Tudi 37 let po smrti diktatorja Tita v Sloveniji številne jugonostalgične “žurke” ob dnevu mladosti

So to "vrednote" Borcev za vrednote NOB? (Foto: STA)

Nekdaj je bil 25. maj najbolj priljubljeni praznik v Jugoslaviji, saj se je takrat slavil službeni rojstni dan diktatorja Josipa Broza Tita (v resnici je rojen 7. maja). Obstaja cela kopica zgodovinskih knjig, v katerih najdemo različne zapise letnic in datumov Titovega rojstva, toda obveljal je današnji dan, na katerega se je dejansko 42 let slavilo njegovo rojstvo in življenje. Od leta 1957, po Stalinovi smrti, da bi se izognil kritikam in primerjavam z umrlim sovjetskim zločincem, je Tito praznik dal preimenovati v Dan mladosti, posebnost tega praznika pa je bila mladinska štafeta, na kateri je vsako leto več milijonov mladih iz vse Jugoslavije poneslo štafetno palico iz Kumrovca po vsej državi v Beograd, kjer se je štafeta uradno zaključila na Stadionu JLA, kjer je palico prevzel Tito. Tudi po Titovi smrti se je štafeta še ohranjala v okviru manifestacije (Po Titu – Tito), s čimer se je ohranjala ideologija “bratstva in enotnosti” v razpadajoči državi, dokler je ni leta 1988 novi srbski voditelj Slobodan Milošević dokončno ukinil.

Če so pomembno vlogo pri rušenju štafete imeli tudi ljubljanski študenti in nasploh Slovenci s t. i. plakatno afero, ko so na sceno že stopali slovenski pomladniki, pa je 37 let po smrti Tita praznik v Sloveniji, in tudi v drugih jugoslovanskih republikah, še vedno živ. Komunisti ga praznujejo brez sramu, opremljeni s totalitarnimi simboli, rdečimi rutkami in čepicami ter jugoslovanskimi pesmimi, na valovih nostalgije pa ne jezdijo sami, saj ga vse pogosteje proslavljajo tudi mladi, pogosto nevedoč, da slavijo in ohranjajo mit enega največjih zločincev 20. stoletja.

Dan mladosti v resnici sovpada z datumom nemškega napada na Drvar, 25. maja leta 1944, ko se je Tito, tako je učil propagandni aparat, rešil med pristankom nemških vojakov – padalcev. Na štafeti mladosti, ki so jo prvič takoj po 2. svetovni vojni na pobudo predsednika  organizirali študenti iz Kumrovca, je vsako leto sodelovalo na milijone pionirjev, dijakov, študentov, pa tudi pripadniki vojske SFRJ. Kot so velevala Titova pravila, so se štafeti vmes pridružili tudi znani športniki in drugi ugledni mladinci, ki so nato štafetno palico prinesli na častno tribuno stadiona JLA, kjer so bili Tito s soprogo Jovanko in njuni najbližji sodelavci. Štafeta je bila vsako leto dizajnirana drugače, nosila je tudi sporočila mladine SFRJ za “ljubljenega predsednika” iz vseh nekdanjih jugoslovanskih republik.

S štafeto ohranjali propagando tudi po smrti Tita, ko je bila država že do vratu v rdečih številkah
Številke o udeležbi na štafetnih romanjih so vrtoglave. Po nekaterih podatkih naj bi med leti 1945 in 1987 okoli sedem milijonov ljudi nosilo več kot 100 tisoč izdelanih štafetnih palic. Z drugimi besedami, Jugoslavija se je tudi po Titovi smrti, ko je državo že načenjala huda gospodarska kriza in z njo politični nemiri, še zadolževala z drago štafeto, da bi ohranjala komunistično ideologijo. Pri rušenju Titovega mita so sicer sodelovali predvsem Slovenci, ki so bili leta 1987 zadolženi za organizacijo štafete, a se je manifestacija končala s t. i. “plakatno afero”, ki jo je povzročila umetniška subverzija slovenskega Novega kolektivizma (del Neue Slowenische Kunst, NSK).

Njihov plakat je bil kopija nacistične slike Tretji rajh Richarda Kleina, le simboli niso bili nacistični, ampak jugoslovanski. Vihar ogorčenja je zajel vso državo, ustvarjalce je zasliševala celo Udba, odgovorni naj bi prejeli celo smrtne grožnje. Najbolj zanimivo pa je, da nihče ne pozna resnice o identiteti fantomskega inženirja geofizike Nikole Grujića, ki je “odkril” šokantno dejstvo, da je plakat Novega kolektivizma, oddelka za propagando pri NSK – plakat so “požegnale” vse politične, celo armadne instance –, nezaslišana predelava nacistične slike Richarda Kleina iz tridesetih let 20. stoletja. Po nekaterih mnenjih naj bi si ga izmislila Udba, kakor je pred časom poročalo Delo.

Slabo leto pozneje, 11. februarja 1988, je sicer ljubljansko javno tožilstvo zavrglo ovadbo zoper avtorje spornega dela in razsodilo, da je šlo pri plakatu le za način umetniškega izražanja. Na takšen način je podprlo težnje slovenske mladine, ki je vse od leta 1984 stopnjevala kritike na račun štafete in predlagala spremembo njene zasnove. Ljubljanski študenti so že sredi osemdesetih let pred Maximarketom porogljivo s sekirami klesali štafeto – drevesno deblo.

Jugonostalgija zajela Slovenijo
Če je bila Slovenija v času slovenske pomladi in osamosvajanja tista jugoslovanska republika, ki je Titov mit in njegovo štafeto najbolj odklanjala, je danes, paradoksalno, tista država, kjer je jugonostalgija v največjem razmahu. Ko so se ji že zdavnaj odpovedali na Hrvaškem in celo v Srbiji. Tudi letos se bo namreč Dan mladosti množično praznoval povsod po Sloveniji, organizatorji praznovanje pompozno napovedujejo s številnimi koncerti, na katerih se bodo prepevale ex-yu rockovske uspešnice, ne bo šlo brez tistih najbolj znanih propagandnih, kot so “Od Vardara pa do Triglava”, “Na juriš” in “Računajte na nas”.

Dan mladosti bodo praznovali v Velenju, kjer še danes stoji največji kip diktatorja Tita na svetu, pa v Ljubljani, Novem mestu, v Trbovljah, na Jesenicah, celo v Miklavžu na Dravskem polju. V Novem mestu brez sramu do vseh po vojni pobitih Slovencev vabijo na praznovanje Titovega rojstnega dana vse ljudi, ki se želijo zavrteti ob znanih hitih starega ex-yu rocka, ob tem pa pojesti čim več čevapčičev in se napiti z “rakijo”. “Častni gostje bodo Josip, Broz in Tito iz pivovarne Komunajzer,” sporočajo “Lokalpatrioti” iz Novega mesta, katerih dogodek podpira tudi mestna občina. Sponzor dogodka pa je, nepresenetljivo, skupina Panvita, v lasti pomurskega tajkuna Stanka Polaniča in dobrega prijatelja šefa socialnih demokratov, Dejana Židana. Forum21 sicer sponzorira tudi večino preostalih »nostalgičnih« koncertov drugod po Sloveniji.

L. S.

 • Slovenec 33

  Dokler bodo v slovenskih deželah okupatorji in izdajalci svojega naroda na oblasti se bodo dogajale proslave, ki poveličujejo akterje genocida nad slovenskim življem

 • VERZIFIKATOR

  Slobodanka Vnuk Bebavšek

  RADIO KRIČAČ

  Razkričalo se je vse dvorišče,
  neko dete vpilo na vse kriplje,
  ličnice rdeče in zariple,
  poslušalcev niti za prgišče.

  Dete je hotelo zborovanje,
  da se sliši ga po vsem rajonu,
  pa le sosed se je na balkonu
  mu namrdnil, češ pa takšno stanje.

  Dete, kot da svoj ima oddajnik,
  vpilo je kot radijski kričač,
  kot hreščač pretesnih polnih hlač,
  drlo se: »Poglejte, jaz sem vstajnik!«

  Ni splačálo se nad tem nergati,
  saj poznajo firmo vsi sosedi,
  vlečejo doma pač bolni zgledi,
  treba je samo z otrokom znati.

  Dete generacija je tretja,
  kar je lep, olikan evfemizem,
  da v družini vlada atavizem,
  se razume iz višine dretja.

  Tudi ded je svojčas bil kričač,
  le da se še dobro je zavedal,
  ko zavestno je laži razpredal,
  bil je znan rajonski gobezdač.

  Drugi rod že ni bil si na jasnem,
  kaj je laž in kaj le polresnica,
  tudi ta je vpil, da je krivica,
  kadar ni bil na programu glasnem.

  Tretji pa ostal je malo dete,
  je po letih sicer že odraslo,
  a plenic nikoli ni preraslo,
  te stvari zares so kot zaklete.

  In zdaj dere se prepolnih hlač
  generacija povsem nevedna,
  lastni zadnjici nadvse zavedna,
  pod imenom Radio Kričač.

 • vzet tajkunom

  Že zdavmaj bi pozabili-na tale praznik-če ne bi novodobni osamosvojitelli–pokradli in zafurali celo slovenijo–

  • sprehajalec

   Kaj ti bi pod Slobotom naprej fural stvari? Oziroma Adžićem? Pa saj nas niso hoteli, kaj sedaj cviliš?

 • hle

  A je kje kaka dobra žurka nocoj ?

  • soc

   Žale?

   • hle

    Vsak ima svoj okus

  • Johan

   V Murgljah

 • Darth Vader

  aja zato so se šli zadolžit za 2 milijardi eur :D

 • goldhorn

  Zjutraj je na radiu Koper voditeljica cedila solze po teh časih, brala diktatorjeve govore, za konec pa je sledil še Balašević s tisto klasično pesmijo ob tem datumu….. Sramota kaj plačujemo.

  Pa še tole:

  V prvem obdobju okupacije, od 17. aprila 1941 pa do 22. junija 1941, pred nemškim napadom na SZ, še ni bilo slovenskega partizanstva, bili pa so aktivni komunisti v tem obdobju veliki prijatelji, zavezniki Hitlerja, ki je septembra prejšnje leto (1939) skupaj z Sovjeti zasedel ubogo Poljsko. Navdušenje KPS nad Hitlerjem se je izkazalo v organiziranju množične manifestacije: naščuvali so kmete, ki so v Trebnjem in na pohodu proti nemški meji manifestirali za priključitev tega dela Slovenije k nemškemu Rajhu. Italijani so ob tej priliki ostro reagirali. Padli so mnogi talci. V tem obdobju prijateljstva z nacisti je KPJ zagovarjala kolaboracijo na celi črti. Tito je 5. maja 1941 v glasilu KPJ pozval komuniste naj čim bolj stopajo v nemške službe. Kasnejši prvaki OF in KPJ, odvetniki dr. Aleš Stanovnik, dr. J. Pokorn in dr. J. Vilfan so v tem obdobju delali v Šentvidu pri Gestapo (selitvena komisija!). Kasnejši notranji minister SFRJ, Stane Dolanc in edini slovenski admiral v SFRJ, Stanislav Brovet sta v Avstriji prostovoljno vstopila in bila dolgoletna člana Hitlerjugend, Brovet, ki je vstopil v Celovcu, kar do januarja 1945.

  Konec aprila je KPS ustanovila PIF, Protiimperialistično fronto, ki je kritizirala angleški, francoski in ameriški imperializem, ne pa nemškega in fašističnega. O kakem boju za osvoboditev Slovenije ni bilo govora. RS slavi 27 april 1941 kot Dan upora. Ta zgodovinska laž se bo RS nedvomno maščevala. Izgovor, prvič omenjen pred dobrimi desetimi leti, da je PIF bila predhodnica OF, je čisti nesmisel. Obe organizaciji sta v namenih in ciljih diametralno nasprotni. PIF – Protiimperialistična fronta je imela za cilj in nalogo kritizirati svetovne imperializme: ker so v tistem času komunisti prijateljevali z Nemčijo, so napadali samo zahodne zaveznike, Anglijo, Francijo. O kakšni osvoboditvi Slovenije ali Jugoslavije ni bilo niti besede. Po drugi strani je bil izključni namen OF pomoč napadeni Sovjetiji in posredno, postransko osvoboditev Slovenije, Jugoslavije. Tako delovanje PIF kot OF je sledilo direktivam Kominterne. Toda Kominterna komunistom ni dala navodila, naj PIF samo spremenijo v OF. To so si komunisti izmislili v propagandne namene, kar pojasnjuje tudi zadrego z »dnevom OF«, ki so ga v komunistični Sloveniji v nekaterih obdobjih praznovali, v drugih pa spet ne.

  Če je torej PIF bila usmerjena proti Angliji in Franciji, se je vse spremenilo na sam dan napada Hitlerjeve Nemčije na Sovjetsko zvezo, dne 22. junija 1941. Sledeč povelju Kominterne je KPS še isti dan ustanovila povsem komunistično OF in prvi redki komunisti, imenovani partizani, so odšli v gozdove v ilegalo. Naslednjih 8 mesecev je bilo v Sloveniji sorazmerno mirno.

  Resno aktivnost je pokazala VOS – Varnostna obveščevalna služba, tajna komunistična politična policija. Člani so bili označeni kot partizani. Ta organizacija je izvedla prvo akcijo jeseni 1941: napadli in ranili so 3 slovenske orožnike v ljubljanski pokrajini. Stvari so postale bolj resne, ko je VOS začela množično ubijati rojake civiliste. Šlo je za vplivne Slovence, ki bi mogli biti nasprotniki bodoči revoluciji .

  Zgodaj, od februarja 1942, so se partizani – sam Boris Kidrič in dr. Aleš Bebler – na Bledu sestajali s šefom Gestapa Rozumeckom s partizanskim imenom Rožica. Rezultat: partizani se odpovedo vsaki resni akciji proti okupatorju, predvsem bodo pustili pri miru glavne železniške proge in ceste. Nadaljevali bodo zaradi videza NOB z malimi, vojaško nepomembnimi akcijami. Partizani so poskrbeli celo za krivce teh nepomembnih akcij, te so denuncirali Gestapu. Kot pravilo so bili denuncirani narodno zavedni Slovenci nekomunisti. V najkrajšem času so gestapovske postojanke na Gorenjskem in Štajerskem sklepale cel kup lokalnih sporazumov s partizani.
  Gestapo je sprejel, da aretirane partizane, predvsem komuniste, izpusti iz svojih zaporov. Partizani so imeli prosto pot in delovanje na področju, ki je bilo primerno oddaljeno od prometnih povezav, večjih krajev in mest. Kot posebno uslugo Kidriču je Gestapo poslal v Ljubljano k Italijanom svoje agente, katerim so Italijani predali zaprto Zdenko Kidrič in Prežihovega Voranca. Te osebe so gestapovci prepeljali na Gorenjsko. Zdenko Kidrič so pustili na svobodo in Prežihovega Voranca so zaprli v taborišče, ki je bilo bivališče zadržanih sovjetskih diplomatov.

  Ta množična kolaboracija z nemškimi nacisti na Gorenjskem in Štajerskem je trajala bolj ali manj do konca vojne.

  Partizani OF, KPS so začeli sodelovati z Italijani poleti 1942. Na italijanski strani sta bila glavna sodelavca sam šef OVRE (italijanska politična policija) Onis in kapetan, kasneje general karabinjerjev Angelo D’Amato. Ta je bil velik »prijatelj« gospe Emilije Kraigher, njen mož Vito Kraigher pa je bil vodja VOS pri OF. Tej povezavi gre zasluga, da so Italijani poleti 1942 poslali partizanom tri vagone orožja, sanitetnega materiala in hrane na železniško postajo blizu Novega mesta. Tej povezavi gre zasluga, da so bili prav do uboja bana Natlačena iz streljanja talcev izločeni vsi privrženci Komunistične partije. Tej povezavi gre tudi zasluga za aretacijo 600 oficirjev in podoficirjev Jugoslovanske vojske. Kako in zakaj so jih aretirali? V tej fazi so bili skeptični glede NOB. OF jim je po normalni pošti poslala mobilizacijske odločbe. Italijani – nedvomno je bilo vse to domenjeno – so te pozive dobili v roke in so vse te oficirje in podoficirje (celo gen Rupnika!) aretirali in poslali v taborišča. Tako so komunisti preprečili, da bi prišlo do podobnega razvoja kot v Srbiji in da bi v Sloveniji prišlo do množične organizacije četništva – gverilskih enot Jugoslovanske vojske v domovini. Preprečili so, da bi kralju zvesti oficirji kraljevine Jugoslavije organizirali vojaško pomemben nekomunistični upor proti okupatorju, saj bi to preprečilo uspeh komunistične revolucije. S to akcijo, s tako malim naporom, se je revolucionarjem posrečilo odstraniti 90% slovenskih oficirjev in podoficirjev bivše jugoslovanske vojske. Uspeh revolucije brez teh potencialnih nasprotnikov je bil neprimerno lažji. O tej zgodovinski aferi, denunciaciji, so javno pisali v Ljubljani.

  Šef OVRE, tajne fašistične policije, Onis in poveljnik karabinjerev v zasedeni Sloveniji, D’Amato sta vse to počela tajno, na lastno pest, brez sodelovanja italijanske vojske. To je pomenilo veleizdajo in ju je zato italijansko vojaško sodišče obsodilo na smrt. O njuni obsodbi se je javno pisalo v Ljubljani. Kopije teh obsodb so arhivirane v Rimu, italijanska vojska dokumentov za zdaj ne da iz rok!

  Junija 1942 je partizanska stran trem italijanskim divizijam poslala anonimne dopise, arhivirane v Rimu pri italijanski vojski – ti dopisi so javnosti dostopni – da partizani pripravljajo velik oborožen napad na samo Ljubljano. Italijani, z vso verjetnostjo v dogovoru s partizani, so zato preventivno, največ v Ljubljani in na Dolenjskem, aretirali 25.000 mož in fantov, sposobnih nositi in uporabljati orožje in so jih odpeljali v italijanska taborišča. Tisoči teh, nekomunistov, so izgubili življenje na Rabu, v Gonarsu in drugih italijanskih taboriščih. Partizani so s to akcijo pripravili Slovenijo na revolucijo, brez teh 25.000, odpeljanih v taborišča, je bilo revolucijo lažje izvajati.

  Decembra 1942. Italijani so se po tihem, tajno že pripravljali, da se umaknejo iz vojne. Prišlo je do novih dogovorov med partizani in italijansko vojsko. Decembra 1942 so partizani sklenili z Italijani sporazum o nenapadanju za celotno Ljubljansko pokrajino. Na partizanski strani je bil glavni pogajalec Pero Popivoda. Od tega časa naprej so partizani na ozemlju, ki so ga obvladovali, predvsem v Beli krajini, imeli svojo »osvobojeno« Slovenijo. Sledila je tamkajšnja morija tisočev rojakov, pri tem ni partizanov nihče motil. Vrsta dogovorov med partizani in Italijani je bila sklenjena po zlomu fašizma (25. julija 1943). V tistem času so se Italijani že podrobno dogovorili s partizani, kakšen bo postopek, usoda treh italjanskh divizij, ki so bile stacionirane v zasedeni Ljubljanski pokrajini. To je že bila priprava za 8. september 1943, italijanski izstop iz vojne. Sledila je tragedija Turjaka in Grčaric, kjer so Italijani odločilno pomagali partizanom, predvsem z artilerijo. Ne glede na to, da je Italija medtem že kapitulirala, je šlo s strani Italijanov v Grčaricah izrecno za agresorsko dejanje okupatorja, saj so skupaj s partizani – z razbojniškimi tolpami – napadli vojsko jugoslovanske države, četnike oz. enote JVvD v Grčaricah in Vaške straže, predhodnice domobrancev na Turjaku. Zajeli so lep del četnikov in vaških stražarjev in so do 50% ujetnikov, več kot 500 oseb, pobili.

  Primorska

  Vsa Primorska je bila pod italijansko oblastjo do septembra 1943. Italijanom se je z vojsko in še bolj s fašistično milico posrečilo blokirati razvoj partizanstva. Zato v tem delu ni bilo vse do septembra 1943 kaj več kot 100 partizanov in še to večinoma tistih, ki jih je OF poslala iz osrednje Slovenije na Primorsko.

  Še med tragiko na goriški fronti, kjer so partizani načrtno žrtvovali več kot 3000 prisilno mobiliziranih mladih primorskih fantov, so partizani v gornji Soški in Kanalski dolini že sklenili premirje, ki je nacistom jamčilo varnost cestne in železniške povezave na liniji Beljak – Tržič – Videm. Po tej transportni liniji je šlo do 90% vojaškega transporta iz Avstrije (takrat Nemčije) v Italijo. Železniška proga med Pontebbo in Vidmom je ekstremno ranljiva, ena sama bomba bi napravila dolgotrajno ogromno škodo. Dejansko so to lahko rušljivo progo zavezniki z avioni rušili šele od jeseni 1944 dalje.

  Podoben sporazum je bil podpisan konec septembra 1943 na sodniji v Bovcu na Goriškem med SS in Maksom Miklavčičem, ki je bil župan v Kobaridu in med politkomisarjem Skalarjem. Sporazum je določal, da smejo partizani nemoteno imeti oborožene sile, ti pa so se obvezali, da ne bodo ovirali premikov nemških čet …

  S tem je bilo skladno tudi povelje glavnega partizanskega štaba, na katerem sta podpisana B. Kraigher, politkomisar in Jaka Avšič, general, z dne 12. septembra 1943: »Nemce, pomikajoče se na sever, pustite pri miru.«

  Vsakršno partizansko vojaško NOB akcijo, in to na ozemlju celotne Primorske, je dokončno onemogočilo premirje, sklenjeno v Biljah pri Gorici in nato v Idriji med 3. in 6. julijem 1944. Na to premirje so se pripravljali več mesecev. Najbolj aktiven je bil grof Marino Pace, ki je imel kot prefekt Goriške ogromno opraviti s partizani. Partizani so oklevali s to pogodbo, toda ko so Nemci v Baški grapi obkolili in deloma zajeli dve veliki enoti partizanov, so sporazum hitro podpisali in tako rešili obkoljene in zajete partizane, ki so jih Nemci takoj ob premirju izpustili. Dokument so podpisali general nemške vojske Ludwig Kübler, ki je bil poveljnik v Istri in Primorskem, prvi človek SS s tega območja – general Odilo Globotschnigg, goriški prefekt grof Marino Pace, goriški župan grof Alessio Coronini Cronberg, dr. Friedrich Rainer, obrambni komisar Adriatisches Küstenland. Partizane so zastopali predsednik OF za Primorsko France Bevk, tajnik OF za Primorsko dr. Jože Vilfan in Jožef Srebrnič, poslanec v Rimu, leta 1924!

  Glavna določila sporazuma so bila:

  a) zajamčeno svobodno partizansko ozemlje je vsa Primorske razen 10 km pasu ob železnici;
  b) nenapadanje Nemcev in partizanov.
  Sporazum je vseboval še neke gospodarske odločbe.

  Originalna pogodba se hrani v Ljubljani. Najbolj je bil zanimiv 4 ali 5 člen, ki določa: partizani lahko občasno rušijo železniško progo (tudi progo Postojna–Trst!) pod pogojem, da predčasno obvestijo Nemce in da škoda ne bo zahtevala več kot eno uro, da se popravi. Ta člen so pogosto uporabljali v premirjih z Nemci, očitno z namenom, da se ustvari videz NOB akcij. S premirjem so bili seznanjeni tudi v Ljubljani, kjer je nastalo silno razburjenje in je SS–general Erwin Rösener potem v posebnem razglasu, 7. julija 1944, ki ga je objavil časopis Jutro, izjavil, da sporazum za Ljubljansko pokrajino ne velja.

  To premirje je zakrivilo tragedijo Črnega vrha. Ko so bili domobranci napadeni, so prosili za pomoč Nemce, ki so zaradi premirja to pomoč odklonili. Prepovedali so tudi pomoč s strani domobrancev iz ljubljanske pokrajine! Posledica: Črni vrh je padel in 120 tamkajšnjih ljudi je v borbi in po njej izgubilo življenje.

  Premirje je držalo do konca aprila 1945. 23. aprila sta se pred Ilirsko Bistrico predali partizanom dve nemški diviziji, zmanjkalo jim je hrane in municije. S tem je bila pot v Trst za partizane prosta, za vse Nemce pa je predaja pomenila pot v smrt nekje pri Reki in Sušku.

  Intenzivna kolaboracija slovenskih partizanov z okupatorjem nedvomno potrjuje, da je mit o narodno–osvobodilnem partizanskem boju največja slovenska zgodovinska prevara.

  • if

   Hvala “goldhorn”! Pomebni podatki za razumevanje zgodovine in razgaljanje komunistične laži.

 • soc

  Žurke? Ni ‘blema. Če jugofili in komunisti organizirajo svoje žurke za mrtvim despotom in zločincem, naj jih. V svojih tako in drugače omejenih okoljih. Recimo tam v gozdni koči v okolici LJ, kjer so imeli menda veselico srednjeevropski islamski fanatiki.

  Zgrožen pa sem, da sem bil v avtu prisiljen poslušati na Javni hiši naricaljko (izraz ustreza občutku) za dobrimi časi, ki jo je danes dopoldne izvajal nosljajoči voditelj programa na Valu 202 Janez Martinčič, za katerega nihče ne ve, kako je uspel priti na radio. Prijatelj in profesionalec Veronik je že zdavnaj zapisal, da s tako izrazito napako nikjer na svetu ne moreš biti radijski voditelj. In ta tip, ki je vstopil s “poznavanjem avtomobilizma”, nas mori z nosljanjem že krepko več kot desetletje, danes pa pripelje v eter Mira Cerarja starejšega, da obudita spomine, kako je bilo ob svečani izročitvi štafeti dragemu maršalu leta gospodovega XY (1962 ali 1965). Kako je bilo lepo, ko smo proslavljali 25.5. vsako leto Dan mladosti, našemu dragemu Titu na čast,

  Zakaj ta rdeči družbenopolitični delavec ni od jutri dalje na cesti? Čaščenje enega največjih množičnih morilcev vseh časov leta 2017 na mediju, ki ga plačujem iz svojega, je sramota za demokracijo !

  Ah, ja. In ogledalo hlevarskega in potrpežljivega naroda, ki mu pripadam; ter seveda njegovih balkanskih gospodarjev.

  • Jurij Musar

   Se boš moral počasi navaditi na to, da boš na radiu poslušal vedno več partizanskih pesmi, oddaj, kot so bile, Še pomnite tovariši, da bodo ob praznikih visele zastave z rdečo zvezdo, srpom in kladivom, kajti Slovenija z vsakim dnem postaja naprednejša, levičarska, ateistična.

 • Franc Šink

  Madona dajmo se končno osamosvojiti!!!!

 • totex39

  Teh komunističnih bedarij sploh ne bi bilo v državi, če bi imeli dejansko vlado, ki takih dogodkov ne bi smela dopustiti in z zakonom preprečila, da je kaznivo dejanje. Še v lastni državi nismo svobodni in se res lahko sprašujemo kdaj bomo.

  • Valter BraniSlav

   NASA VLADA NE MORE NIC, SE BODOCI TERORISTOM NI ZMOZNA RECI NE. VODITA NAS DVA SLABICA, CMERO IN BARBIKA. SLOVENIJA POTREBUJE NOVEGA TITA ALI NOVEGA ORBANA. NEKOGA Z JAJCI IN Z MOZGANI, NE PA TA DVA MAMINA SINEKA.

   • MladiLiberalec

    Mamini sinčki nikoli ne privlačijo žensk tko kot Cerar. Bodi raje zadovoljen z liberalno Slovenijo.

 • Vera

  To kar se žal zadnja leta dogaja pri nas , presega vse meje . Mladim raje dajte delo in dostojne plače, da si bodo v pravem času ustvarli družine, ne pa, da danes rodijo že skoraj ” stare babice ” , ki bi že vnučke morale imeti . Vsako rojstvo po 30 tem letu je že rizično .” Mladost ” pa naj praznujejo v času študija , toda ta naj bo namenjena samo naši Sloveniji, ki smo si jo stežka priborili ( osamosvojili ).Datum pa danes ni primeren za praznovanje , ker se je nekoč častilo klavca prve vrste .

  • Franc Šink

   Ti verjetno sploh pojma nimaš koliko imaš prav.Bravo Vera!

  • Valter BraniSlav

   25 MAJ JE NAS VELIKI DAN. DAN MLADOSTI.

  • Gru

   Vsako rojstvo po 50 je rizicno in ne po 30.

   • Vera

    Ko ženska nima več menstruacije , ne more več postati mati . Izredno malo je primerov , ko je tako starim ženskam uspelo zanositi .

    • Gru

     In ce zenska nima vec menstruacije pri 30 , je lahko samo kriv stres al pa ce je extremni sportnik. Gdaj pa si jo ti zgubila?

    • tramal

     Gru je buzarant in pač ne ve.

     • Gru

      Haha kaj res nimate domislije v zaljenju , vedno ista pesem haha . Ti si pa nacist!!

 • MladiLiberalec

  Eni častijo Thompsona drugi Miloševiča domobrance antisemitizem in ksenofobija se širijo tudi radikalni islam. Eni pa pač častijo Tita. Čudni časi XD. Jaz si raje dam duška s kako lepotičko. :)

  • totex39

   Tudi to proslavljanje tita bi morali prepovedati, spet se kaže dvoličnost skrompirane vlade.

   • MladiLiberalec

    Mogoče pa bi ga prepovedal sam vejo da je bil Tito v resnici Žid in zato to puščajo ha ha.
    :D

  • Olga

   Pospravite si v glavi! Komunizem je zločinski sistem! Tito je bil diktator in zločinec!

   • MladiLiberalec

    ustaštvo tudi ni bila demokracija Miloševič tud ni prejel Nobelove nagrade za mir. Holokavst zanikat in gojiti antisemitizem in ksenofobijo je tudi daleč od demokratičnosti.

    • Olga

     Milošević je bil komunist, če vam kaj ni jasno! Ustaštva ni, je le v komunističnih glavah, da skrivajo svoje zločine!

     • MladiLiberalec

      ha ha NDH in ustaštvo nista obstajala. V keri bolni glavi je to tko? :D

     • Olga

      Ustaše in zraven še ogromno nedolžnih ljudi, so pobili komunisti! DANES ustašev ni, le v vaši glavi!

     • Jurij Musar

      V tvoji glavi pa je samo vakum.

     • MladiLiberalec

      Tudi danes se. Eden je Thompson

  • tarantela

   Jest mam pa sladoled!

   • MladiLiberalec

    :) ?

 • komunist

  TOVARIŠ TITO, POČIVAJ V MIRU! VEČNA MU SLAVA!!

  • Olga

   Sta s Hitlerjem v istem kotlu?

   • komunist

    Hitler je skupaj z vašimi domobranci!!

    • Olga

     Bog NI v komunisticni partiji! Tam ne boste mogli lagati in uporabljati deset komunističnih navodil, z lažjo kot vodilom!

  • Valter BraniSlav

   VECNA SLAVA MARSALU TITU.
   HVALA TI TITO ZA SRECNO OTROSTVO IN MLADOST.
   BIL SI NAJ NAJ NAJ.

  • Artur

   Še v peklu toliko smrdi , da se ga tudi sam hudič izogiba .

  • tramal

   Glih včeraj sem se mu usral na grob.Ne morem pomagat,ko sem videl njegovo svinsko glavo mi je ušlo.

 • Norm Kinley

  Kako naj praznujem, če mi je ta mentaliteta preganjala stare starše, zaprla komplet familijo, z njihovimi otroci vred, tudi mojega očeta, nacionalizirala kompletno premoženje, ubila očetovega strica, ki je služil partizanstvo, uničila vnmesno generacijo in še in še, še danes se po sodiščih borimo že 30 lez, za poštenje in vrnitev pokradenega premoženja, da o šikaniranju ne govorim. In zakaj? KER SO PRIDNO DELALI CELE DNEVE, DA SO LAHKO SOSEDJE GAMAD PIJANSKA, VKLJUČENA V UDBO, IZŽIVLJALI NAD MOJO DRUŽINO. gamad rdeča je večinoma vsa pocrkala, so se zapili, zakurbali, pobili med sabo. In hvala bogu, tudi ta opica je crknila.

  • Valter BraniSlav

   TUDI TI BOS CRKNIL, TAKO KOT VSI MI. SMRT NI SE NIKOMUR USLA, TUDI TEBI IN MENI NE BO. KAR SPRIJAZNI SE S TEM….

   • Norm Kinley

    Važno, da je ta gamad pocrkala pred mano, ker če ne bi ji jaz pomagal. Je bil moj fotr pameten, in mi je šele pred nedavnim vse razkril….

 • Franc Šink

  Druže Tito kunem se ti da tvojega dreka ne bom lizal.

 • Norm Kinley

  Rdečuh je dno dna, prevarant, hrbtoštihač, lažnivec, primitivec, lenuh, lopov, in morilec. Tudi ta crkovina od titota ni bil bič drugačen.

 • Olga

  Prijava zaradi poveličevanja diktatorje Joža Mafijoza, ki je odgovoren za smrt milijona Jugoslovanov!

 • Valter BraniSlav

  TITO JE TOLIKO DOBREGA STORIL ZA NAS DA BO VECNO ZIVEL V NASIH SRCIH.
  TUDI PO TITU – TITO.

  • MladiLiberalec

   Pinki iz filma Rane pravi malo vulgarno da se je rodil na dan ko se je stegnu tisti Hrvat Tito. Ampak res. Jest pa sem se še po jajcih takrat fural. Zakaj bi mi moral Tito kej pomenit. XD

  • Olga

   Umoril je milijon ljudi!

   • MladiLiberalec

    Tito je umoril manj ljudi v Jugoslaviji Olga kot okupatorji in kolaboranti.

    • Olga

     Haha!

  • dvanajstzvezdic

   Za katere vas, za mene ni storil nič dobrega, slabega pa kar nekaj!

  • tramal

   A ti je dovolu da si mu ga pocuzu.Potem ni čudno da ga ne moreš pozabiti.

  • stajerc5

   Si ti to tisti Valter iz serije, da moras z velikimi crkami pisati, da lahko precitas sranje, ki ga spuscas? Mat kurja, ti si ja slosarjev letnik, nje?

 • Gru

  Vi bi rajs da praznujemo 20 april, a n? ;)

  • stajerc5

   Za vas je ostal se samo 1. april, buci-buci-buc!

 • Olga

  Hitler=Tito!

  • MladiLiberalec

   No tud iz janše delate že prav mal kulta osebnosti.

  • komunist

   Janša=Hitler

   • Olga

    Pravilno: Janša je demokrat! Osamosvojitelj in pošten Slovenec! Zato je komunističnemu zločinci Kučanu trn v peti! Janšo pozna cela EU in ga spoštuje! Ima številne prijatelje tudi med politiki kot je Orban!

    Hitler, Tito, Stalin… so diktatorji in zločinci! Vi povelicujete komunističnega zločinca! Komunizem je zločinski sistem in v EU prepovedan! Prav tako tudi poveličevanje le tega!

    • Jurij Musar

     Ne le Orban, Janša bi se zelo dobro razumel tudi s Hitlerjem in Musolinijem, saj gliha skup štriha.

  • Jurij Musar

   Olga = trapa z opranimi možgani

   • Olga

    Ime zamenjajte s svojim imenom!

 • Artur

  Če nebi bili dejansko trohnjeni v glavi bi človek res pomislil da se samo delajo trohnjene tako pa zgodovina norcev se ponavlja normalni pa to butalslovenceljsko norijo dopuščamo , do kdaj še ?

 • Norm Kinley

  Druže tito, hvala, DA SI CRKNIL, PROKLETA POLPISMENA ZLOČINSKA OPIČJA GAMAD.

 • Jurij Musar

  Danes sem oblekel majico s Titom na sprednji in Jugoslavijo na hrbtni strani v spomin na Dan mladosti. Težko je opisati, kako lepo mladost smo živeli otroci v Samoupravni socialistični Jugoslaviji. Imam vnuke, ki na žalost nikdar ne bodo doživeli tako sproščene mladosti, kot smo jo živeli mi, tudi po zaslugi maršala Tita. Če nič drugega, vedeli pa bodo, da obstaja boljša družbena ureditev od “demokratičnega” kapitalizma in da se splača boriti zanjo.

  • dvanajstzvezdic

   Kaj si pa danes kadil? Lsd, marihuano….?

   • Artur

    Nore gobe imajo takšen učinek !

   • komunist

    Po kajenju substanc pa ste pravi eksperti samo v sds, poglej samo Mahniča, Pojbiča, Breznika…..

    • dvanajstzvezdic

     No poglej si slike žurk levakov, pijanih do totalke!

   • Jurij Musar

    Z drogami si ljudje lajšajo življenje v kapitalizmu, v socializmu tega nismo potrebovali, saj smo živeli kot v pravljici.

    • dvanajstzvezdic

     Imel sem sošolca v samoupravni socialistični jugoslaviji, ki je umrl od drog. Ena par pa v srednji šoli (otroci funkcionarjev) sošolcev alkoholikov

     • Jurij Musar

      Ti bogca, celo v šolo si hodil.

     • dvanajstzvezdic

      In kaj je to kaj tacga?

     • stajerc5

      Za nekatere je tudi “mala gimnazija” uspeh! Jurcek je ceeela stiri leta naredil, ne bodi no tako grob z njim….

     • Branko Arnuš

      Ubila ga je današnja politika a ne.

     • dvanajstzvezdic

      nope, toliko dobrega se mu je godilo v realsocializmu, toliko je imel vsega, da mu je ostala samo še droga.

  • tramal

   Prvovrsten komunajzerski bedak.Sedi ena.

  • Olga

   Prazne police.. po prašek in kavo v kapitalizem! Švercanje kavbojk… Avto fičo, stoenka.. Plačo si letel zamenjat v marke, ker je bila čez dve uri skret papir… Res je bilo “lepo”!
   Tovariši so pa imeli posebne trgovine, avte so lahko uvažali brez davka, na določen dan v letu, za katerega so vedeli le sami…

   • Jurij Musar

    Ni vse zlato, kar se sveti.

   • Branko Arnuš

    Jaz nisem hodil po kavo na drug konec in po prašek, ker sem vedno to pri nas dobil.

  • stajerc5

   Nisi pa povedal, da si si jo upal nositi samo v kleti, pri ugasnjeni luci!!!

   • Jurij Musar

    Pridi v Radeče, pa jo boš videl.

    • stajerc5

     Ktira klet?

     • Jurij Musar

      Prva na levi strani.

 • Artur

  TITO JE TOLIKO DOBREGA STORIL ZA NAS DA BO VECNO ZIVEL V NASIH SRCIH.
  TUDI PO TITU – TITO. ????!!!! Ja res je bil “dobričina in humanist” , kako se je potem znašel v peklu kot brezupen primer kjer se ga celo hudič izogiba pa ga je Hitleru podturil v prevzgojo ?
  https://www.youtube.com/watch?v=LY_-9xiZ410&t=363s

  • Branko Arnuš

   Točno tako..:D

 • dvanajstzvezdic

  Sicer pa manj bo takih člankov, manj odgovorov, prej bodo izginili iz kolektivne zavesti.

 • domovina mili dom

  Vse te rdeče maškare, ki jih vidimo niso nevarne. To je navaden kakon futer ali kotfligl skrite komunistične hidre.
  Moč, ki je v ozadju je nevarna. To si preberite.
  http://www.demokracija.si/fokus/facebook-pod-cenzuro-kako-sem-z-zastavo-dezele-kranjske-sejal-veter-in-zel-vihar.html

  • dvanajstzvezdic

   Problem pri komunistih je ta, da se po njihovem zgodovina socialistične republike slovenije (namenoma pišem z malo) začne leta 1941, medtem ko jim je prejšnja slovenska zgodovina v spotiko njihovi ideologiji. Je pa zastava Vojvodine Kranjske definitivno lepša in bolj domišljena (estetsko) kot je današnja. Že to je bil perverzno v drugi sv. vojni da so dali rdečo zvezdo na slovensko zastavo.

   • tarantela

    Sej so bili desni zraven, ko so zastavo skup spacali!

    • dvanajstzvezdic

     Ja, naredili so gnili kompromis.

 • TOML

  Po volitvah se bo prepovedala rdeča zvezda in vsa ostala rdeča krama.
  Kršitelji se bodo kaznovali in globili.
  Zavedni komiji bodo pač ostali brez vsega.
  Ali pa bodo rdečo zvezdo glancali na podstrešju, skrito očem.

  • Gru

   Vidim da si zelis diktaturo ;) bravo

   • Branko Arnuš

    Kaj pa je današnja ali je kaj razlike 780.000 državljanov Slovenije je na robu preživetja od 2 milijonov..’

  • Jurij Musar

   Misliš po državnem udaru, saj drugače konzervativci ne morete priti na oblast.

   • dvanajstzvezdic

    Kako pa so na oblast prišli levaki?

    • Jurij Musar

     Saj nisem tvoj učitelj, se boš moral kar sam podučiti.

     • dvanajstzvezdic

      Od koga, od učiteljev tvoje sorte?

  • MladiLiberalec

   Mi zivimo v Evropi kjer se rdeca zvezda ne steje za izkljucno komunisticni simbol

   • garfi

    res je, je tudi simbol mladih psihopatov

  • Jurij Musar

   Če bo šlo tako naprej, bo prej prepovedan križ, kot rdeča zvezda.

 • tramal

  Dajmo vsakemu komunističnemu bedaku en kol v roke pa naj ga nese v beograd k zločincu.

  • janez cepec

   s kolom jih bo ti dubu ke okol kepe

   • garfi

    ti si zadolžen za grožnje vidim

  • samotoje

   Glogov.

  • Branko Arnuš

   Ali to misliš vse dosedanje vlade in poslance..’

   • dvanajstzvezdic

    Za časa prve in na žalost edine demosove vlade smo dobili samostojno Slovenijo, za časa druge desno-sredinske vlade smo dobili Euro, Schengen in včlanili smo se v NATO. V času vseh ostalih levih vlad nismo dobili nič. Za njimi je ostal in ostaja samo en prazen NIČ.

    • tramal

     Za časa demosa smo dobili tudi svojo slovensko vojsko.Komunajzerji pa samo kradejo in uničujejo slovenijo.Lep pozdrav.

   • tramal

    Samo zvesti komunajzerji so kao bili zaslužni da so lahko nosili te palice po jugi in v beograd.

 • Gru

  Zakaj pa nepraznujete 20. April?

  • MladiLiberalec

   Nimajo se zadost poguma

   • fikus

    Si si že preoblekel poscane gate ?

    • MladiLiberalec

     Lih zdej se tusiram ce te tok zanimam. :D

  • tarantela

   Kwa je pa blo 20 aprila?

  • stajerc5

   Ker zacne ze takrat strasno zaudarjat po opankah, trenerkah, mekani in cevapcicih za “svi spremni za 27.april” sramoto!

 • Borut Stari

  In kaj je narobe, če so stroški njihovi? Končno se lahko danes vsak prostovoljno odloči o udeležbi ali neudeležbi.

  • von Rhein

   Stroški se večinoma krijejo iz proračunskega denarja pod postavko …društvom za organizacijo izobraževanja članov (približno tako).

   • Borut Stari

    Še en razlog poleg programa, da oddam na volitvah glas SDS. Janša bo to in druge podobne pipe za poneumljanje ljudi, enostavno odklopil.

 • ostrovrhar

  Odkar so ‘zavedni’ Primorci slišali posodobljeno parolo (Posle Tita – Tvito), na Sabotinu že sveti nov napis: T V I T O :)))

  • tarantela

   He-he…

 • PikaPolonica

  Kdo je TITO? Jst to ne poznam.

 • garfi

  Joza Mafioza Don Murgleone…
  na fotki žalostni ostareli titovi pionirčki
  končujejo se njihove krvave bajke

 • if

  Nostalgija po vsebinah Dneva mladosti je v samostojni Sloveniji izraz nerazvojne perspsktive nostalgikov in hkrati do slovenstva napadalnih sil, ki tudi na ta način javno napadajo slovenstvo!

  Samostojna Republika Slovenija ima celotno vsebino Prešernove Zdravice za svojo ustavno entiteto!
  Vsako odstopanje od te ustavne vsebine je napad na samostojno RS, na njeno prihodnost in na zgodovinska izročila slovenstva!

 • Franjo Trojner

  Dokler parlament ne bo potrdil resulucije komisije EU, ki izenačuje vse tri totalitarizme, bodo tile rdečkarji veselo in brezsramno žurali še naprej in to kljub dejstvu, da bi tudi v naši USTAVI lahko zlahka našli podlago, da se poveličevanje in čaščenje totalitarne kumunistične ideoligije in njenih simbolov prepove, kaznuje. Edini problem vidim sam samo v tem, da se USTAVE ne upošteva in je zato pravna država fuč.

  • Branko Arnuš

   Kaj pa je današnja oblast dost hujša od prešnje…roparska..pohlepna itd.

 • Janez

  No !
  Oglejte !
  Si zelo zanimivi intervju ” ISTINA O TITU” DR. Jovvana I. DERETIĆA !
  Tehnični ing.
  In polihistor navaja
  – pričevanje priče Kominternine usmrtitve pravega Jožeka Broza iz Kumrovca . V Španiji 1939.

  Dr. Deretić še pravi
  :
  – HRVATI NAJ POSTAVIJO V ZAGREBU SPOMENIK SLOBU MILOŠEVIĆU !
  S. Milošević je Hrvatom – on – jim je omogočil zmago.
  – dr. DERETIĆ PRAVI – HRVATI SO POTOMCI – AVAROV.
  – Današnji Albanci pa so bili od Arabcev pripeljani s področja Kavkaza. ZANIMIVO. Janez KOMENDA

  • Branko Arnuš

   Sami strokovnjaki po njegovi smrti.

 • MladiLiberalec

  Na sveze sem preglesal glasilo krscanskih socialistov za leto 1942 in do meseca novembra sploh nisem nasel nobeno omembo Tita.

 • luckyss

  Če bi bil Tito res bil tak “zmaj” potem sedaj ne bi sredi Evrope nekaznovano poveličevali Hitlerja in imeli celo lastno noro tv…;))

  • fikus

   Pazi, da ne dobiš ošpice !!

  • dvanajstzvezdic

   Saj, če bi bil res še živ tega vsega nebi bilo. In to gre levakom na živce. Končno lahko zineš, da je Tito bil navadna pizda in zato ne greš v zapor. V njegovem času za tako izjavo bi šel pred strelski vod.

   • Erik Logar

    Ne smeš pa ziniti, da brkalnik na iskano besedo janša najprej prikaže psa. S tem namreč ostaneš brez službe….

    • dvanajstzvezdic

     O kateri službi govoriš? Meni brkalnik -verjetno brskalnik prikaže Janša Twiter,facebook, wikipedia, nobenega psa

  • macon

   Kdo poveličuje Hitlerja in zakaj bi ga?

   Komunajzarji, vaša opozicija nismo fašisti. Vi ste bratranci fašistov in podobna pašta.

  • Mariborske ulice

   Še vam – del odločbe o prepovedi ponovnega imenovanja Titove ceste v Ljubljani s strani Ustavnega sodišča:Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu. V Republiki Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo, je vsako oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno.

  • tramal

   Tito je že davno crknu,ti pa še kar strašiš z njim.Upam da boš šel hitro za njim.

 • samotoje

  Mene ful zanima, ali so si dali oboževalci lika, dela inu telesa JBT tudi po eno nogico odrezati. Spodobilo bi se, za dokaz popolni predanosti liku, delu in telesu doživljenjskega heroja, predsednika, izvoljenega z najmanj 120% podpore.

  • Tetka iz ozadja

   Nekaj takega kot 666 glasov?

  • Mariborske ulice

   Zato, ker je bil tako fajni je Ustavno sodišče prepovedalo ponovno imenovanje Titove ceste v Ljubljani. Za nekatere res majn znano, lahko pa se kaj več o tem prebere tukaj; http://www.mariborske-ulice.si

   • Mariborske ulice

    Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu. V Republiki Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo, je vsako oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno.

  • miroslav

   Mi bomo dokoncali njegovo delo in izkoreninili bomo belogardisticne smeti….spet boste bezali po svetu..sf/sn…

 • Branko Arnuš

  Po smrti diktatorja Tita v Sloveniji ….Res niste primerni kot nek medijski portal, ki bi zastopal mesto v Maribor..sram vas je lahko glede samega naslova..kod je tole dovolil bi dal v kamnolom za 2 leti kazen in bičanje. Kaj so pa današnji politiki in poslanci dosti hujši od TITA ropajo lasten narod do onemoglosti zakoni sprejeti njim v prid prave kapitalistični voluharji in drhal nič druga. Te bi TITO dal najbrž vse postreliti, ker jim ni briga za lasten narod…D

  • dvanajstzvezdic

   A še tolk te ni v gatah, da bi streljanje prevalil kar na Tita, sam tega očitno ne zmoreš. Sicer pa se imaš za tak lopovski “kapitalizem” zahvaliti ravno svojim tranzicijskim tovarišem, ki so izšli iz idelanega-realsocializma, ki ga je zasnoval tvoj ljubljeni Tito. Nisi še tega pogruntal da pljuvaš po svojih lastnih tovariših.

   • Mariborske ulice

    Bravo dvanajstzvezdic

  • Mariborske ulice

   Zato, ker je bil ta naš vodja tako fajni je Ustavno sodišče prepovedalo ponovno imenovanje Titove ceste v Ljubljani. Za nekatere res majn znano, lahko pa se kaj več o tem prebere tukaj; http://www.mariborske-ulice.si

   • Mariborske ulice

    delček iz odločitve: Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu. V Republiki Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo, je vsako oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno.

    • Branko Arnuš

     Kot, da je zdaj demokratičen sistem polovico državljanov lačnih ravno na podlagi te demokracije in ropanje večji del podjetij, delavci nimajo nobenih pravic kot sužnji pri delodajalcih z redkimi izjemami.

 • xtc

  tITO JE BIL PRVO RAZRDNI ZLOČINEC IN PETORAZREDNI GOSPODARSTVENIK IN GOSPODAR:;kije držAVP SPRAVIL V PROPAD IN DRUŽBO BREZ PRIHODNOSTI:

 • Anton

  Tito je crknu kot žival samo da se je prej spovedal.

  • Valter BraniSlav

   Anton ti se bos stegnu kot zival. Tito je med umiranjem imel na razpolago svojo sobo v KC in mlado ljubico ki je stela 22 pomladi. Umremo pa tako in tako vsi, tudi ti in jaz bova nekega dne, mogoce zelo kmalu, hrana crvom ali se bova scvrla v krematoriju.

  • milanček

   odsekano nogo so lifrali v Zalog , v firmo Koto! tja vozijo kadavre, uboge poginule živali

 • MladiLiberalec

  No še ena zanimivost za tiste ki trdijo kako je bila OF komunistična. Glasilo Osvobodilne Fronte Slovenski Poročevalec je 13. novembra 1941 poročal med drugim o letaku krščanske skupine v OF:

  ”Vsem slovenskim katoličanom, svojim sovernikom, posebno pa svojim duhovnikom kličemo: spoznajte čas, spreglejte igro, pojdite z narodom in rešite svojo in našo vero ob pravem času. Spoznajte, da so ljudje, ki žrtvujejo za svojo idejo in za bližnjega vse tudi svoje življenje v bistvu zdravi in pošteni ljudje. Pojdite v družbo teh ljudi. Ne bojte se družbe vseh Slovencev! Kdor je notranje močan se nikogar ne boji. Kolikor kdo dela toliko velja! Pridružite se osvobodilnemu gibanju, ki temelji na temelju resnične demokracije IN ZAGOTAVLJA VSEM SKUPINAM IN POSAMEZNIKOM RESNIČNO STVARNO POLITIČNO IN DUHOVNO SVOBODO. Podpirajte našo narodno vojsko, ki varuje slovenske ljudi in njihovo imetje. Pridite in videli boste,da ste prišli v družbo,ki jo je pripravljal pokojni Janez. Evangelist Krek, družbo, ki bi je bil vesel veliki Jeglič.”

  Sklicevanje na Janeza Evangelista Kreka avtorja znane uspešnice Socializem je daleč od kakega boljševizma. Posebno če vemo da je Krek v svoji uspešnici komunizem izrecno odklonil.

  • xtc

   Nehaj nabijati neomnostiOF JE KOMUNISTIČNA ORGANIZACIJA SPRIJAZNI SE Z ZGODOVINSKIMI DEJSTVI NE Z LEVO LAŽNIVO SLOVENSKO PROPAGANDO_of JE FURAL KOMUNISTIČNI LUMPENPROLETARIAT iz stare Jugoslavije:

   • MladiLiberalec

    Bla bla. Dejstva govorijo nekaj drugega

 • MladiLiberalec

  Po sestanku vrhovnega plenuma OF septembra 1941 ki je bil sestavljen pluralno iz različnih skupin je glasilo OF Slovenski Poročevalec pisal med drugim tudi:

  Iz najrazličnejših krajev Slovenije prihajajo razveseljiva poročila, da se pristaši bivših strank javljajo v Fronto iz svoje lastne iniciative. , To je znamenje, da Fronta predstavlja tisto privlačno silo slovenskega ljudstva, ki navdaja z upanjem na resnično NARODNO REVOLUCIJO.

  Torej narodna revolucija katere cilj je pridobitev narodnih in človeških pravic ki so ogrožene od okupatorja in tudi v preteklosti niso bile polno zagotovljene.

 • Anton

  baby boom med partizani

  sarkazem press

 • marker

  Poglejte današnjega Jožeta Pirjevca. Ob osvoboditvi maja 1945 še ni bil star pet let. Pa se kaže s titovko na glavi na vsaki proslavi. Tit Turnšek je le leto starejši “partizan”.

  • milanček

   oba je povrgla štabna kuzlca, ki se je onegavila v CK ZKS

 • Valter BraniSlav

  NO IN KAJ JE OSNOVNA ZGODOVINSKA RESNICA? ====================
  Ne nI slo za pomor domobrancev, slo je za likvidacijo narodnih izdajalcev. Seveda je slo za izdajo, narodne izdajalce so izdali Anglezi in jih vseh 130 tisoc vrnili v Jugoslavijo. Titova Jugoslavija ni hotela da se vrnejo, vendar so Anglezi vrnili svoje “prijatelje”, niso si hoteli mazati rok z izdajalci. Vedeli so da gre za ljudi brez principov ki bi tako kot so izdali svoj narod nekega dne izdali njih. Ljudje danes pozabljajo na ocitno resnico: ko je Hitler hotel pokuriti vse Zide, Slovane, cigane, homoseksualce in prizadete so mu zal nekateri Slovani skusali pomagati. Vec jim je bilo do morilskega Hitlerja kot do lastnega naroda. Mislili so da bo Hitler zmagal in da bodo oni kot “ponemceni Slovani” v novem sistemu dobro ziveli. Usteli so so in placali zasluzeno kazen. Priznam pa da je bilo med likvidiranimi tudi nekaj nedolznih, pac imeli smo malo casa da bi prav za vsakega preverili kako in kaj. Ce bi jih Anglezi vrnili par tisoc, bi bila situacija drugacna. Vendar je bila nasa vlada mlada in ni imela dovolj izkusenj in casa da bi sojenje bilo izpeljano bolj profesionalno.

 • Valter BraniSlav

  Ne dolgo nazaj je bil glavni Titov ritoliz Janez Jansa… No potem, ko od tega ni imel vec koristi je nenadoma “spregledal”….

 • Valter BraniSlav

  OPORTUNISTI VSE SLOVENIJE, ZDRUZITE SE:

  Poglejte kako so spreminjali barve ugledni Slovenci. Vedno so zaobrnili plosco ravno ob pravem trenutku. Takrat ko od opevanja starega sistema ni bilo vec koristi so padli v objem novemu sistemu, samo da bi zascitili svojo rit:

  1) OTON ZUPANCIC:
  a. 1934: V Marseillu je v atentatu ubit jugoslovanski kralj Aleksander I. Karadjordjevic. Oton Župancic takrat spesni slavilno pesem viteškemu kralju: »Nekdanje case bil je obicaj, da knezom so najljubše dragotine dajali s sabo, ko so šli v krajine, od koder potnika ni vec nazaj. Mi damo tebi, kar nam je najdražje: Prsti slovenske zbrali smo v posodo, ki zvezal z njeno svojo si usodo – Morda Ti z njo bo pocivati laže.«
  http://www.zgodovinsko-drustvo-kovacic.si/node/1530

  b. 1945: Ok koncu vojne, 9 Maja 1945, pozdravi osvoboditelje z balkona Ljubljanske univerze kjer recitira svojo pesem Osvoboditeljem v pozdrav:
  http://www.delo.si/assets/media/other/20150415//porocevalec-10-05-1945.pdf

  Po koncu druge svetovne vojne je sodeluje v javnem in političnem življenju, postane poslanec ljudske skupščine LRS in član njenega Prezidija ter predsednik Slovenske matice (1947), katere delo je vodil dejansko že pred 2. svetovno vojno. Ob njegovi sedemdesetletnici mu je tedanja oblast podelila častni naziv »ljudski umetnik«
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Oton_%C5%BDupan%C4%8Di%C4%8D

  2) BOZIDAR JAKAC

  a. 1934, portretira kralja Petra II, Karadjordjevica:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Bo%C5%BEidar_Jakac_portraits_Peter_II_of_Yugoslavia_in_1934_at_Bled.jpg

  b. 1943, portretira Marsala SFRJ Josipa Broza Tita:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Bo%C5%BEidar_Jakac_portraits_Tito,_November_1943.jpg

  3) JANEZ JANSA

  a. 1980-88 leze v Titovo rit in se hvali z clansvtom v KP:

  http://www.gibanje-ops.com/images/stories/janezjansaavnoj4.jpg
  http://www.mladina.si/media/www/slike.old/clanki/200040/avnoj5_display.jpg
  http://www.mladina.si/177513/janseva-prosnja-za-sluzbo/

  b. 2013 pljuva po nekdanjem vzorniku. Ob tem pa na veliko laze ces da preje ni vedel za pokol domobrancev. Cudno prav njegov oce naj bi bil domobranec in mu o tem ni nic povedal?
  https://www.youtube.com/watch?v=TrqGo_e1mTs

  OPORTUNISTI VSE SLOVENIJE, ZDRUZITE SE!

 • milanček

  ha ha ha, maškare, pa pojdite v 3pm, idioti zagamani!