fbpx

Tožilstvo stoka nad parlamentarno preiskavo, bojijo se političnega procesa! Janez Janša: “Hm, le od kod ta strah?”

Novoimenovani vrhovni državni tožilec Harij Furlan in predsednik SDS Janez Janša (vir: STA/Nova24TV)

“Na vrhovnem državnem tožilstvu so razočarani nad odreditvijo parlamentarne preiskave v zadevi Kangler v državnem zboru,” so zapisali na STA. Zaradi parlamentarne preiskave, ki bo ugotavljala, kaj se je dogajalo v množici propadlih postopkov proti državnemu svetniku in nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, negodujejo v koaliciji Marjana Šarca, v KPK in celo v pravosodju.

Ob tem si na vrhovnem državnem tožilstvu (VDT) drznejo trditi, da odločitev DZ “vzbuja dvom o spoštovanju in uresničevanju najvišjih načel, ki so zapisana v ustavi”, sami pa so nad tako odločitvijo “razočarani”, saj naj bi se zavedali “posledic, ki jih imajo tovrstna ravnanja za ugled Slovenije v mednarodni skupnosti”.

Takšna izjava s strani vrhovnega državnega tožilstva, ki parlamentarno preiskavo označi za “politični proces zoper sodnike in tožilce”, kaže na izredno stopnjo zaslepljenosti, saj nočejo razumeti, da je pravosodje zgolj tretja veja oblasti, nikakor pa ni sama nad zakonom.

Evropsko sodišče za človekove pravice ponovno obsodilo Slovenijo: Odgovorne so tri mariborske sodnice, ki so le v dveh letih povzročile toliko kršitev človekovih pravic, kot vseh 800 sodnikov skupaj!

Zato je vsekakor za vsako zdravo demokratično ureditev izjemnega pomena, da se tudi samo pravosodje znajde pod drobnogledom, če je to potrebno. In ko govorimo o okoli 20 zaključenih sodnih postopkih zoper Franca Kanglerja, ki so na koncu eden za drugim vsi po vrsti padli, se zdi še kako prav, da se tudi tožilcem in sodnikom, ki so sodelovali v hajki proti nekdanjemu mariborskemu županu, konkretno pogleda pod prste.

Neodvisno pravosodje ne pomeni pravosodja, ki ne odgovarja za svoje napake
“Na VDT zagovarjamo stališče, da je neodvisno pravosodje, ob upoštevanju vladavine prava, eden od bistvenih postulatov sodobnih demokratičnih držav.” Tu se strinjamo, a kaj, ko se zdi, da neodvisno pravosodje za VDT pomeni, da pravosodje ne sme biti pod drobnogledom. Izgovarjajo se, kako to vpliva na mednarodno sliko Slovenije v tujini.

A ob tem pozabljajo, da je doprinos slovenskega pravosodja, kar se tiče mednarodnega ugleda Slovenije, na psu. Slovenija ima namreč na Evropskem sodišču za človekove pravice eno od najvišjih stopenj izgubljenih sodb. Z drugimi besedami, Slovenija je v mednarodnem prostoru zaznamovana kot ena od najhujših kršiteljic človekovih pravic v vsej Evropi.

Ob tem pa ne gre zanemariti tudi cele vrste postopkov v zvezi z afero Patria, v kateri je slovensko pravosodje odigralo eno od glavnih vlog pri poskusu političnega umora vodje SDS Janeza Janše. Primer je na koncu kljub ugotovitvi ustavnega sodišča, da bi morala biti Janši in preostalim preganjanim izrečena oprostilna sodba, vseeno zastaral.

Proces Patria šolski primer političnega procesa
“Dvomim, da bo kdo od tožilcev ali sodnikov kadarkoli osumljen, da je neznanega dne, na neznanem kraju, na neznan način prejel obljubo neznane nagrade in bil nato obsojen na 2 leti zapora,” pa je na Twitterju komentiral Janša, ki je VDT tako postregel z očitnim primerom političnega procesa v praksi.

Kdo je ubijal Kanglerja in Janšo?

Kar pa se tiče procesov proti Kanglerju, pa je stanje v zvezi s potrebo po parlamentarni preiskavi obelodanil Peter Jančič, ki je razkril, da je bil mariborski sodnik Janez Žirovnik v preteklosti obveščevalec SDV, pozneje pa kar funkcionar Sove. Že ta podatek sam po sebi bi zadostoval za več kot samo primerno utemeljitev, zakaj Slovenija krvavo potrebuje lustracijo pravosodja.

Žirovnik bi se po mnenju Cirila Ribičiča moral iz procesa proti Kanglerju izločiti, a tega ni storil. Da je bilo še dodatno poskrbljeno za rušenje kakršnegakoli videza poštenega sojenja Kanglerju, pa so novinarji Žirovnika ujeli na proslavljanju zmage novega mariborskega župana Saše Arsenoviča.

V normalni demokratični državi kaj takega ne bi bilo mogoče. A živimo v Sloveniji, kjer se slovensko pravosodje čuti ogroženo že, če nekdo samo reče, da se jim bo gledalo pod prste, medtem ko sami brez najmanjše trohice slabe vesti lahko človeku uničijo oziroma uničujejo življenje dolga desetletja, ne da bi za to morali kadarkoli odgovarjati. Toliko o pravni državi v Sloveniji.

Ivan Šokić