Udba spremljala korespondenco ameriških inženirjev, ki so gradili jedrsko elektrarno Krško: Najbolj jih je motil komunistični nepotizem v smislu: “Če nisi v partiji, ni službe, če si v partiji, si lahko tudi nesposoben”

Foto: STA

Leta 1974 se je začela gradnja jedrske elektrarne Krško (NEK) v sodelovanju takrat Socialistične Republike Slovenije in Socialistične Republike Hrvaške. Pri gradnji je sodelovalo ameriško podjetje Westinghouse, kar pa je povzročalo skrbi jugokomunističnim oblastnikom. Služba državne varnosti je tako imela opravka na dveh različnih frontah: po eni strani so želeli preprečiti infiltracijo zahodnih vohunov, po drugi pa so se morali spopadati z vedno močnejšim nasprotovanjem izgradnji NEK s strani zelenih, ki se je še okrepilo po černobilski katastrofi.

Gradnja NEK se je spopadala z več vrst težavami, o čemer so poročali tudi izvajalci Westinghousa nazaj v Pittsburgh. A če so se določene stvari Američanom zdele problem, so pripadniki Udbe, ki so prestregli in prebrali njihova sporočila, to skušali zaviti v celofan, da bi pred resnico zaščitil komunistično partijo.

Udba pa med gradnjo NEK po pisanju Expressa ni imela težav zgolj z ameriškimi gradbinci, ki so bili kritični do komunističnega sistema, in preprečevanjem infiltracije ameriških vohunov, temveč je bila informacijsko vojno tudi z zelenimi aktivisti, ki so prek od države potrjenih medijev ustvarjali odpor do jedrskega programa SFRJ, ki se je še posebej okrepil po černobilski katastrofi leta 1986.

Za Američane največji problem komunistični sistem
Boji med Udbo in zelenimi aktivisti so se končali sredi 80-ih let, ko so komunistični oblastniki tudi uradno končali z ambicioznim programom gradnje še osmih jedrskih elektrarn v Jugoslaviji. Do danes je bila in ostala edina zgrajena jedrska elektrarna Krško.

Udba likvidirala še leta 1986! Danica Glavaš, ki je preživela napad komunistov: “Najprej so me poskušali z nožem zabosti v usta, nato so me v obraz”

Lahko bi rekli, da so zmagali zeleni aktivisti, a bližje resnici je, da gradnja jedrskih elektrarn stane, Jugoslavija pa se je v 80-ih letih soočala z vedno večjimi finančnimi težavami, ki jih je povzročilo igračkanje z ekonomijo na vrhu komunistične partije.

“Ni nobenega dvoma, da je projekt Krško poln težav,” so zapisali pri Westinghousu v svojem poročilu, kjer so navedli, da so skušali določene težave predvideti in jih odpraviti, a da je največja težava ravno politični sistem. “Vključeni sta dve republiki. O stopnji sodelovanja in razumevanja na višjih nivojih pa bi se dalo debatirati. To je zelo občutljivo področje, na katerem za Westinghouse ne bi bilo smotrno poskušati karkoli za direktno reševanje problemov, čeprav smo prepričani, da se velik del naših težav skriva prav tu,” so napisali v svojem poročilu.

Če nisi v partiji, ni službe, če si v partiji, si lahko tudi nesposoben
Pri SDV so tako uradne kot tudi neuradne trditve Američanov skrbno beležili. Tako poročajo, da je ameriški strokovnjak za nadzor kvalitete izvajanja Ernest Kuhn v svoji zasebni korespondenci pisal, da ne drži, da v Jugoslaviji ni brezposelnosti. Kuhn je imel prijatelja iz Jugoslavije, ki je bil inženir elektrotehnike, a ni mogel dobiti službe, saj ni pripadal komunistični partiji. Drugi prijatelj, ki je bil profesor na zagrebški univerzi, je bil prisiljen v igranje klavirja v hotelu, da bi imel dovolj za denarja za čez mesec.

KGB in UDBA – dve znani zgodbi umorov

Po drugi strani pa je Kuhnov prijatelj, ki je bil slab študent, kljub temu imel kar štiri ponudbe o zaposliti, ker je bil sam lokalni sekretar komunistične partije, njegov oče pa je bil partizan in je imel veze.

Kuhnova kritika Jugoslavije pa se ni ustavila pri nepotizmu. Izpostavil je slabe prakse in balkansko mentaliteto, ki kažejo, da delavsko samoupravljanje v praksi ne deluje. Kuhn je namreč opazil, da so nadzorniki odgovorni za vse, a imajo obenem zelo malo avtoritete in oblasti. Svoje trditve je Kuhn podkrepil s primeri delovodij, ki so končali v zaporu zaradi delavcev, ki so se ponesrečili na delovnem mestu, ker niso upoštevali opozoril o zaščiti na delovnem mestu.

Meščanska desnica in mladina
To so člani Udbe imenovali dokumentiranje “klasičnih in drugih oblik obveščevalne dejavnosti ameriških strokovnjakov, zaposlenih na tem projektu”. Težave pa so Udbi povzročali tudi določeni neposlušni mediji, ki so izpostavljali nevarnost jedrskih elektrarn. Tako so se v svojih poročili pritoževali, da mediji prenapihujejo alarmantne trditve, medtem ko dejstva, ki govorijo v prid gradnji NEK, nenehno postavljajo pod vprašaj. To je še posebej prišlo do izraza po černobilski katastrofi.

Zamolčane skrivnosti udbovca Janeza Zemljariča

Udba je za te aktivnosti okrivila ljudi na Hrvaškem, ki naj bi delovali s položajev “meščanske desnice, ki jo je najti med študenti in mladino”. Pri tem so sodelovali Omladinski radio 101, tednik Danas in skupina SVARUN, katerih namen naj bi bil “iskanje načinov, da se za vsako ceno kompromitira in slabi naš (komunistični) politični sistem”, so zapisali v svojem poročilu pri Udbi.

Ob tem so poudarili, da je prisotno tudi povezovanje z alternativnimi gibanji v SR Sloveniji, ki poteka preko Mladine, podpore služenju civilnega vojaškega roka in poskusov, da bi se jugoslovansko izvažanje orožja prikazalo kot licemerska zunanja politika. V skladu s tem naj bi nasprotniki jedrske energije celo trdili, da se pod inštitutom Ruđer Bošković v Zagrebu gradi tajna deponija za jedrske odpadke, ker bi se želelo Jugoslavijo prikazati kot državo, ki želi na skrivaj izdelati jedrsko orožje, kar bi lahko pomenilo, da se preneha z uvozom jedrske tehnologije v državo.

Ivan Šokić

 • Sfrj

  Udba je skrbela, da smo bili v Jugoslaviji varni pred Stalinom! Tito se je postavil po robu celemu svetu in vodil najuspešnejše gospodarstvo takrat

  • macon

   Udba je skrbela za riti vodilnih partijcev. Sfrj gospodarstvo je bilo pa za en krulc in tako tudi propadlo. Ti si res en butelj, če verjameš, da je bila revna Juga najuspešnejše gospodarstvo.

   Od kje vlečete te bedarije, v časih interneta je taka zabitost naravnost bolezenska.

   • AlojzZ

    Če je pa plačan zanje …

   • Andrej

    Taki verjamejo, da je Zemlja ploščata. Kar vprašaj ga. Je UDBA tako rekla.

   • tretjerazredni

    Revni zakaj, imeli smo vrhunsko hrano in naravne rude, slovenske obleke in pralni stroji zdržijo več kot 50 let, prodati pa nismo mogli, čeprav taki izdelki veljajo na zahodu za ekskluzivo. Čudna revščina je bila to, ko smo hodili po kapitalu in se polivali z vrhunsko pijačo, denarja pa ni bilo.

   • Nata

    SFRJ. . . je zivela na ” pufih ” . Najbrže jih še danes plačujemo.

  • Andrej

   Še največji uspehi so bili: par-nepar, bencin na bone, depozit za čez mejo, razcvet PonteRosa in Malija, električne redukcije…. Pred Stalinom so bili še najvarnejši na arhipelagu Goli. Blazen uspeh.

  • Andrej

   Če je UDBA tako rekla bo že držalo.

  • FORT WORTH

   S-edam
   F-olira
   R-adi
   J-edan
   Brez ameriskih $ kreditov, nepovratnih sredstev bi se titova yugovina sesedla ze v 50ih.

   • rubec

    hehehe

  • pajot

   he,he,he,idiot….mislim…pa od kje si se vzel,kretenko?

  • tretjerazredni

   Sploh ni res, peto kolono je imela čez vojska, nad katero je bdel KOS.

 • macon

  Tekst je omenil Mladino, ki se je pod bebavim gimnazijskim maturantom razvila v najbolj ogabno komunajzarsko režimsko trobilo.

 • pajot

  Udba je pobijala nasprotnike komunosocialističnega sistema v Jugoslaviji. Ne vidim razloga,da jim zdaj,ko smo demokracija,ne bi vračali z isto mero.

 • Andrej

  Westinghouse je z velikim veseljem gradil pri komunistih. Zaradi nepreglednosti in nesposobnosti so zaračunali vsaj dvakrat več kot v urejenih družbah.

  • anzek

   Američani so imeli v NEK tretjerazredne inženirje, imeli so zaposlenih nekaj zelo dobrih inženirjev hrvatov, in pa izredno sposobnega finančnika, tudi hrvata.
   Nesposobnost ….. drži!

 • Miha

  Kdo, konkretno katere osebe, imena in priimki, so delovale za UDBO pri projektu gradnje jedrske elektrarne Krško ?

  • GverilaStyle

   tolko daleč, pa vele novinrček ni raziskoval….mu je naročnik reku to je to za ta dnar….bo že držal.

  • tretjerazredni

   Kaj pa vem, mogoče celo ministrstvo za notranje zadeve, čeprav je nuklearko še posebej varovala vojaška policija.

  • anzek

   Vsi vodilni, od takratnega direktorja Janeza Dularja navzdol, so bili tako ali drugače povezani z udbo, ni da ni!! Saj se tudi zaposliti na nižje delovno mesto v NEK nisi mogel, ne da bi te udba preiskovala najmanj 3 mesece!!

 • Garbage man

  Članek je sramota za novinarje in državo! SRAMOTA

  • GverilaStyle

   ko si za nekaj očitno dobro plačan…..so marsikatere meje zbrisane in marsikdo je francoz…..

  • pajot

   smetiščar,sramota si ti…in kot običajno,se tega ne zavedaš….

 • xtc

  Kuhn je ugotovil točno to kar je res in kar še danes tare Slovenijo.

 • jakob kovač

  Čudno nikoli nisem bil v partiji,pa zaradi tega nikoli nisem imel problemov v službi!

  • šrauf

   Doktorji fizičkih radova so imeli srečo.

   • jakob kovač

    A to si bil ti?Za kramp in lopato,ali samo en doktorat od teh?

    • pajot

     No,lažnivec….zdaj si se odkril. Bil si v partiji in si še zdaj. Zadolžen si za ta forum. He,he,he….debele denarce pobiraš…tudi iz mojega žepa…ti si v bistvu sramota za slovenski rod…primitivec par excellance…

     • jakob kovač

      Nikoli nisem bil v partiji za razliko od tebe in tvojega firerja!!!

    • šrauf

     Če nisi opazil ,sem pisal v tretji osebi….če pa si se v tem spoznal, pa tvoj problem. Predpostavljam, da si dovolj star , da veš kako si se moral obnašat, da nisi imel težav.

  • pajot

   Štokglajzarji niso imeli nobenih problemov…jebi ga,ni vsak,ki ga mati prinese na svet,pameten.

  • tretjerazredni

   Udba je bila cela v partiji, sicer so te označili kot sodelavca in ovaduha režima.

 • Jovo Jamnica

  Že nekaj časa nisem bral bolj butastega članka. Tisti čas sem namreč občasno servisiral v NEK, saj sem delal v kolektivu, ki je NEK gradil. Kolektiv se je imenoval EM Hidromontaža Maribor.

  • šrauf

   Kaj konkrektno se ti zdi butasto?

   • Jovo Jamnica

    Ne da se mi…

 • Franc Šink

  Edini sistem ki naj bi imel omejen rok trajanja na svetu je komunizem.

  • Jovo Jamnica

   Tega do danes še ni nihče preveril…

 • dob

  A ni zgodovina najboljša sodnica!
  Danes živi Zemljarič kot revež svoje bedno kratko življenje.

  • tretjerazredni

   Meni se Zidar še bolj smili, ker je živ mrtev, potem ko smo mu trikrat preplačali morilsko zanič avtoceste.

   • RATATA

    Je pa qrba zidarjeva ukradel kamne hrvatom v kamnolomu Slovenija ceste tehnika Kanegra na levi obali piranskega zaljeva, jih zdrobil v pesek in vmešal v katran ter nafino zaribal po tleh ter povaljal.
    Ko bodo enkrat hrvatarji to tahtevali nazaj v naravi, bo treba cestni križ ven pulit ali pa bodo postali lastniki naših cest narejenih iz njihovega peska….. vse po rimskem pravu, ki je copya više tisućugodišnjeg hrvatskog!!!

   • dob

    Po moje ga je to ubilo!

 • tretjerazredni

  Uredništvo, imamo problem!

  VSE gospodarske, sploh pa objekte steateškega pomena, je financiralo v celoti predsedstvo SFRJ. Vse, brez ene same izjeme, seveda tudi nuklearko, katere sedež je bila univerza v Beogradu, če se motim, mi povejte pe eno samo drugo izjemo, kaj si še delijo posamezne nekdanje republike med sabo. Je ni, torej kapitalistična teorija.zasebnega financiranja naše nuklearke odpade, hrvaška naveza si bo morala izmisliti nekaj drugega.

  Dokaz z nasprotnim dejstvom.
  Slovenske turistične centre na hrvaški obali in v Istri so V CELOTI financirala slovenska podjetja in republiška oblast, zakaj si slovenci danes ne lastimo več niti enega, nuklearka je pa pol hrvaška?

  Zahtevajmo arbitražo!

  • šrauf

   “….
   zakaj si slovenci danes ne lastimo več niti enega…..”Kako pa veš ,da se ni noben “Slovenec” pri tem “pogrel” ?

   • tretjerazredni

    Saj to je to, vse smo jim verjeli in jih slepo ubogali, ampak zdaj ne bomo več.
    Seveda so se zmenili, Hrvaška in Slovenija je za njih eno, mi smo ja od nekdaj severna Hrvaška, sami zgledni katoliki, važno je predvsem, da smo se znebili srbov.
    Ne še vseh, ne smejo preveč na silo in očitno, ker se potem tujina zgraža kakšne živali smo.

 • Valter BraniSlav

  “Če nisi v partiji, ni službe, če si v partiji, si lahko tudi nesposoben”!!!
  GOVORITE O SDS ?

  • šrauf

   Valter, glede na tvoj pedigre in na dejstvo ,da si se že rodil z zlato žlico , je tole malo pod pas.

   • Valter BraniSlav

    Meni stricka Kardelj in Macek nista v ZDA nic pomagala. Nista mogla in jaz njune pomoci nisem hotel…
    UZITEK JE STATI NA LASTNIH NOGAH.
    SEM PA TITOVI SFRJ NEIZMERNO HVALEZEN ZA PROST DOSTOP DO IZOBRAZBE.

    • branči

     tebi je izobrazba dala samo spričevalo! pameti ne prinese nobeno šolaje, pa kupiti se je tudi ne da! nalagaš kolikor hočeš, nihče z dejanskim denarjem ne serje po portalih in komentira svoje življene razen tebe!

     • Valter BraniSlav

      Saj meni mi treba biti pameten.
      V ZDA je zelenec VSE

     • šrauf

      Najbolj neumen ima najbolj debelo denarnico….???

     • Valter BraniSlav

      Vcasih. Najveckrat pa ne.
      Za biznis je treba imeti nekaj talenta in realen pogled na zivljenje.
      Kapital je do sanjacev zelo krut.

    • šrauf

     Hočem samo reči, da te režim ni mentalno še manj pa fizično zatolkel.

     • Valter BraniSlav

      Seveda me ni.
      Najprej za mene zastonj sola, NATO prosta pot v ZDA, in nato kariera v ZDA brez dolga ker je solanje bilo za mene zastonj.
      V ZDA lahko otroci manj premoznih starsev o moji mladosti v SFRJ samo sanjajo.

      In zakaj nisi ti odsel tako kot jaz?

     • šrauf

      Valter, tudi tvoj avstrijski, italijanski….vrstniki, so imeli vsaj tako mladost s to razliko, da tam režim ni zatolkel tisoče.

      Zakaj jaz nisem odšel…..moram priznati ,da o tem sploh nisem nkoli razmišljal… Midva prihajava iz povsem različnih svetov….Jaz sem penzijo zaslužil na relativno uspešni kmetiji, ki je v lasti naše rodbine dvesto let in je uspela preživeti tudi tvojega strica Eda in njegove umotvore,saj veš kosilnica in mitraljez v rokah kmeta…

     • Valter BraniSlav

      Ko

      We are unable to post your comment because you have been banned by Nova24TV. Find out more.

 • tretjerazredni

  Jaz vidim te stvari drugače, kot slovenski državljan imam vso pravico javno izraziti svoje utemeljeno mnenje in morebiti predlagati tudi pobude za nacionalizacijo strateškega objekta nacionalnega pomena.

  Bojim se, da smo izgubili vojno proti Hrvaški garniziji JNA, ki je na povelje hrvaških predsednikov SFRJ, hotela agresivno preprečiti osamosvojitev Slovenije in odcepitev od Jugoslavije. Vojno smo zmagali samo v moralnem smislu, ne pa tudi dejansko, saj hrvaški del JNA ni nikoli zapustil kasarn ob meji s Slovenijo in do danes okupirajo nuklearko, s katero zastonj napajamo Zagreb.
  Pardon, ne le, da hrvaška JNA ni zapustila Slovenijo skupaj z ostalimi, oni so danes naša slovenska opravilno nesposobna vojska.
  Komandosi Elektra pa jo izklapljajo tretjerazrednim slovencem, ker ne morejo plačati in taki itak morajo čim bolj trpeti, to je danes Slovenija.

  Zavedajmo se, da smo slovenci bolj butasti od Butalcev, pri nas je vse mogoče, saj očitna dejstva kažejo, da imam prav.

 • Janez Pavel Kanc

  JEK je začel obratovati 1981. Černobil se je zgodil 1986.
  Šakiću, kakšno zvezo ima Černobil z jedrsko elektrarno v gradnji?

  • tretjerazredni

   Booom!!!

 • tretjerazredni

  Lahko zaključimo, da je v Sloveniji vse od hrvatov, tudi večina slovencev, ostalo je pa od Vatikana.
  Zahtevajmo združitev v eno veliko hrvaško državo, pa bo za vedno mir. Pahor naj napumpa koljindo ali kaj pa jaz vem, da bo mir v skupnem kraljestvu. Uradni jezik bo seveda hrvaški novorek, ne splača se istih knjig in uradnih listin prevajati še v slovenščino, ker nas je pol manj.

  Pozabil sem povedati, pa naj še kdo reče, da se hrvatom ustaška okupacija Slovenije ni bogato poplačala, najbolj so se drli proti komunizmu in srbski hegemoniji, pa so očitno prav takrat največ zaslužili in nam danes delajo vse,kar so prej lagali, da naj bi nam počeli srbi, mi jim imamo pa še vedno radi in jih ubogamo vse kar nam rečejo. Ljubimo se in množimo, dokler ne bomo vsi križani med dabo, pogem bo vse to itak pozabljeno in brez veze.

 • tretjerazredni

  Že iz ideje o osmih nuklearkah je jasno, da jedrski program zagotovo nista financirali samo dve republiki ampak je morala že za en podvig stopiti cela juga skupaj. Tudi, če bi hrvatom res priznali nek ekskluzivni kapitalski vložek, niso nikoli plačali avtorskih pravic jugoslovanskim znanstvenikom, sploh pa denarja niso dali samo hrvaški hrvati temveč tudi ali predvsem potomci srbov, ki v domnevno lastništvo nekako niso vlljučeni oziroma mogoče sploh ne vedo, da so.
  Najbolj kritična masa je pa uran, take projekte si lahko zamisli so nekdo, ki ima cel rudnik rumenih pogač, nihče nam med hladno ne bi prodal najstrožje kontroliranih substanc. Kam smo potem izvažali domačico, pa ne vem, Žirovski rudnik urana že dolgo ne obratuje več, ali pa vendarle.

  • šrauf

   Tole je pa tako tretjerazredno prozorno,da ti bo še Večni srbin plus stisnil…

   • tretjerazredni

    Če bi pisal same oslarije, bi se verjetno ti oglasil in nam vsem razložil kako je pa res.

 • šrauf

  Če sem iskren je tale članek kar neki,se vidi da je avtor družboslovec.
  Za objekte kot je nuklearka je normalno,da se graditelje kot personal varnostno preverja. V ZDA vejetno to počne FBI, pri nas je v tistem času to počela UDBA, danes pa bi SOVA. Verjetno je ,da se bo čez trideset let tudi bralo v arhivih SOVE, katere organizacije in posamezniki so nasprotovali gradnji, recimo, drugega bloka Krško. Da pa je Westinghouse imel določene težave spričo tega,da se je NEK gradil v “španoviji”s Hrvaško,pa tudi ni nekaj novega, ker te težave so še danes.

  • tretjerazredni

   Od kod ti ideja, da so hrvati pri nas investirali v nuklearko, samo to mi razloži, lepo te prosim.
   In to mrd najhujpim komunizmom, ko si še lastne gate nismo smeli lastiti, hrvaška naveza vsak dan bolj laže.
   A to kar prideš v neko tujo deželo in rečeš, a veste kaj, jaz imam denar, in znanje, ne sprašujte me od kod, si bom tamle zgradil eno nuklearko, jugodlovansko vlado pa kurc gleda ali kaj?

  • anzek

   Kar si zapisal sicer drži!
   Sporno je, da so bili na vodilne položaje imenovani izključno po politični in ne po strokovni plati.
   V zvezi s hrvati pa….v španoviji še pes crkne!!
   Sicer so pa hrvati imeli vedno posluh za dobre plače, od Medvedca naprej. Mogoče je zanimivo tudi to, da je potem, ko je prišel v NEK kot član uprave, hrvaški predstavnik, si je takratni in sedanji direktor S. Rožman šele dvignil plačo na primerno raven.

 • Stajerka

  ……zakaj uporabljate PRETEKLIK…….kontinuiteta se vleče v današnji dan……članek objavljen včeraj zvečer, je danes hitro zdrsnil v ozadje……le zakaj :)?

  Nova blamaža v podjetju 2TDK
  Ljubljana, 18.07.2019, 20:17 | Posodobljeno pred 19 urami
  PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
  AVTOR
  Nika Kunaver
  Tako kot pri razvpiti maketi za drugi tir je bila tudi za razveljavitev izbora izvajalca za gradnjo mostu in galerije nad dolino reke Glinščice kriva napaka v Excelovi tabeli. Po naših podatkih tega niso opazili, dokler jih na napako ni opozoril neizbrani Kolektor Stojana Petriča.
  https://www.24ur.com/novice/slovenija/nova-blamaza-na-podjetju-2tdk.html

 • Janez Kepic-Kern

  Tole je bolj pomembno
  od cca 90 letnega ex KP,ZK – JA.

  KAKORKOLI !
  JUTRI, V SOBOTO 20.7. 2019 – JE V – B O V C U
  LETNI SHOD
  ČLANOV IN PODPORNIKOV NAJBOLJŠE SLOVENSKE STRANKE – SDS !
  Jaz
  Janez KEPIC-KERN – SEM PODPORNIK – – OK – SDS- ja !
  In bom
  seveda – tam – v BOVCU ! Se vidimo – v BOVCU ! L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  • Jožef Gal

   Janez ti si malo, pardon fejst prifuknjen ,še bolj kot vaš veliki vožd jij