UKC Ljubljana: Prvi mož Semenarne Aleš Šabeder zamenjal kombajne za mesto generalnega direktorja, kvalifikacije vodstva pa že nekaj let očitno niso pomembne

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder (Foto: STAfoto)

Svet UKC Ljubljana je po razrešitvi Andraža Kopača za v. d. generalnega direktorja imenoval Aleša Šabedra. In njegove kvalifikacije? Je prvi mož Semenarne, ki je delal tudi v Mercatorju in Petrolu. Bo človek, ki se je doslej ukvarjal s prostorsko izolacijo in rastlinjaki, res znal voditi našo največjo bolnišnico? No, pa saj tudi njegovi predhodniki niso imeli ustrezne izobrazbe. Strojništvo, čevljarstvo in sejanje so področja, ki jih obvlada sam vrh našega zdravstva. Zato ne preseneča, da so razmere vse slabše, naše zdravstvo pa vse bolj tone. Bomo sčasoma potonili tudi davkoplačevalci?

Tudi Šabedrov predhodnik Kopač ni imel ustreznih veščin. Na sam vrh UKC Ljubljana je prišel iz gospodarstva. Med letoma 2003 in 2006 je vodil Alpino, opravljal dela v Liv Hidravlika Postojna, bil je namestnik direktorja trženja v Termo Škofja Loka, nato pa poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije. Čeprav je bil brez izkušenj in predhodnega delovanja v zdravstvu, je mesto generalnega direktorja postalo njegovo. Preverili smo dogajanje v zadnjih osmih letih in ugotovili, da je takšnih primerov mnogo več, kot bi pričakovali v še tako črnem scenariju.

Simon Vrhunec je funkcijo opravljal med leti 2009 in 2015, nato pa julija 2015 sporočil, da UKC-ja ne želi več voditi. Ob tem je dodal, da je ministrstvo za zdravje odgovorno za zamudo pri novem razpisu za generalnega direktorja. Njegove trditve je Glažar, generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje, ostro zavrnil. Ne čudi, da je tudi zato na njegovo mesto potisnil Andreja Baričiča. Tudi govorice o tem, da so Vrhunca želeli vreči na cesto, niso bile skrivnost.

Vrhunca je nasledil mednarodni poslovnež Baričič, ki je funkcijo direktorja opravljal bolj ljubiteljsko
Očitno je bilo, da so se oči sveta bolnišnice zasvetile ob pogledu na nekdanjega nadzornika NLB, pričakovano neizkušenega Andreja Baričiča. Ta ekonomist jim je s svojim delovanjem kot profesor v Novi Gorici spodnesel tla pod nogami in mesto je brž ko ne bilo njegovo. Kot v. d. je deloval med oktobrom in decembrom 2015. In kam nas je to privedlo? Do Brigite Čokl, ki je mesto zasedala med decembrom 2015 in majem 2016, medtem pa edina razkrila mafijske posle, široko korupcijsko mrežo iz zamejstva, ki siromaši slovensko zdravstvo. Obdobje navidezne sreče in pravice pa v zdravstvu ni trajalo dolgo.

Foto: Twitter/@jelka_godec

Svet bolnišnice je “utrujen od iskanja generalnega direktorja UKC” prikimal Cerarju in funkcijo predal Kopaču
Po Čoklovi je maja 2016 mesto zasedel že omenjeni Cerarjev ljubljenček Kopač, kar pa ni bilo presenetljivo, saj naj bi bil ravno Kopač neuradni favorit stranke SMC. Na vrhu ga je takrat želela tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, ki je pred dvema tednoma, ko bi morala pričati pred Preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu s področja prodaje in nakupa žilnih opornic, (ne)pričakovano zbolela.

Še nedavni generalni direktor Kopač do svojega imenovanja v zdravstvu ni deloval, a nas to dejstvo sploh več ne preseneča, imenovanje vrha, ki o delu v UKC ne ve popolnoma ničesar, pa je postalo že stalna praksa. Predsednik sveta bolnišnice Tomaž Glažar je takrat poudaril, da se je Kopač v preteklosti že izkazal pri obvladovanju velikih sistemov, a je modro molčal, ko bi moral novinarjem odgovoriti na vprašanje, ali imenovani direktor sploh pozna delovanje največje slovenske bolnišnice in financiranje zdravstva. Za Dnevnik je takrat dejal: “Nismo ga kaj dosti spraševali o teh zadevah. Menili smo, da dovolj razume način financiranja,” ni pa znal pojasniti, kje se je s tem seznanil. Ob tem je dodal, da je tako on, kot tudi svet bolnišnice, “utrujen od iskanja generalnega direktorja UKC“.

V samem procesu izbire primernega kandidata za generalnega direktorja UKC Ljubljana je iz zapisnika 33. redne seje Sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana razvidno, da Kopač leta 2016 ni priložil potrdila, da ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev.

Utrujenost sveta bolnišnice je torej glavni razlog, da našo največjo bolnišnico že nekaj let vodijo ljudje, ki je sploh ne znajo voditi. Prvega moža Alpine Kopača je tako nadomestil prvi mož Semenarne Šabeder. Glede na to, da se menjujejo kot po tekočem traku, pri tem pa od njih niso zahtevane nikakršne izkušnje, lahko samo čakamo, kdaj bo mesto generalnega direktorja UKC zasedel nekdo iz tobačne ali kakršnekoli druge podobne ter nerelevantne industrije. Se zaposlenim v vodstvu UKC res ne da ukvarjati z iskanjem primernega kandidata in jih dejstvo, da si želimo kvalificirane in primerne ljudi na vrhu, res tako utruja?

Generalni direktor očitno lahko postanete tudi vi ali pa v to prepričate svojega prijatelja
Pa poglejmo ohlapne pogoje, ki jih mora za vodenje izpolnjevati posameznik. Ob tem, da mora predložiti program dela in razvoja UKC, ne potrebuje prav posebnih kvalifikacij. Izobrazba, ki jo mora imeti direktor, sploh ni predvidena, zahtevana je le univerzitetna izobrazba, na izbranem področju pa mora kandidat imeti pet let delovnih izkušenj. V razpisu je zapisano, da sicer ne sme biti obsojen nikakršnih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, a ni jasno, ali mora o tem sploh predložiti dokazilo. Sprememba statuta je sicer dolgotrajen proces, ki traja več mesecev, a to ni izgovor, da našo zdravstvo že več let vodijo nekvalificirani varovanci vlade. Splošno znano dejstvo je, da pogosto menjavanje generalnega direktorja ni dobro, novi nevedni obrazi pa prinašajo vedno bolj nestabilne razmere, ki jih vedno znova občutite na svoji koži.

Nam pa ne preostane druga, kot da čakamo, kako bo štrene UKC-ja zmešal še Šabeder in kako bo svoja znanja s področja rastlinjakov in semenskih vrst prenesel na področje univerzitetne medicine. Čakajo ga težki organizacijski, finančni in strokovni izzivi, urejanje razmer, korupcije ter ukvarjanje s prenatrpanimi bolniškimi sobami, ki pa jih ne bo mogel rešiti z zgolj “nakupom novega kombajna”. Čas bi že bil, da se v slovenskem zdravstvu naredi red!

A. L.

 • dr Janez Sveti

  A je naš?
  Dr Janez sveti Naši

  • karpelec

   …na naše prebarvan in diši po materi zemlji in rožce zna sadit.

 • joza joza13

  Ja, “naš” je. Se pravi SD. Ko slišiš za priimek ŠABEDER, bejži, kolikor te nesejo noge…
  To je klan japijijev, gredo čez trupla. Ni jim mar za ljudi, bolni so na denar. Npr njegova nečak in nečakinja, vsak s svojo firmo (Mb, Ptuj) sta pokvarjena do obisti. Bolnika. Težko najdeš bolj požrešnega na denar. Zakonodaja jim je španska vas.

 • bednick

  Večji brezveznik = več bomo lahko kradl.
  Nujno mora bit pa še naš.

 • RATATA

  Ni pomembno kaj je.
  Verjetno je specialist vizionar,
  ki bo zasejal širna polja KC
  s plodnimi semeni ničevosti,
  iz katerih bo vzniknilo nekaj povsem novega.
  Bolniki in vrste zagotovljeni.
  Arcnije po ceni zagotovljeni.
  12 % letno naraščajo dolgotrajnejše bolniške odsotnosti zaradi staranja delavcev in čakalnih vrst na specialistične preglede.
  Zagotovljena rast vrednosti Bitcoina KC,
  ki še ni izdan, čeprav je zagotovljena izguba KC.
  Ne morš verjet.

  • Ana Job

   Banda, ki nastavlja direktorje, kot je Aleš Šabeder je prepričana, da s takimi kadri pripomorejo k “dobrim rezultatom” KC-ja.

   Le kje vidijo naši nori, komunisti rezultate te »najboljše« ideologije , ki si jo je izmislil nek bolan, sprevržen um? Kje pa?!?

   V siromaštvu našega slovenskega naroda, ki živi že pod pragom revščine? Ali so to rezultati komunizma? Beda in siromaštvo? Kot kaže so…
   In danes nasprotniki demokracije širijo vesti o zločinih do*mobrancev??? Bedasto!
   Kdo se bo opravičil slovenskemu narodu?!!

   • RATATA

    Prav imaš, ko poudarjaš sprevržen um neljudi.
    Rezultati KC-ja pa sploh niso pomembni. Ne gre za rezultate KC-ja.
    Potrebno ga je le upravljati tako, da je prav sprevrženemu umu,
    ki ima od njega koristi v obliki finančnih deležev dobaviteljskih zaslužkov
    in političnih koristi, ko se o KC-ju le govori.
    KC je bil, je in bo ne glede na rezultate.
    KC je bil, je in bo tak,
    rakav, kakršen sprevrženim umom tudi najbolj paše,
    saj je takšen zanje tudi najbolj dobičkonosen v finančnem in političnem smislu.

    • Ana Job

     Na KC so se že od nekdaj povaljevali udbovski kadri alla Zemlj**ič. Jasno je zakaj so tam in tudi kaj počnejo in tudi, kako ropajo zdravstvo. Enako se dogaja z bankami, ki paradržavni organizaciji, ki se imenuje Udba služijo kot pralnice denarja!

 • VERRZIFIKATOR

  Alek Žaboder

  SEMENARNA IN GENSKI INŽENIRING

  Je psihiatrija naša slavna
  novega direktorja iskala,
  svetu s tem bi končno dokazala,
  da je prva, nadenakopravna.

  So vrhunca časi pač minili,
  ni mamljiva več psihiatrija,
  se sprašuje vrla kompanija,
  kje bi naj direktorja dobili.

  Kdo voditi mogel bo bolnike,
  koga za direktorja imeti,
  kje primerno kreaturo vzeti,
  kdo imel navzven bo dobre stike?

  Najprej angažirajo kopača,
  ta da hišo jim organizira,
  kar nakoplje, sproti se podira,
  se kopánje fantu res ne splača.

  Kar domislijo se te rešitve
  vrli zdaj inštruktorji terenski,
  zmore vse da inženiring genski,
  takšne dajo hiši usmeritve.

  Banka je semenska semenarna,
  se od tam primerke takšne vzame,
  pravzaprav se jih kar s kljuke sname,
  da zadeva bo še bolj bizarna.

 • MEFISTO

  Ta bo pravi, ozka ramena in velika glava.

  Ne bodo mu mogli očitati, da je močan in butast.

 • totex39

  Pri nas ni važna strokovnost, ampak samo da si “našist” in uspeš na vseh področjih.

 • Antonius

  Ja, kje so časi, ko smo še imeli strokovno izobraženi kader šintarjev. Noben *pacient* jim ni s ceste pobegnil.
  S šintarjem na direktorskem stolu Kliničnega centra bi bilo Kolarčevi mnogo lažje. Niti mrtev pacient jim ne bi ušel iz vzorno organiziranih čakalnih vrst.

  • bednick

   Kriza bo, ko bodo čakalne vrste na urgenci.

 • Ana Job

  Ni pomembno za kaj je kvalificiran, pomembno je, da je “ta prav” in direktorsko mesto mu je zagotovljeno!

 • Kučko pod pručko

  Za tako bedaste odločitve Cmerotove vlade in daleč najslabše ministrice, Milojke Kolar Celarc se mi še komentarja ne ljubi napisati. Ne vem, zakaj bi stran metal besede!!!

  • tinta

   Prov maš!

 • RATATA

  Matr, kaj pa če je zemljar to glavo na ozkem telesu naštimu za liderja kaceja?

 • Brutus

  No vidite! Če si ”naš”, si univerzalni genij. Lahko si direktor semenarne, trgovske firme, banke, železarne ….in če bi bilo treba bi bil pa reziser filma, direktor filharmonije itd…! Skratka univerzalni geniji….

 • delaware

  omejenci…mentalni…

 • tarantela

  Kdo pa pravi, da je dober zdravnik tudi dober organizator dela in financ. Za strokovna dela zdravstva je zadolžen drug direktor. Eno je zdravljenje, drugo so finance.

 • soc

  Ko človek pomnisli, da bolj noro že ne more biti, ga tile loleki spet vržejo na rit. Naveza Kolar Celarčeve in Cmerarja je z naskokom največja polomija samostojne Slovenije, mojškra je bila zanju nekaj takega kot Thatcherjeva zanjo.

  Aja, je ata Zemljarič namiginil, da je dedec fajn in uporaben…

 • rrrrr

  UKC tone v izgubah in se duši v čakalnih vrstah. Sedaj bo vse drugače. Zato bo novi Cerarjev vodilni klinik , po izobrazbi semeniščnik, gotova boljša izbira kot dosedanji Cerarjev šuštar iz žirovske družine Kopač, znane po tem, da so šuhnili Alpino.
  V preimenovanem VKC ( vrtnem kliničnem centru) bodo Angino pectoris po novem odpravljali s cenejšimi Pingo slamicami, slabokrvnost z infuzijo modre galice, revmo v toplih gredah in poškodbe na Kliniki za male živali. Dolge čakalne vrste pa bodo preusmerili pred ljubljansko Semenarno. ….Svojcem bo pripadala vreča bio humusa ter vrečka semen tržaškega solatnika s Cerarjevim lastnoročnim podpisom….
  (Morala: če hočem biti živ in zdrav, le voliti moram prav!)

 • Vlado77

  Neumnih idej in vztrajanja v uničenje zdravstva in UKC-ja ni videti konca. Rešitev vidim le v volitvah , ker Cerar ne misli zamenjat najslabše ministrica v zgodovini te države. To priznavajo celo v SD in DESUS. Vendar jo kljub temu ne želijo zamenjati, ker se bojijo padca vlade – gre jim za stolčke očitno. Volitve pa take ,ki bi ponovno pripeljale desno opcijo na oblast. Levica in novi obrazi so recept za propad. Žal pa prav do delajo s Šarcem.

 • Hribouc

  Važno je, da je naš, da gre kortupcija dalje.
  UKC je treba obdržat, saj dobro deluje(blagajna) !

 • sprehajalec

  Dobro, tudi tisti Kopač je tja zlezel po nevemkakšnem čudežu. So ga pa dobro obračali, zato so ga imeli.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!