prvorazredne in drugorazredne državljane, ki se jim celo odvzame hiša in za 200 evrov proda na dražbi. Za neustrezno ravnanje sodstva je vsekakor objektivno odgovoren Klemenčič kot minister, kar seveda predstavlja enega izmed dodatnih razlogov za njegovo razrešitev z ministrskega stolčka.

Nina Žoher

 • Luiggi

  Meni se zdi,da fant ne bo nikamor letel,ima prevec podpore od rdecuhov,ki pa so na zalost,v vecini!!

  • Novakec1

   Tak sistem je pa Jajo zrihtu, sam se je mal zeznu ker je mislu da bo to njemu koristl.

 • Tosja

  Najvecji greh Klemencica je, da je rezimski pravnik, tako kot vsi, tako kot tozilstvo in policija,ki dela, kar mu je ukazano, tudi sciti Janeza Janso in tak clovek bi sel zdaj v Evropo, da bo se tam spravil pravno znanost na dno. Glede Ladislava Trohe lahko se enkrat povem, da je bil takrat pri ugrabitvi zaslisan po sledeh avtomobila Marko Poje, se pravi spet Paravomo, Jansa, lahko preverite. Troha je trdil, da so ga ugrabili, ker je nekaj blebetal ali vedel o Krambergerju.

 • Tosja

  Glede ugrabitve Trohe lahko preberete tudi clanek v Mladini Zadnje Trohovo pismo, za mlajse bralce, ki tega ne poznajo.

  • Tosja

   Vsi skupaj so bili kriminalci, tudi Jelincic kot Padalec , sami kriminalci v nasi politiki, pa vsi se obnasajo kot neki ugledni gospodje, v resnici pa vrhunski kriminalci, ne mores verjet, kaj je s to Slovenijo

 • Lilika

  Minister bi moral Ahmada pustiti tukaj in na Hrvaško poslati Kordiša in Škobrneta.

  • Novakec1

   Preblizu, kam del.

  • in z njimi še Petra Vilfana in Jasno Murgel (Ahmada itak), ker sploh ne vedo do kje gredo lahko, kakšne so njihove pristojnosti.
   Na zakone, ki so jih v DZ sprejemali, se oni zdaj pose*jejo.

  • janez zorman

   Ampak kako se je izvijala lisica Murglova, enkrat je bila skupaj z kekcema Kordišom in Škobernetom, še isti večer je udarila po njima – z Cerarjem.

 • zokispoki

  Pravzaprav bi moral leteti, v arest !

  • Steiermark

   ja, tako je, oni in njegovi podobni zločinci, nakar bi vrata 9 x zaprli in ključ odvrgli v kanalizacijo…..

 • Novakec1

  Kaj pa Praprotnik, a ni zdej eden taglavnih v pralnici NLB? Še o tem mal raziščte.

  • Duhec

   A na Novi majo raziskovalne novinarje?!

  • KIKI

   Praprotnik je imel in ima eno samo vlogo: dobro čuvati velike kriminalce in
   pralce v NLB! Ko bo svojo nalogo opravil, bo postal minister za finance!

  • Franc Šink

   Mafija je svuda.

 • Antonius  VERZIFIKATOR

  Göran Clemensson

  V GROZLJIVKI

  V grozljivki je scenarij vedno isti,
  pošast ima pravila trdna svoja,
  drži se jih do končnega razkroja,
  nastopi ko trenutek zadnji tisti.

  Trenutek tisti, ko se ji zalomi,
  nenaden je in za pošast usoden,
  poskus rešitve sleherni brezploden,
  nihče o tem scenariju ne dvomi.

  Bila zato je svojčas ustrojena,
  da odigra do konca svojo vlogo,
  nato zavržejo pošast ubogo,
  ko zadnja scena ji je odrejena.

  Vprašanje je samo gledalcev eno,
  kako bo dolga tale še grozljivka,
  o koncu itak zadnji vrabec čivka:
  nestvor dobil plačilo bo pošteno.

  • Minovak

   Bravo Verzifikator, kakor ponavadi – vedno v sredino!

 • totex39

  Težko bo odstaviti tega lažnivca, kajti levičarska banda drži skupaj. Zakoni pa za njih ne veljajo več, to so že večkrat dokazali, včeraj pa še dodatno. Slovenska država je s tako vlado v resnem razcepu.

  • Steiermark

   Ta drhal, se po vzoru svojega zočinca tita, strogo držijo “pravila”, da zakonov, ki njim niso v prid, ne priznavajo…..

 • antimur

  Klemenčič, Praprotnik in podobna levaška kriminalna svojat je enostavno za od….., tako nizko so padli, da se z njimi nima smisla ukvarjati, ampak samo počistiti.

 • MEFISTO

  Kaj pa, če bo prišel Klemenčič na sejo državnega zbora pijan ali zadet, potem bo pa sranje.

  Poslanci koalicije, ga bodo branili, da v takem stanju ni sposoben razumeti interpelacije in se kakovostno strokovno braniti in interpelacija bo – padla.

  • KIKI

   Pijan ali trezen Klemenčič, razlike žal ni; njegovo mlatenje prazne slame
   je v vseh oblikah “stanja” popolnoma enako: tragikomično!

 • Duhec

  Na Novi spet sanjate pri belem dnevu… grozljivo.

  • MEFISTO

   Se ti pozna, da si še včerajšnji in da nisi sposoben trezno razmišljati.

   V vaši družini nickov je to stanje postalo že kronično in očitno neozdravljivo.

   • Duhec

    Dobro jutro paranoik…. a na luft še greš kaj???

    • MEFISTO

     Grem, vendar je bilo zadnjič precej zadušljivo, ko si za šankom žical za špricer.

  • xtc

   Sanjate levaki,če nebi sanjali in kradli nebi uničii že Yuge in še katere države.

 • lunabije

  Klemenčič je dodal, da je, ker ta prijava ni sodila v pristojnost komisije, vodja službe za nadzor in preiskave Darko Stare obvestil o tem predstavnika Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Roberta Slodeja. In glej ga čudež: http://m.slovenskenovice.si/novice/slovenija/placa-upokojenega-kriminalista-za-drzavno-podjetje-skrivnost
  To je samo en primer, ki jasno pove kako so rešili zadeve. Dokler delujejo po sistemu mafije (vsi imajo korist) ščitijo eden drugega. Morda pa se najde šibki člen, ki bo začel podirati hišo iz (mafijskih) kart.

 • Antonius

  V petek se ne bo zgodilo nič pomembnega. Izvoljeni lažnivci v parlamentu bodo strumno stopili vladi v bran in z nepodporo interpelaciji, izglasovali zaupnico lažnivcu Klemenčiču.

  • Franc Šink

   Tako bo in nič drugače !

 • xtc

  Mrtvaška Kost zagotovo ne bo padla,so pa vsi ti dogodki nov dokaz bebavosti Slovenceljnov,ki gledajo kako levaki mirno iziigravajo vse samo da se držijo na oblasti in seveda dobesedno potapljajo državo z zadolževanjem,med tem ko ta razpada povsem enako kot Yuga,stanje sedaj je tako kot nekje v Yugi po petinsedemdeset-le s to razliko,ki nas varuje pred vsem hudim in Venezuelo ,da imamo Evro in da smo v EU in Natu-drugače bi bili Kuba ali Venezuela.

 • Pavel

  Zopet nabijate, ker ne znate drugega. Obrnite že ploščo, saj je za nas navadne državljane vaše nabijanje vse vprek (kdor ni z vami je vas sovražnik), nepomembno. Ko se oglasijo Grims in njemu podobni, človek misli da smo vsi za en drek samo on in njegovi so O.K.

  • MEFISTO

   Prjatu razumni, od kdaj se pa ti uvrščaš med navadne državljane?

   Brez števila nickov in identitet, pa navaden državljan in navaden komunist!

   Ne serji!

   • pavel

    No o tem govorim. Tako se nabija vsevprek.
    Veš kakšen je bil odmev, ko so se zmerjali komunisti in fašisti preko hriba. Isti isti !!!
    Sebe imam pa za odmev!

    • MEFISTO

     Ja, ti si isti!

     • Pavel

      Hvala!

      Ti si sodnik in krvnik.

 • althar

  Če bo padel s stolčka, bo to zaradi viskija, ne zaradi interpelacije.

 • MEFISTO

  Ubogi revež, ta Klemenčič.

  Rada ga je imela edino mama, zdaj pa še interpelacija!

  • KIKI

   Po moje je bil Klemenčič en težek porod, saj se je dolga, vodena glava zataknila
   in je bil “ukleščen”, kar se mu še danes pozna ! Samo zloba in gniloba sta
   ostali v njegovi butici! Sorry , to je sicer drama, ki pa jo moramo mi, Slovenci
   prenašat!

 • MEFISTO

  HANZI TV ima Tanjo Gobec, vlada in koalicija pa Klemenčiča.

 • Olga_10

  Klemencic je, glede na svoje “uspehe”, navaden skorumpirani kriminalec, enak Jankoviću!
  Lopovi bodo lopova vedno zaščitili!

 • sloustava

  Ne, ne bo! Ni padel ilegalni migrant, ne bo padel Klemencic. Ni padel Cerar, ne bo padel Klemencic. Oba imata za sabo volivce in volivke, katerih samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna zelja. Pri nas vlada skrajna levica!

 • učko

  Prej bo letela iz parlamenta nesposobna opozicija v kompletu, kot pa en Kretenćić !

  • Duhec

   Bi vsaj nastali temelji za nov začetek…

 • milanček

  Slovenci moji, totalno sranje, kućan še vedno golta kremšnite v slaščičarni, jaz sem pa mislil, da jo je včeraj zadnjič pogoltnil!

  • Korenjak

   jaz mu (Milanu Kučanu) osebno plačam vsak dan 10 tortic in kremšnit…. (naj ga vsaj sladkorna pobere, če se ga še Matilda izogiba).

   • Commie Disposer

    Ima že polovico prašičjih organov

  • Commie Disposer

   Kaj nihče ne zna z mišomorom kremšnite naredit?

 • Kosobrin

  Ne bo padel. Samo dvajset ur časa, ki bi ga lahko porabili za reševanje res perečih problemov v državi, bo šlo v nič. Tako kot vedno!

  • MEFISTO

   Mar ne veš, da sta ti in Klemenčič tudi del perečega slovenskega problema?

  • Korenjak

   Tipična logika za leftarda: opozicija je kriva, ker v skladu z zakonom vlaga interpelacije zoper škodljivega ministra. S tem po njihovo samo kradejo vladajojčim dragoceni čas, ki bi ga sicer lahko uporabili za nove in nove (za njih) koristne kraje državnega premoženja.

 • antimur

  Pri takšni antislovenski in levofašistični koaliciji je malo možnosti, da bi ga ostranili iz stola, obstoja pa kljub temu še eno upanje, če bo nadoziran kot večkrat, da bo res izgubil ravnotežje in zgrmel po tleh.

 • TOML

  Tega nosferatuja se moramo čim prej znebiti.
  Kdaj se začne lov na rdeče glave?

  • Kosobrin

   Ko bodo bele glave dobile svetniški sij!

   • TOML

    Bizgec, na vrsti ste, da padete.
    Bomo malo poračunal.
    In to za vse nazaj.
    Račun je pa kar dolg.

  • Commie Disposer

   Slovenija je samo še 1mm ( en milimeter) od domačega terorizma

   • TOML

    Si rdeče glavi?
    Vsaj priznaš. da si komi.
    Drugače se pa terorizem že dogaja s to socialistično vlado.
    Cerar je včeraj naredil državni udar. Razbil je sodišča.

    • Commie Disposer

     Sem se referiral na levake na oblasti , butl!

 • rrrrr

  Če bo padel stolček? Prej Klemenčič s stolčka, hik….

  • Korenjak

   Saj naslov je pravi: “Bo v petek padel z ministrskega stolčka?”. Ne bo, ker četudi bo spet mrtvo pijan, ga bodo že privezali na stol in se bo zagovarjal na “playback” posnetek. :-)

  • rubec

   Ali pa pri meni ta druga sedmica. Kolikor vem ta prva tudi še ni padla.

 • Iva

  Če bi KPK dokument posredovala v skladu s tem sporazumom, bi dokument imel dokazno vrednost v nadaljnji preiskavi,” je dejal mag. Grims.

  No, funkcionalno pismenim (vsem tistim, ki razumejo kdo vlada iz ozadja) je jasno kot beli dan, da dokument ni smel biti posredovan v skladu s sporazumom in tu je bil uporabljen (ne zlorabljen) Klemenčič, ki ni le prejel obljubo, ampak jo je tudi sprejel – napredovanje na ministrski stolček, jutri pa v EU službo.

  Korupcije seveda ni bilo, saj stricev ni, razlagajo pravoverni doktorji samoti (Uhan) v dominantnih medijih-Delo&Co.

 • Viktorh

  Pade ne, vrne se.
  Pa de, vrne se.

  • mona lisa

   še močnejši in večjo plačo.

 • Janez

  Ali?
  Se kdo spomni,
  KAKO SE PIŠE TISTI

  – SODNIK,

  ki ga je G. KLEMENČIČ NA PRAVOSODNIH. DNEVIH”
  NAVEDEL,
  DA JE – TA SODNIK MNENJA OZ. ŠIRI MNENJE, DA

  ” NIHČE NIMA PRAVICE SILITI PRAVOSODNIH LJUDI IN SODDNIKOV !
  DA
  NE BI DELALI LEPO POČASI V RITMU, KI SO GA VAJENI” !

  Ime in priimek – TEGA SODNIKA – BI BILO PA RES DOBRO – JAVNO – VEDETI ! L.r. J. KOMENDA

 • Caetano

  Kaj pa ko je sabotiral slovensko varnost z dopuščanjem odhajanja slovenskih državljanov v islamistične milice?

 • Janko Gedlička

  Ne vem za kaj mi kratica KNOVS takoj podzavestno “odzveni” kot KOMUNISTIČNA NARODNOOSVOBODILNA VOJNA SLOVENIJE. Morda zaradi tega, ker se mora ukvarjati s posledicami dejavnosti prvorazrednih, ki je po miselnosti in metodah enaka zavržni zlorabi prvorazrednih v nekdanji NOV med 2. svetovno vojno.

 • Pravne države ni
  Pravna država je umrla.

  • tohuvabohu

   Umrla je leta 1945.

  • Commie Disposer

   Če imajo cilj ustvarit državljansko vojno, jim je uspelo!

  • Franc Šink

   Kdor ni živel ne more niti umreti.

 • Osti jarej

  …spet se bo dvajset ur tresla gora,rodil pa deževnik

 • domoljub1

  »Kot razlog za interpelacijo o delu in odgovornosti Klemenčiču očitajo
  tudi odgovornost zaradi nepriprave tiste zakonodaje na področju pravosodja, ki
  bi omogočila celostno reformo pravosodja, in drugih nujnih sprememb, ki bi
  Republiko Slovenijo približale vrednotam, normam in standardom Evropske unije.«

  To se mi zdi pa zelo zelo mimo, čeprav podpiram interpelacijo zoper Klemenčiča.

  Kje pa je resnični problem?

  Pristojnosti, naloge in odgovornosti posameznih formalnih vej oblasti so jasno opredeljene. Zato je
  absurdno, da se izvršna veja oblasti vtika v pripravo in pisanje Zakonov.
  Seveda je spreminjanje pravil neprimerno udobnejše od izvajanja veljavnih
  pravil in nadzorovanja izvajanja ter sankcioniranja kršitev. Že 2000 let je
  znana trditev, da je svoboda pogojena s suženjstvom ljudi Pravilom. S prejšnjim
  ministrom za JU (očitno ekstremnim teoretikom) sem se konfrontiral glede
  pomembnosti posameznih izvajalcev nalog v državni u pravi. On je namreč
  poveličeval (tudi javno) uradnike, ki pišejo Zakone. Moje mnenje pa je bilo in
  je nasprotno. Tisti, ki pišejo Zakone so režija, neposredni proizvajalci (po
  pretekli terminologiji) pravnega reda pa so regulatorji, nadzorni organi in
  sodniki. Pravni red in pravna varnost je po mojem mnenju še vedno deficitarna
  dobrina in zato velja po ekonomski razlagi za to dobrino »trg proizvajalca«. Da
  bi pravni red proizvedli, je tudi po tej logiki nesmiselno stalno iskati nove
  Zakonske rešitve, če niti obstoječih ne proizvedemo.

  Glede sodnikov pa je že Švejk ugotovil, da jim ni težko obsoditi ne krivega in ne nedolžnega. Ni pa
  pristavil, da ima v mislih »kurje tatove«. Pri večjih zadevah večina sodnikov v
  nedogled čaka na namig z višjega nivoja. Resnični problem je torej, da izvršna
  veja oblasti prevzema naloge zakonodajne veje, svojih nalog pa niti ne
  opravlja, sodniki pa ne mislijo s svojimi glavami in»nimajo jajc«. Epilog vsega
  tega pa je, da laži in kraje ter zlonamerna sprenevedanja postanejo napake in
  ne (kot so se dogovorili že pred 4000 leti) grehi, kar je in očitno še bo
  zniževalo povprečni nivo blaginje nam Slovencem.

  Od uveljavljenih tradicionalnih demokratičnih družb pa se Slovenci razlikujemo tudi po tem, da
  kadrujemo na dela v t. i. drugostopenjske organe ministrstev začetnike s sicer
  visokimi akademskimi nazivi. V Švici npr. lahko takšne naloge opravlja le
  uradnik z desetletno uspešno prakso na prvi stopnji.”

  Skratka, izvršna oblast naj že enkrat prične izvajati svojo nalogo proizvajalca pravnega reda, ne pa
  pisatelja zakonov.

  Glede delitve oblasti je po moje naš Slovenski problem v tem, da očitno večina (tudi poslanci DZ) te
  delitve ne razume ali noče razumeti. G. Gorenak, pravilno ugotavlja, da je v
  praksi Parlament dejansko nepotreben, saj je le glasovalni stroj vlade.

  Nočem zagovarjati dela vlade. Predstaviti želim svoj pogled na delitev oblasti po tehniško nekako
  takole:

  PARLAMENT: projektira in riše načrte. Načrtov imamo v izobilju (Jaz temu pravim džungla predpisov s
  hudourniki sprememb ali birokratsko urejen kaos z 844 zakoni oziroma preko 20000 splošnimi akti na državnem nivoju). Kopico neusklajenih in nesmiselnih načrtov (zakonskih določb) bi bilo
  potrebno odpraviti.

  VLADA: proizvaja pravni
  red in vzdržuje delovno opremo. Pravni red je najbolj deficitarna dobrina v Sloveniji.
  Delovna oprema (regulatorji) je slabo vzdrževana. Torej vlada namesto, da bi
  proizvajala pravni red (kot zelo deficitaren izdelek), riše vedno nove in nove
  načrte za neuporabne izdelke.

  SODIŠČA: kontrola
  kvalitete proizvedenega pravnega reda in odstranjevanje škarta. Kontrola
  kvalitete se opravlja z velikimi zaostanki. Ogromno škarta ni izločeno zaradi
  dvojnih meril sodnikov.

  Glede Klemenčiča pa je moje mnenje, poleg vsega že napisanega, še sledeče:
  Klemenčič pijan ali trezen, kot pravosodni minister zagotovo nima kredibilnosti. Nekaj koristnega
  je vsekakor postoril kot predsednik KPK. Supervizor se mu celo vrača kot
  bumerang.
  Zakaj menim, da nima kredibilnosti kot pravosodni minister.

  IZLOČANJE V UPRAVNIH IN
  SODNIH POSTOPKIH (Stepišnik, Klemenčič, Jazbinšek)

  Stari, dobri in neštetokrat preizkušeni avstroogrski ZUP
  relativno dobro določa pravila izločanja v upravnih postopkih, smiselno pa so
  ta pravila uporabna v vseh vrstah sodnih postopkov. Kdor je sposoben
  izpraševanja lastne vesti, se bo sam hotel izločiti, če bo želel ohraniti dobro
  ime in čisto vest. Vprašanje resnicoljubnosti vsakega posameznika. Konkretni
  primeri žal kažejo, da se je večini lažje zlagati, kot govoriti po resnici in širiti resnico.

  Nekakšen slovenski cvet v izločilnih postopkih pa je t.i. »incestno« lastno izločanje najvišjih
  državnih funkcionarjev pri odločanju in sklepanju pravnih poslov s povezanimi
  osebami.

  Širši javnosti je zagotovo znan primer ministra Stepišnika, ki se je pri dodeljevanju subvencije
  svojemu podjetju sam izločil iz postopka odločanja (nihče ne more odločati o
  lastni stvari – tudi ZUP). Naj pojasnim, da tudi to ne bi bilo prav, da
  ministrovo podjetje ne bi bilo upravičeno do subvencije samo in izključno zato,
  ker je njegov lastnik minister.

  Nobene pastirske logike pa ne vzdrži dejstvo, da je minister, ki se je sam izločil iz postopka, za
  odločanje v tem postopku pooblastil ali kakorkoli dodelil svojemu sodelavcu na
  nižjem nivoju organizacijske hierarhije (izraz podrejeni delavec se praviloma
  ne uporablja), katerega lahko kadarkoli razreši, odpokliče, premesti in še kaj.
  Če takšno delegiranje pooblastil vzdrži pravna logika, potem nam Bog pomagaj.
  Dejstvo je, da ima vsak funkcionar, ki se želi ali mora izločiti, tudi svojega vodjo, ki je v tem primeru pristojen odločati, najvišji organ oblasti v Sloveniji pa je ljudstvo (če bi bilo
  potrebno odločati o zadevah, kjer bi se moral izločiti predsednik države).

  Ampak minister Stepišnik ni osamljen slovenski primer »incestne« lastne izločitve. Aktualni pravosodni
  minister Klemenčič se je izločil iz postopka pri imenovanju tašče in žene za
  mediatorki, kar jima bojda omogoča lep dodatni zaslužek. Spet bi bilo narobe,
  če tašča in žena pravosodnega ministra ne bi smeli biti mediatorki samo zato,
  ker je njun zet in mož pravosodni minister. Toda pri Bogu, namesto ministra je
  o tem imenovanju spet odločal ministrov sodelavec na nižjem nivoju
  organizacijske hierarhije, katerega lahko minister kadarkoli razreši,
  odpokliče, premesti in še kaj. Če pa takšno logiko širi pravosodni minister,
  potem ni nobenega dvoma o sprejemljivosti te logike tudi za funkcionarje
  nižjega ranga.

  Tako se na primer predsednik okrožnega sodišča izloča iz postopka v zadevah, ko stranke zastopa
  njegova žena, odvetnica, odločanje pa prepusti drugim sodnikom. Utemeljena je
  tudi domneva, da se po enakem načinu sklepajo tudi pravni posli med sodiščem in
  predsednikovo ženo odvetnico. Supervizor pa nato jasno in nedvoumno razkriva
  nadpovprečne zaslužke (zneski so za navadne smrtnike prav astronomski) te odvetnice, prejete od sodišča in porast teh prejemkov ravno v obdobju, ko je bil mož te odvetnice predsednik sodišča,
  ki ji je te prejemke izplačevalo.

  Gre za sodnika Mirana
  Jazbinška in njegovo ženo, odvetnico Jernejo Jazbinšek. In ravno sodnika Mirana
  Jazbinška je sedaj pravosodni minister Goran Klemenčič postavil za glavnega
  nadzornika poslovanja slovenskih sodišč.

 • mona lisa

  Klopa ne odstraniš tako zlahka. Videno že ničkolikokrat v tej naši skorumpirani državi.

 • Osti jarej

  …..v tako imenovano tranzicijo skupaj s privatizacijo je bil z zakonsko podlago vgrajen sistem za ” pošteno” krajo družbenega premoženja, v katero so vpete vse državne institucije, da politike ne omenjam, ki pa je itak generator vsega/citiram/…in dodajam: brez sodstva,kakršno je,bi omenjeno nikoli ne bilo izvedljivo…..še lustracijo bi lahko izvedli kvečjemu preko bučarjevega trupla…….

 • Commie Disposer

  Glavno, da se je Nina poročila iz ljubezni s Frankensteinom

 • Janez

  Cenjeni gospod Ingo Paš !
  Je
  NA ZADNJEM SHODU ODBORA 2014 PRED VRH. SODIŠČEM V LJ !
  ZELO
  ŽALOSTNO REKEL :
  : ” KMALU BOM STAR 80 LET, KMALU BOM UMRL !
  AMPAK !
  ENO LAHKO Z GOTOVOSTJO REČEM
  – V VSEH 80 LETIH NIKOLI NISEM NIKOLI ŽIVEL V – S V O B O D N I DRŽAVI”

  Enako,
  BI SE DALO REČI:
  NIHČE OD NAS – KOLIKOR ŽE STE, SMO STARI
  – NI ŽIVEL
  NITI URE SVOJEGA ŽIVLJENJA – V RES UREJENI – P R A V N I DRŽAVI ! Kajne? L. r. J. KOMENDA

 • Zgornji

  Ha, ha, ha, ha, keeera faca zabitozlobna , heh , … eh , … :-P

 • France

  … Bo v petek padel z ministrskega stolčka? ……

  A ma kdo v petek rojstni dan, pa bo že zjutraj tako nalit, da bo padel s stolčka. Mogoče ??

  • Janez

   Ti !
   Si pred par dnevi trdil, da je v 2. KROGU PREDSEDNIŠKH VOLITEV
   BILO
   PRECEJ MOŽNOSTI,
   DA SE NA POTI GLSOVALNIH LISTIČEV DO R.SLO VOLILNE KOMISIJI
   K
   ZBRANIM VELJAVNIM GLASOVNICAM – KAJ DODA ALI ODVZAME !
   Ali?
   Si še tega mnenja ?
   Nekam hiro je poskočil podatek o VOLILNI UDELEŽBI !?
   Od
   ZAČETNIH 30% NA 40% – SE TI NE ZDI ? Čudno, a ne ? L.r. Janez K. KOMENDA

   • France

    Ja, je čudno

  • tarantela

   Jest mam v petek rojstni dan, sam ne pijem!

   • Steiermark

    saj bo klemenko pil tudi zate….

 • milanček

  ta gorane je brezmadežen, samo poglejte si to božansko lepoto, vesoljno lepoto s neskončno srčno ljubeznijo in poštenostjo oz ljubezen do bližnjega! Ma, tudi metka je škoda za to izrojeno gamad!

  • Prle

   Imaš prav lepšega od Ivana, ni daleč naokoli. Iskali so ga celo z baterijo, vendar uspeha ni bilo.

   • milanček

    oddakle si prle?

    • Capi

     On je iz vukojebine, ta pa se nahaja v danki, katere lastnik je modrooki škrat…..

 • Franc Šink

  Globoko smo zabredli.

 • milanček

  pa ko jebe tega quasimoda, povejte mi, a ta kratek še tlači slovensko zemljico! Joj bo luštno, , njega sploh ne bo potrebno upepelit ker je tolk kratek, direkt v kantico, kantico pa v fukojebine nazaj!

 • luka globus

  Podgana

 • tarantela

  Spet spite! Vinko Gorenak je vložil tožbo zoper Mira Cerarja zaradi migranta, ki bi ga morali deportirati na Hrvaško, Cerar je pa to preprečil.

  • ahnenpass

   Če je vložil tožbo zaradi enega čobana, vse ostalo pa bolj ali manj mirno ignorira, je veliko o sebi povedal.
   Aja, pa onega đankija je še brez veze tožil, same pomembne in pametne stvari dela. In kar je najlepše, ljudje si take stvari zapomnijo, SDS je ogromno izgubil zaradi takih “članov”, več kot zgleda.

 • Slovenka

  To so grehi Gorana Klemenčiča! Bo v petek padel z ministrskega stolčka?

  Ne bo. Ima prevelike zasluge za preživetje komunističnega režima v Sloveniji. Kakšen donosen položaj za Klemenčiča je samo vprašanje časa.

  • Prle

   Čisto žensko razmišljanje, raje preberi kakšno kuharsko knjigo, bo bolj pametno.

   • Slovenka

    Čas bo pokazal kaj in kako.

    • Prle

     Enim nikoli.

     • Slovenka

      Počakaj.

   • Olga_10

    Ste Kučanova “moralna” avtoriteta ali Klemenčičev advokat?

   • Steiermark

    Ti izgleda, da si vse “kuharske knjige” že dobro preštudiral in da ti je najbolj pri srcu tista, od dveh kuharjev, tita in stalina!

  • ahnenpass

   Ne bo, ker je taka interpelacija popolnoma brez veze.
   Zakaj se nekdo rad smeši s temi zadevami, to je pravo vprašanje, uslugo jim delajo, bi rekel.

 • Vojteh Dovč

  ČIST VSI STE ENAKI!!!!!!KOMAJ ČAKAM DA PRIDETE NA VLADO PA DA ČUJEMO VAŠE GREHE (SDS)

  • borko

   tko ti razmišljaš in imaš pravico,,,isti pa 100% niso

 • ahnenpass

  Edini greh Klemenčiča je, da vodi enega najbolj krivičnih in gnilih represivno (pravo)sodnih sistemov v Evropi in verjetno celo v svetu.
  Ampak interpelacija seveda teh stvari sploh ne omenja, Klemenčič in ostali ne bi dobili take patetične opozicije niti, če bi jo plačali.

 • dr Janez Sveti

  “Bo v petek padel z ministrskega stolčka?”

  Ne. Ne bo.

  DR Janez Sveti vedeževalec

 • Steiermark

  Seveda mu (si) bodo zaščitili svoje riti, saj vendar z glasovanjem proti njemu, riskirajo na veliko, da vlada pade (potem še je tukaj notranja ministrica) in ti zmeneti roparsko genocidarski, so “GOTOVI”!

 • tzt

  Me zanima, če bo Klemenčič spet prišel nabit v parlament.

 • Minovak

  Kdaj pa so kriminalci še pospravili svojega, če jim je pridno in ubogljivo služil…saj vrana vrani tudi ne izkljuje oči, v tem primeru pa so te zelo velike na najbolj grdem obrazu v EU. Dragi Slovenčki…izvolili ste najbolj kradljivo, mafijsko-kriminalno vlado, kar se jih je bilo mogoče izmisliti in vi ste si jo…jaz pač ne!

 • rubec

  A kdo ve od kod prihaja dragan matić, iz Hrastovca ali iz Begunj. Pravzaprav hočem vprašati od kod so ga pripeljali.

  • Mojca pokraculja

   Iz Hrastovelj, dio bono in to preliminarno po 2tiru.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!