fbpx

Tudi današnji podatki žal nakazujejo, da se epidemiološke razmere slabšajo

Foto: EPA

Evropa je pomembno žarišče okužb. Po oceni imamo trenutno 11.191 aktivnih primerov. Pomembno mesto okužbe ostaja družina oz. skupno gospodinjstvo, pa tudi delovno mesto. “Lahko rečemo, da epidemiološka situacija ni najbolj ugodna zato še vedno pozivamo k spoštovanju vseh ukrepov,” je pozvala epidemiologinja Eva Grilc. Na Brdu pri Kranju bo danes popoldne potekala seja vlade. Še pred sejo se bodo člani vladi sestali s Svetovalno skupino in se seznanili z zadnjimi epidemiološkimi podatke ter trendi za v prihodnje. 

Današnje dežurstvo je bilo spet med težjimi. Naš oddelek je poln, intenziva polna, odprt je nov covid oddelek. Nasploh so mlajši pacienti s hudimi kliničnimi slikami, tudi pod trideset let so na kisiku. Vem, da smo vsi siti tega (mi tudi!!), ampak še zdaleč ni konec. Pazite nase,” je na Twitterju zapisal zdravnik Federico V. Potočnik. Epidemiološke razmere v svetu in v Sloveniji se namreč nekoliko zaostrujejo. V Sloveniji je najbolj stabilna situacija  pri predšolskih otrocih, nekoliko pa naraščajo številke v osnovnih šolah – prejšnji teden je tako koronavirus vdrl v osnovno šolo v Sežani, v karanteno je moralo kar 16 oddelkov.

Včeraj so v Sloveniji opravili 6979 testiranj, od tega je bilo 1288 pozitivnih, kar predstavlja 18,5 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 500 oseb, na intenzivnem oddelku se je zdravilo 99 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 52 oseb, 7-dnevno povprečje pa je znašalo 885 potrjenih primerov. Umrlo je devet oseb. Tudi današnji podatki žal nakazujejo, da se epidemiološke razmere slabšajo. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 1.288 novih okužb, kar je najvišje število dnevno potrjenih okužb po 9. februarju, ko jih je bilo 1.336. Virus ostaja razširjen po celotni državi. Imamo kar nekaj žarišč. Podatki so danes slabši tako za 14 kot tudi za 7 dnevno incidenco. Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo naslednje občine: Brezovica 21, Domžale 21, Kamnik 25, Mengeš 10, Gorenja vas-Poljane 16, Jesenice 19, Kranj 24, Škofja Loka 17, Celje 45, Velenje 33, Žalec 25, Koper 53, Piran 25, Nova Gorica 41, Sežana 16, in Novo mesto 27. V Ljubljani je bilo potrjenih 154 novih okužb, v Mariboru pa 39.

Mag. Eva Grilc epidemiologinja z NIJZ je pojasnila, da se epidemiološke razmere v svetu in v Sloveniji nekoliko zaostrujejo. Skupno število vseh primerov na svetu znaša 120 milijonov. Evropa je pomembno žarišče okužb. Po oceni imamo trenutno 11.191 aktivnih primerov. Pomembno mesto okužbe ostaja družina oz. skupno gospodinjstvo, pa tudi delovno mesto. Povišalo se je tudi 14-dnevno število potrjenih primerov po spolu in starostnih skupinah. Najbolj izstopajo skupine od 35 do 44 let oz. 45 do 54 let. Najbolj stabilna situacija je pri predšolskih otrocih, nekoliko pa naraščajo številke v osnovnih šolah (na račun tretje triade) in srednjih šolah. Tudi številke pri pedagoškem kadru so se nekoliko povišale. “Lahko rečemo, da epidemiološka situacija ni najbolj ugodna zato še vedno pozivamo k spoštovanju vseh ukrepov,” je pozvala.

Antropolog in socialni delavec dr. Jože Ramovš je dejal, da je zadnje leto epidemija ohromila svet, starejše pa še bolj ogrozila. “Na cepljenje sem prijavljen in ga z zaupanjem z veseljem pričakujem,” je poudaril in dejal, da se vse svoje življenje  strokovno posveča sožitju med ljudmi in solidarni povezanosti med generacijami. Že pred epidemijo je ljudem škodovala vedno večja osamljenost. Covid je to socialno bolezen zelo povečal. Cepljenje nam bo omogočilo običajne človeške stike, trend širjenja osamljenost pa se ne bo obrnil sam od sebe. Tega lahko obrnemo samo zavestno, sistemsko. Danes velja strokovno načelo, ki pravi, da je v kraju, kjer je vrtec, še bolj potreben krajevni dom za stare ljudi. Ob pandemiji  gre EU v velik skupni finančni program za okrevanje in razvoj Evrope. Za Slovenijo je to edinstvena priložnost, da razvijemo naš zastareli sistem dolgotrajne oskrbe. Tak razvoj, nam bo v prihodnje preprečeval osamljenost.

https://twitter.com/FVPotocnik/status/1374605253857935364?s=20

 

Prejšnji teden je koronavirus vdrl v osnovno šolo v Sežani, v karanteno je moralo kar 16 oddelkov. Izvedli so vse potrebne ukrepe za omejevanje širjenja virusa, zato v tem trenutku ni nobene potrebe po zapiranju šole. Vseeno pa jih skrbi bližina Italije, v Furlaniji-Julijski krajini imajo namreč težave z zamejevanjem angleškega seva virusa. Na šoli imajo 105 zaposlenih, le dvanajst se jih je cepilo proti virusu, osemnajst pa jih je bolezen prebolelo. Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je v oddaji Tema dneva pojasnil, da lahko ravnatelj po lastni presoji odredi šolanje na daljavo zgolj za dva dni, tako da bo tudi v tem primeru morala odločati  strokovna skupina z zdravstveno stroko. Pečan je pojasnil, da nastane kar nekaj logističnih težav, v primeru, ko so nekateri oddelki na predmetni stopnji v karanteni in pouk poteka od doma, medtem ko so ostali oddelki v šoli. To je precej lažje izvedljivo na razredni stopnji, kjer ima vsak razred večinoma le ena učiteljica oziroma učitelj. Glede manjka znanja pri učencih, ki je nastal zaradi večmesečnega šolanja od doma, pa je Pečan povedal, da je prepričan, da se bo v roku kakšnega leta tudi to znanje nadoknadilo in prišlo nazaj na običajno raven, opaziti je sicer predvsem to, da je učna snov slabše utrjena.

Sara Bertoncelj